Отиди на
Форум "Наука"

Почина Во Нгуйен Гиап, победил французите и американците


Recommended Posts

  • Потребители
15_395.jpg

На 102-годишна възраст почина виетнамският генерал Во Нгуйен Гиап – единственият военен пълководец, победил французите и американците, според Business Insider.

Приживе той става известен като брилянтен и груб, самоук военен, който успява да изтика французите от Виетнам и да освободи страната от колониално поданничество, като след това налага и на американците да се откажат от упоритите си усилия "да спасят страната от комунизма". Победата му над французите през 1954 г. е била смятана за много малко вероятна и се изучава в съвременни военни училища. Тя довежда не само до освобождаването на Виетнам, но и до краха на комунизма в цяла Индонезия и извън нея.

Това бе последният жив революционер от старото партизанско съсловие във Виетнам. Последните си дни той е прекарал във военна болница в Ханой, където е настанен от четири години насам, заради старост и влошено здраве. Считан е за национален герой в страната си. Наричан е "червеният Наполеон". Повече от него във Виетнам е харесвана и уважавана само една личност – менторът му и основател на републиката Хо Ши Мин, който я повежда към независимостта.

http://www.manager.bg/news/pochina-edinstveniyat-general-pobedil-frantsuzite-i-amerikantsite

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Поклон!



Победата му над французите през 1954 г. е била смятана за много малко вероятна и се изучава в съвременни военни училища. Тя довежда не само до освобождаването на Виетнам, но и до краха на комунизма в цяла Индонезия и извън нея.

тука има нещо нередно. Най-вероятно става въпрос за Краха на колониализма в цял Индокитай и извън него.....не знам.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...