Отиди на
Форум "Наука"

125-ата годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“


П. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

На 27 септември 2013 г. ще бъде кулминацията на честванията, с които най-старото висше училище в България отбелязва своята 125-та годишнина. В празничната за Алма матер година академичната общност, водена от дълбокото убеждение, че знанието прави силата, а образованите хора са най-големия капитал на страната ни, отбелязва юбилея си с надеждата да напомни на всички, че образованието е основният приоритет на всяко модерно и проспериращо общество.

За първи път в историята откриването на академичната година ще започне с празнично шествие на студенти и преподаватели, което ще тръгне в 16.00 часа от Ректората и ще премине през някои от най-знаковите места в столицата, за да стигне пред катедралния храм „Св. Александър Невски“, където тържествено ще бъде дадено началото на академичната учебна година.

Празничното шествие, което е част от една дълга традиция, акцентира върху два основни момента. Първият са овациите, които студените от Софийския университет устройват на 11 май 1894 г. пред дома на поета Иван Вазов в знак на несъгласие с тогавашната политическа обстановка в страната и по този начин бойкотират празничната официална програма, посветена на светите равноапостоли Кирил и Методий. Вторият е първата университетска криза, довела до грубо посегателство върху автономията на Университета и последващото му временно закриване след публичното освиркване на княз Фердинанд при откриването на Народния театър в началото на 1907 г.

Празничното шествие, начело на което ще застанат ректорското ръководство, Академическият съвет и гости от академични и научни институции от България и чужбина, облечени в академични тоги и с ректорски регалии, ще премине по маршрут: бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител” – ул. „Г.С.Раковски” – ул. „Ив. Вазов” – ул. „Бенковски” – ул. „Славянска” - бул. „Цар Освободител” – ул. „Г.С.Раковски” – ул. „Оборище” – пл. „Св. Ал. Невски”.

Ректорското ръководство на Софийския университет ще поднесе цветя и венци пред паметниците на патрона св. Климент Охридски, дарителите Евлоги и Христо Георгиеви и Паметника на Незнайния воин.

В 17.00 часа на пл. „Св. Ал. Невски“ ще започне церемонията по откриването на 125-ата академичната учебна година на Софийския университет.

На празника гости на Алма матер ще бъдат представители на едни от най-авторитетните университети в Европа и целия свят. В празничната програма ще се включат също така партньорите на Софийския университет от академичната и научна общност, ръководители на културни и духовни центрове, дългогодишни преподаватели и служители, ученици и преподаватели от двата лицея към СУ – Националната гимназия за древни езици и култури и Националната природо-математическа гимназия.

В 18.30 часа в двора на Ректората ще започне празник за студентите. За музикалната програма ще се погрижат диджей Балтазар и диджей Джекрок, които ще внесат ритъм в празничната вечер, която ще завърши с илюминации.

По-рано през деня, в 11.15 часа в централното фоайе на Ректората, ще бъде валидирана пощенска карта, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет и ще бъде открита изложба, посветена на юбилея на Алма матер.

По-рано през деня Софийският университет ще бъде домакин на Годишния ректорски семинар на UNICA - Мрежата на европейските столични университети. Най-старото висше училище е единственият български представител в организацията. Темата на Годишния ректорски семинар, на който за първи път Софийският университет е домакин, е: „Баланс на отговорностите: Университетите и обществото за осигуряване на финансовата стабилност на висшето образование“.

Във време, когато университетите полагат големи усилия за привличане на приходи, за да поддържат своите образователни и изследователски стандарти, а разходите за поддържане на висшето образование се увеличават, публичното финансиране, често представляващо жизнено важен дял от ресурсите на университетите, намалява или остава непроменено. Университетите трябва да покажат ефикасно финансово управление и способност да разнообразят източниците си на финансиране. В същото време въпросите на университетската автономия и социалното въздействие на променящата се финансова ситуация изискват специално внимание. Годишният Ректорски семинар ще събере представители на академичните ръководства на университетите, членове на УНИКА. В рамките на неговите заседания ще бъде споделен положителен опит, ще бъдат обсъдени комплексните процеси на взаимодействие между университетите и заобикалящата ги икономическа и социална среда. За първи път в дискусиите участие ще вземат и представители на студентите.

В Годишния ректорски семинар ще участват ректори и представители на ректорските ръководства на Свободния университет в Брюксел (Белгия), Талинския университет (Естония), Университета Париж ІІІ Sorbonne Nouvelle(Франция), Университета Париж ІV „Пиер и Мари Кюри“ (Франция), Университета Париж Дофин (Франция), Берлинския свободен университет (Германия), Университета Eötvös Loránd в Будапеща (Унгария), Римския Университета „Сапиенца“ (Италия), Вилнюския университет (Литва), Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие (Македония), Университета на Осло (Норвегия), Лисабонския университет (Португалия), Стокхолмския университет (Швеция), Близкоизточния технически университет (Турция) и Кингс Колидж Лондон(Великобритания).

В обсъжданият ще участват и представители на университети, с които Софийският университет поддържа активно сътрудничество от Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Иран, Израел, Япония, Казахстан, Република Корея, Черна гора, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия и Украйна.

В семинара ще се включат и ректори на български висши училища, представители на ръководството на Българската академия на науките и научните институти на БАН, академици и член-кореспонденти на БАН.

Официалното откриване на Годишния ректорски семинар ще бъде в 9.30 часа в Аулата на Софийския университет. Поканени да отправят приветствия към участниците са кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и вицепремиерът г-жа Даниела Бобева.

Работата на семинара ще продължи до обед на 28 септември 2013 г. Дискусията ще бъде обобщена в меморандум, който ще бъде изпратен до Европейската комисия.

post-6-0-38815800-1363703521_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...