Отиди на
Форум "Наука"

Европейците носят неандерталски гени


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Европейците носят неандерталски гени
МАРИНА ЮНАКОВА | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 януари 2014 в 14:2011431
1391168816_2_559x345.jpg

Следващия път, когато наречете някого „неандерталец“, по-добре се погледнете първо в огледалото. Ново изследване показва, че много от гените, участващи в определянето на човешката коса и кожа, са унаследени от прародителите ни - неандерталците.

Изследванията анализират геномите на хора, чиито прародители са напуснали Африка в даден момент. Хора, чийто праотци са останали в Африка, нямат почти никакви неандерталски гени.

Преди приблизително 50 000 години съвременните хора мигрирали от Африка на север към Европа и Източна Азия. Там те са се срещнали с намръщените неандерталци, които живеели в по-студени климати повече от 100 000 години. Някои от тях са се чифтосали преди неандерталците да изчезнат като вид - освен това, което е останало в нас като гени.

Учените са успели да изолират части от съвременния генетичен човешки материал, който все още съдържа останки от неандерталски гени. Като цяло, той едва ли е повече от 1%, констатират две от изследванията, публикувани в научното списание „Природа и наука“.

Въпреки това в ДНК-то, изграждащо кожата например, генетичната информация е около 70% неандерталска. Разликата в това, къде гените на неандерталците са в изобилие и къде липсват, ще помогне на учените да разберат кое в нашия геном прави „хората хора“, пише Джошуа Акей, учен от Вашингтонския университет и водещ автор в научното списание.

Друга област, която има прилика с ненадерталската ДНК, е свързана с някои функции на имунната система, съобщава Срирам Санкарараман, участващ в екипа на проучването. Учените могат само да докажат, че тези неандерталски гени изглежда са свързани с определени заболявания като диабет тип 2, кожна туберкулоза и болестта на Крон.

Научното изследване разяснява и защо древните пещерняци не са засегнали човешкия геном в голяма степен: те може и да са се чифтосвали, но мъжките хибриди на неандерталци и човеци не са били много плодовити. Учените са достигнали до това заключение след изследване на X-хромозомите, които са необичайно бедни на неандерталско влияние.

Докато самите неандерталци очевидно са били доста добри в размножаването, при техните получовешки синове не е било същото. „Те сигурно са били разочаровани от синовете си“, каза Сванте Паабо от германския института „Макс Планк“.

http://offnews.bg/news/%D0%9D%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0_34/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8_294632.html

Мнения?

Сещам се и за някакъв професор дето твърди, че носи такива гени..

За себе си съм почти сигурен :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И аз за мене :))

Всъщност неандерталците не са изглеждали като този на снимката! Иначе изследването показва наистина уникални резултати!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...