Отиди на
Форум "Наука"

Радиолуминисценция


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

С две думи - вид луминисценция предизвикана от радиация. Използва се предимно за постоянно светещи знаци / индикатори които не се захранват с ток.

Постига се като по два начина:

Като се смеси вид луминофор /фосфоресцираща субстанция/ с радиоизотоп, обикновено бета лъчител - радий - т. нар радиеви бои, за които се счита че са опасни.

radio-luminescence.jpg

Може да се ползва ампула / тръбичка с тритий, чийто вътрешни стени са покрити пак с луминофор. Счита се за по-безопасен. С период на полуразпад десетина години означава, че поне 10 г ще свети гарантирано макар и по-слабо.

2901855040_93daefd284_z.jpg

n1.jpg

Има още начини за постигане на светене /за индикатор/ без захранване - фосфоресценция и хемилуминисценция и биолуминисценция, но по-натам..Пропуснах да напиша, че и по двата начина може да се постигнат различни цветова на светене - това зависи от луминофора

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Нещо по-"светлинно":)

http://megavselena.bg/nova-slyncheva-bateriya-narushi-zakonite-na-fizikata/

Нова слънчева батерия наруши законите на физиката

Инженерите от Масачузетския технологичен институт са създали слънчева батерия, която може да превръща топлината в светлина, повишавайки своята енергоефективност. По този начин учените са успели да преодолеят теоретично предсказания предел, ограничаващ работоспособността на фотоелементите. Изследването е публикувано в изданието Nature Energy.

През 1961 г. Уилям Шокли доказва, че съществува абсолютен теоретичен предел на ефективността на слънчевите батерии, състоящи се от еднослойни силициеви фотоелементи, по преработка на светлината в електричество, който е 32%. Но в последно време учените разглеждат различни възможности за преодоляване на този предел. В новата работа инженерите са предложили да се използват за тази цел слънчеви термоволтаици.

  © Massachusetts Institute of Technology

Смисълът на термоволтаиците се заключава в съединението на обичайни фотоелементи с високотехнологични материали. Вместо да разсейва негодната слънчева енергия във вид на топлина, междинният компонент поглъща цялата достъпна енергия, докато не се нагрее до температура, достатъчна за изпускане на лъчение.

Подбирайки различни материали, може да се постигне устройството да изпуска само тези електромагнитни вълни, които са достъпни за улавяне от слънчевите батерии.

В устройството са използвани нанофотонни кристали, които при нагряване са способни да излъчват само определени дължини на вълната. В дадения случай крист

Нанотръбичките се явяват идеален абсорбатор на цялото достъпно слънчево излъчване, превръщайки го в топлина, а кристалите конвертират топлината в светлина.

В системата могат да се използват лещи или огледала, фокусиращи слънчевата светлина за поддържане на висока температура. Специален оптичен филтър пропуска всички допустими дължини на вълната към фотоелементите и отразява всяко нежелателно лъчение. Отражението на вълната след това се поглъща повторно, поддържайки температурата на фотонния кристал.

Изследователите са провели изпитания на работоспособността на фотоелектричния елемент с компоненти на термофотоволтаицитее под преки слънчеви лъчи, а също и в присъствието на разсеяна светлина. Получените резултати съответствали на предсказанията

...

В оригиналната статия има диаграми.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Мисля че явлението ако е луминисценция се нарича "антистоксова луминисценция" - преизлъченият фотон е с по-малка дължина. СИните светодиоди отпреди 1995 г работят така, освен че са се използвали и електролуминисцентни панели - за сим малкък лумнисцентен източник.

Има и явление "Втора хармонична", но от е приложимо за кохерентно излъчване - зелениет мощни лазерни показалки го ползват. Лазерът е в ИЧ, но преминава през SHG (второхармоничногенериращ) кристал.

Тука идват наноантените за които си говорихме, по-ефективно ще стане с тях, но само ако има бързи "изправители".

Покритията, които пък отразяват нежеланите дължини се използваха в една високоефективна лампа с нагреваема жичка, описана в краткита новини.

Постът ти е за там между другото.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...