Отиди на
Форум "Наука"

Индукционният котлон


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Първо малко видео

- EN

http://www.youtube.com/watch?v=X7yIzqO2lzU&feature=player_detailpage - РУ

- РУ

Накратко - при индукционният котлон самият съд става нагревател. За целта трябва да е метален. Тенджерата почва да грее под действие на вихровите токове /токове на Фуко/ които бобината на котлона индуктира в нея /дъното предимно/. Токовете на Фуко дават на късо където се пораждат и това предизвиква загряване а проводника. Благодарение на тях се въртят някои електромотори и рабботят различни детектори, но са нежелан ефект в магнитните сърцевини на трансформаторите поради което последните се правят от изолирани ламели или магнитномека металокерамика /ферити.

И още нещо - онези които имат такива, вероятно спазват препоръката да се ползват железни тенджери. Не е нужно, но магнштншя материал "събира" индукционните линии на полето и ще получим повече мощност - по-борзо ще заврим водата. Ако ползваме алуминиев или меден съд и той не пасне като големина на котлона, и да загреем по-бавно - ще консумираме / платим по-малко ток. Ефективност от това не се губи. Но - животът е борба за скрост / мощност така че... Ползвайте си железните съдове или пасващи точно на котлона такива от цветен метал.

Както се вижда от киповете обаче, ако се ползва керамичен или стъклен съд - водата в него няма да се загрее.

Стъклокерамичният плот ще се е загрял единствено заради контакта с нагретия съд.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Какво още - ясно е, че това е електронен уред - токът от мрежата се изправя, подава се на електронна схема, която генерира импулси. Импулсите на свой ред се подават за усилване но мощен/ни транзистор/и, които подават импулсите на индукционната намотка. Честотата се мени от 20 до 60 KHz, в зависимост от мощността която нагласим. При празен котлон по намотката протича слаб ток /намотката е в режим на детекция/ с мощност от няколко вата. При поставяне на метален съд, намотката "усеща" и по нея започва да тече по-силен ток - мощността може да стигне до 3,5 KW - ако е на максимална мощност.

А, да - има вентилатор и радиатор за охлаждане на електрониката и бобините.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Убеден съм, че няма нужда да добавям, но ще го направя - стъклокерамичен ‡ индукционен, повечето са с нагревателиhttp://www.cypress.com/?docID=35964sch_all_wm.jpghttp://openschemes.com/2010/12/09/circuit-analysis-of-the-1-8kw-induction-hotplate/

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...