Отиди на
Форум "Наука"
Ishamael

Тема за Размисъл Част 2 - Англия и нейната опитна пехота

Recommended Posts

ДНЕС ВИ ПИТАМЕ:

ЗАЩО СПОРЕД ВАС, МЕЖДУ 1337 И 1914г. АНГЛИЯ И В ПОСЛЕДСТВИЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ УСПЯВА ДА ДИСЛОЦИРА НА КОНТИНЕНТА ЕДНА СУХОПЪТНА АРМИЯ, КОЯТО СЕ ПРЕДСТАВЯ АКО НЕ ОТЛИЧНО, ТО УЧУДВАЩО ДОБРЕ ВЪВ ВСЕКИ КОНФЛИКТ, В КОЙТО УЧАСТВА?

thinredline.jpg
Британската "Тънка Червена линия" спира устрема на руската кавалерия при Балаклава

От 1337г., когато Англия започва Стогодишната война до 1914г., когато Първата Световна война завинаги променя лицето на военното дело в световен план, Англия и наследилата я Великобритания винаги е успявала да се включи в Континенталните войни с една изключително качествена сухопътна армия - нещо нехарактерно за страна, разположена на остров, за която е по-логично да се стреми към военноморска хегемония.

Ако направим една статистика, ще видим, че за този дълъг период от време едва ли минават и петдесет години без Англия да се включи в някой конфликт в Континентална Европа. Забележителното в случая е, във всеки от тези конфликти английската сухопътна армия демонстрира изключителни или поне задоволителни умения, нанасяйки неочаквани поражения на армии, смятани за хегемони в сухопътното военно дело. Френските рицари, испанските ветерани, холандската армия от епохата на Нидерландския Златен век, след това отново отличната армия на Стария режим във Франция, после Наполеон, а след това и руската армия на Николай I стават жертва на "червените палта" и техните предшественици.

Редактирано от Ishamael

Share this post


Link to post
Share on other sites

Психологически особености - практицизъм, здрав разум, сплотеност и твърдост.

Що се отнася до отдалечеността - чувството само, че зад гърба ти е флотът на Техни величества.. - такъв флот създава висока мобилност и чувство за тил. Чисто психологически, англичанинът знае, че домът му е остров и че където и да отиде, трябва да преплува морето - било то само един Ламанш или два океана.... . Снабдяването по море, там, където е възможно, също е улеснявало англичаните. А и кой каквото и да говори за английската аристокрация, тя създава една великолепна офицерска школа.

И още нещо - професионалната армия! Англия я постига твърде рано. За защита на родината тя не е добра, но за експедиционен корпус няма равна. Особено, когато е подготвена от качествени народи като английския. В професионалната армия царуват ред, безкомпромисност и професионализъм, подтиквани от имперската идея.

Редактирано от КГ125

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пехотата е върхът на айсберга. Под водата са флотът и политиците. Политиците я поставят от правилната страна, а флотът я мести безопасно там където трябва и я подсигурява с продоволствия. Наполеон губи не от руската армия, а от руската зима. Ако политиците обаче не я поставят където трябва нещата не се развиват тъй добре - напр. при войната за независимост на САЩ. При нас пък на Балканите през ПСВ дали щяха да се оправят, ако го нямаше силния флот и не нямахме толкова проблемни съюзници като германците?!? Ако политиците сгафят, ситуацията обаче е друга - Дюнкерк.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...