Отиди на
Форум "Наука"

Ива Ваня


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело
Днес за нея напомнят не само старите филмови списания и ленти, но и припевът на една от популярните песни от 30-те години в Германия: "Цял Берлин ми се покланя, аз съм българката Ива Ваня!"

Животът на голямата актриса от нямото кино, изпълнен с приключения и неочаквани обрати, любовни драми и съдбовни удари, е непознат за по-голямата част от хората днес. Тя обаче е една от нас. В дългата си кариера получава много роли и остава единствената българка с име в европейското кино от немия му период. Очарователна, предизвикателно сексапилна, облечена с шик, с модерна прическа - истинска кокетна брюнетка, в чиито крака е цяла Германия.

Самата актриса е родена на път между София и Карнобат, буквално на... прашния път до коня с каруцата

Конската опашка била първото нещо, което видяла след раждането си през 1905 г., вероятно оттам е и голямата й любов към ездата. Баща й бил толкова огорчен, че съпругата му не "успяла" да го дари с момче, че не й говорил няколко седмици. А по-късно, за да преживее "позора", той навсякъде представял дъщеря си като син. Обличал я в мъжки дрехи и се обръщал към нея с "Ваньо" вместо с "Иванке". Смятал войнишката дисциплина за най-доброто възпитание и карал момичето да седи с тежки речници под мишниците за хубава стойка. Строгостта му все пак не била напразна - по-късно Ваня се прочула именно с аристократичната си осанка. Тя му се подчинявала за всичко, освен в едно - гледането на филми. Той категорично й забранявал този "разврат", а тя мечтаела да стане актриса. Иначе селото, откъдето тръгва родът на Иванка, е досами прекроената от Ньойския договор граница. Някога в него е имало над 300 жители. Двама от братовчедите й споделят артистичната й съдба, изигравайки стотици роли в българския театър и кино. От рода на звездата в предвоенна Германия са братята актьори Преслав и Найчо Петрови, сестра й – Цветана, пък е примабалерина в Бразилия.

По това време Меката на европейското кино бил Берлин, където компанията УФА работела с най-добрите режисьори. Веднага след завършването на гимназията Ваня измислила таен план, за да стигне до Берлин. През 1922 г., едва 17-годишна, стъпва за пръв път в Берлин на гара "Анхалтер Банхоф". Облечена в ученическа униформа, тя стиска малко куфарче в ръце. Със 100-те долара, тайно дадени й от майка й, тя непрекъснато си "преговаря" мечтите, за да станат реалност. "Искам - значи ще стане. Искам - значи ще постигна всичко. Искам - ще стана киноактриса, искам - ще остана в Берлин. Което искам - ще стане!"

Съдбата подава ръка на крехката Иванка Янакиева от малкото погранично селце Джинчовци, за да я превърне в Ива Ваня - мегазвездата на предвоенна Германия

Без да знае и дума немски, тя е сигурна, че отивайки в чуждата страна, всички ще ахнат от невероятната й красота и ще се надпреварват да я канят за снимки. Режисьорите наистина ахнали от външността й, но вместо с ангажименти я засипали с нецензурни предложения. Като видяла, че пътят към славата далеч не е толкова лесен, се записва в курс по танци, който й помогнал да развие вродената си грация и пластичност. Едва година по-късно тя събрала смелост да се яви пред директора на театър "Гондел" - Паул Лени. "Моля, мен помогнете някой филм", казвала тя на разваления си немски. Лени бил впечатлен от екзотичната й красота и й дал адресите на 20-ина филмови къщи, като приложил и визитката си вместо препоръка. Три месеца Ваня обикаляла студиата, повтаряйки навсякъде: "Аз актриса, аз добра. Моля роля да дадете!"

Известният режисьор Робърт Вине, първомайстор на германския експресионизъм, решил, че

българката е подходяща за роля във филма му "Имах един приятел"

Образът на 16-годишната девойка светкавично привлякъл вниманието към нея. Под псевдонима Ива Ваня тя била определена като новата Дива на немското кино. Ослепителната й усмивка и темпераментната й игра й осигурили още няколко ангажимента, които затвърдили положението й в Берлин. За няколко години от бедната чужденка Иванка Янакиева тя се превърнала в популярна актриса.

Ликът й бил отпечатван на пощенски картички в Германия. На 25-годишна възраст тя била в зенита на славата си - спечелила конкурса за най-красива жителка на Берлин. Наградата била "Мерцедес - Бенц кабриолет", с който тя царствено се разхождала по улиците на града и събирала възхищението на своите почитатели. Остава вярна на марката и когато става на 85, пак лети по улиците на Берлин с бясна скорост.

Епохата е белязана от еротична дързост и от желанието жената да се покаже достатъчно разкрепостена. Голотата е естествено предизвикателство. Затова и фотографите на 20-те години са истински авангардни артисти.

И ето че българката, израснала в патриархално семейство и възпитана в същия дух, смело се съблича пред фотообектива

Междувременно тя снима филм след филм. С най-големите звезди на предвоенния германски небосклон, играещи най-вече роли на страстни любовници - Адалберт фон Шлето, Оскар Хомолка, Вили Фрич, Хари Лидке, Ливио Паванели. Когато в Германия нацистите идват на власт, те демонстрират омразата си към чужденците. Много от актьорите - евреи и с други националности, напускат страната или са вкарани в концентрационни лагери. Лично Гьобелс предлага на фрау Ваня да смени гражданството си - велико благоволение. Но Ива Ваня изпада в бяс. "Никога не съм се срамувала, че съм българка. Точно обратното - навсякъде го афиширам. Никога няма да се откажа от националността си!"

Вкусът, както и киното се променят бързо и още през 30-те години немият филм става демоде. Появява се звуковият му вариант и това дава възможност на актрисата да покаже, че е усвоила до съвършенство немския език. Но и още - че може да изпълнява музикални роли благодарение на богато нюансирания си, мощен и добре школуван глас. До края на живота си тя е запалена бриджорка и никога не се отказва от играта.

Фурорът на наша Иванка в киното продължил и през 1934 г. По същото време тя се запалила по конния спорт. Амбициозната красавица изненадва всички, когато става шампионка на Германия. Успоредно с ездата емигрантката не спира да записва грамофонни плочи с шансони и канцонети. Секссимволът се издига до висините на европейското кино и става първата и единствена българка, снимала се в немите филми.

През 1954 г. приключва с кариерата си на актриса

Продължава да изнася концерти и да прави студийни записи. Запалва се от нова страст - започва да пише либрета на мюзикъли и става сценаристка на телевизионни сериали, пресъздава необикновена красота, силни страсти и емоции, жестокост, насилие и смърт. През 1991 г., малко преди да навърши 86, актрисата легенда за много поколения издъхва в дома си в любимия Берлин. Но до последния си ден старата дама излъчва неугасимо желание за живот, приключения и страст към забавленията. Забележителната българка съчетава блясъка на светска дама, темперамента на жена с властен характер и таланта на шлагерна певица и невероятна актриса.

Превратностите на съдбата

Животът може да се живее леко и на сцената, и на село

Стига до теб да е мъжът, който те обича

Много мъже се домогват до нея - аристократи, бизнесмени, актьори, режисьори, продуценти. Красавицата декларира пред всички, че не е влюбена, но един ден животът й поднася изненада.

След една от филмовите премиери актрисата получава цветя от красив рус мъж със сини очи. Георг прилича на Аполон и тя се влюбва в него моментално. Той е син на един от най-големите немски индустриалци. Неговият баща е решил да го ожени за дама с благородническа титла.

Ваня трепери при мисълта, че може да го загуби, но той я успокоява. Двамата заминават за Лондон, където решават да се венчаят тайно от всички роднини. Бракосъчетанието се извършва по всички закони и младоженците се връщат щастливи в Германия. Не след дълго Георг разбира, че през цялото време в Лондон са били следени от шпиони, наети от родителите му. Агентите анулират всички брачни документи. Така се оказва, че съжителството им е незаконно и органите на реда ги разделят. Георг се съпротивлява дълго пред баща си, но рискува да остане без наследство. Накрая младоженецът избира парите пред красивата актриса. Тя е отчаяна и решава да се откаже от филмовата си кариера. Намразва мъжете до дъното на душата си. И тъкмо когато е решила да постъпи в манастир, среща втората си голяма любов. Това е Фридрих, кронпринцът на Хайлигедам, внук на Великия херцог на Мекленбург-Шверин.

Фрици е лудо влюбен в българката и я представя навсякъде във висшето общество. Изкарват 20 невероятни дни, пълни с много любов. Веднъж Ваня гадае на Фрици на карти и в пасианса вижда неговата мистериозна и насилствена смърт. Невероятното става реалност и не след дълго Фрици е намерен удавен в реката, недалеч от неговия фамилен замък. Ваня е съкрушена, защото отново губи най-добрия си приятел. Тя се затваря в себе си и решава да забрави за съществуването на мъжете. Мисли си, че е прокълната и Бог й отказва любов. Отново обаче съдбата я провокира.

Актрисата получава предложение от младия и талантлив композитор Норберт Шулце да изпее неговата песен “Лили Марлен", шлагер за немските войници на фронта. Ваня пее знаменитата мелодия с много чувство на немски и български.

Тя кара утвърдения композитор да немее пред нея. Двадесет и девет годишният Шулце й предлага брак, въпреки че е женен и има три деца. Отначало Ваня бяга от ухажванията му. Той стърчи всяка вечер под прозореца й самотен. Заплашва, че ще събуди целия квартал и ще се самоубие, ако тя не го пусне в жилището си. Накрая българката го приема. Шулце получава развод и завежда Ваня пред олтара. Раждат им се двама синове. Те са щастливи до момента, в който го викат да се присъедини към фашистката организация. Заплашват го с живота му. Тъкмо когато Ваня решава да придружи съпруга си до Гестапо, за да загине с него, над Берлин започват бомбардировки. Съпрузите се евакуират с децата в малка ферма край река Одер в Кайзермюл. Във фермата им квартируват руски войници, на които те дават безплатни представления. Ваня гледа 60 кокошки и 20 патици и готви български манджи на Норберт и децата.

След войната се връщат в Берлин. За своя брак с композитора и за кариерата си Ива Ваня казва: “Животът може да се живее леко и на сцената, и на село - стига до теб да е мъжът, който те обича."

Ася ЧОБАНОВА

Една забравена българка, нека си спомним за нея.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...