Отиди на
Форум "Наука"

Гражданска наука и краудсорсинг проекти


Elemag

Recommended Posts

  • Потребители

Преди да пристъпим към темата следва да се изясни значението на думата краудсорсинг (crowdsourcing). Тя е сходна с аутсорсинг, но за разлика от аутсоргинга където дейностите, които се извършват се изнасят навън от дадена организация за да се изпълнят от външни специалисти, при краудсорсинга изнасянето е към „тълпата”, т.е. към хора които не са професионалисти в дадена сфера, а просто доброволци с определно хоби напр.

В последните години краудсорсинга става все по-популярен в бизнеса и дори в научните изследвания. Това дава възможност обикновени граждани да участват частично в правене на наука без това да изисква някаква много специална подготовка или паричен ресурс.

Най-често в науката краудсорсинга се използва за изпълнение на някаква научна задача, която изисква голям брой участници. Обикновено проектите от този тип имат за задача да събират и въвеждат някаква информация или да се правят експерименти с някакъв софтуер напр. или дори да се играят игри. Доброволството в науката не е нещо ново, но днес чрез интернет то придобива нови измерения и форми, тъй като дава възможност дистанционно в определни процеси да се включват хора от цял свят, без значение колко са отдалечени един от друг.

Много разнообразни са научните области, в които се реализират такива проекти. На практика те обхващат както природните науки, така и социалните и компютърните науки.

Целта на тази тема е да се събере на едно място повече информация за такива научни проекти, те да се популяризират и това евентуално да доведе до по-голям интерес към тях и включване на желаещи. Може да се обсъждат както самите проекти така и резултати, които вече са постигнати и публикувани. Въобще всичко свързано с тази сфера.

В укипедия има един списък с кроудсорсинг проекти, който може да послужи за пръвоначално запознаване с темата

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_crowdsourcing_projects

Друг списък в уикипедия включва само научни проекти от т.нар. гражданска наука

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_citizen_science_projects

Съществуват също така и отделни информационни сайтове, в които се събира информация за такива проекти

http://scistarter.com/index.html

и списък с проектите

http://scistarter.com/finder/all

http://citsci.org/cwis438/websites/citsci/home.php?WebSiteID=7

https://dailycrowdsource.com/

Много добър портал за проекти свързани с гражданска наука

https://www.zooniverse.org/

Някои по-интересни проекта от различни научни сфери.

В биологията

Сайт и социална мрежа за регистриране на терен на растения и животни

http://www.inaturalist.org/

Популярен сайт за орнитология

http://ebird.org/content/ebird/

Много полезен проект за регистриране на убити по пътищата животни

http://www.adventureandscience.org/roadkill.html

Друг полезен проект за регистриране на инвазивни видове

http://www.whatsinvasive.org/index.cfm

Игра имаща приложение в неврологията и изследването на мозъка

https://eyewire.org/signup

http://blogs.scientificamerican.com/mind-guest-blog/2013/09/11/the-neuroscience-revolution-will-be-crowdsourced/

Игра моделираща 3D проетини

http://fold.it/portal/

В географията

OpenStreetMap – отворен проект за картографиране най-вече на градската среда

http://www.openstreetmap.org/#map=7/42.748/25.492

Wikimapia – комбинира сателитните снимки на Google с възможност за отворено добавяне на нови дани и картографиране

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=42.683300&lon=23.316700&z=12&m=b

Проекта Юшахиди – има приложение при кризисни ситуации и бедствия

http://en.wikipedia.org/wiki/Ushahidi

В историческите науки

Проект на NG за търсене на гроба на Чингиз хан – гроба може и да не бъде намерен, но докато се търси може да бъдат намерени други ценни археологически обекти

http://exploration.nationalgeographic.com/mongolia/

Проект за измерване и превод на древни текстове писани на папирус

http://ancientlives.org/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сайта на Tomnod

http://www.tomnod.com/nod/

Актуалния краудсорсинг проект е за търсене на изчезналия самолет на малайзийските авиолинии на основата на сателитни снимки с висока разделителна способност, но могат да се търсят и нефтени разливи в океана напр.

http://www.tomnod.com/nod/challenge/malaysiaairsar2014

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Т.е. когато се търси масовост на участието, може да се ползва методът.

1/ каква е мотивацията - награда?

2/ как се взимат мерки срещу евентуалната некомпетентност?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Не, че няма начини за онлайн тест за време и част от него да е психологична за идентификация, че отговаря кандидатът по проекта,...

...но се сещам за още по-лесен начин - всеки получава частта (изходни данни и търсин резултат и формата на резултата) по която иска да работи. Срещу ангажимента да предаде резлтата (проекта) в рамките на някакъв срок. Човекът се хваща, работи и предава. Квалифицирани специалисти /вече с-щу заплащане/ преглеждат и отсяват проектите.

Толкова

Понякога хора незапознати с някаква материя и неизкривени от спецификата и дават по-добри решения. Все пак този труд е доброволен, изплаща се разглеждането от квалифицирани. Могат и нови идеи да се получат така.

Опция - на хората дали откровени глупости да се ограниичи възможността за бъдеща работа по този проект и да се даде обратна връзка за реалното им ниво...

Аз няма да се хвана да правя ракетни двигатели като не разбирам..

Отсявката може да е на етапи - идея /идеен прект/ за нов ракетен двигател. При оценката на резултата неминуемо ще лъсне компетентността на доброволеца - доколко е запознат с настоящото състояние. Следващият етап става по-детайлен с пповишена степен на сложност. Опция определен доброволец да работи на определен етап...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Краудсорсингът буквално е използване на ресурса на тълпата. Тази практика е същата като аутсорсинга, но изпълнителят на услугата вече не е конкретен човек - фрийленсър, а - тълпата. Проектите се обявяват публично за доброволци и всеки може да се включи. Компанията-възложител може да обяви някаква награда, обвързана с постигнатите резултати - заплащане, предметна награда, грамота, а може компенсацията да бъде и само морална (работа за чест, слава и лично удовлетворение). По правило, паричното възнаграждение при краудсорсинга е малко.
В мрежата много често тази практика се използва за решаването на даден проблем от самите потребители на продукт, сайт или услуга, предоставяни от някоя компания.
В сравнение с аутсорсинга, при краудсорсинга задачите се делегират не само на професионалисти, а - и на аматьори. Залага се на колективното познание. Процесът е по-евтин и по-бърз.
Разновидности:
1. Crowdvoting – буквално „гласуване на тълпата”. В най-общи лини хората се призовават от компанията да дадат предложенията си за някакъв продукт, услуга, дизайн, снимка и т. н. Направените предложения се подлагат на гласуване и предложението, което спечели най много гласове, се използва от компанията.
2. Crowdwisdom или „мъдростта на тълпата”, е вид краудсорсинг, при който се използват знанията на всички потребители на даден сайт. Такива са сайтовете Wikipedia, iStockPhoto, Българска наука и т.н.
3. Microwork – буквално „микроработа”. Тази разновидност на краудсорсинга е платформа, която се използва от компаниите да възлагат мъничка част от по-голям проект в мрежата. Това са малки задачки, които се налага да бъдат изпълнени от хора, а не - от компютри. Заплащането е символично.
4. Inducement Prize Contests са конкурси, които предлагат парични награди за идеи и достижения, най-вече - в областта на технологиите. Често използват платформи в Интернет, които улесняват участниците и дават възможност за дискусии.
5. Crowdfunding - набиране на стартов капитал за започване на някакъв бизнес проект, за снимане на филм, за издаване на книга или на музикален CD. За благотворителност... За срок от около два месеца трябва да се достигне необходимата сума или дарените пари се връщат на дарителите.
Типичен пример за краудсорсинг е Wikipedia – онлайн енциклопедията, чието съдържание се попълва и редактира от доброволци. Друг пример е онлайн чекирането, което авиокомпаниите предлагат на клиентите си. Медиите използват краудсорсинга като дават възможност на зрителите или на читателите си да се изявяват като репортери или да коментират новините и да генерират ново съдържание.
Краудсорсингът се използва и за генериране на идеи. Често компаниите се обръщат към клиентите си с молба да споделят свои идеи за дизайн, слоган, лого или нов продукт.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В бизнеса има награди и там проектите често са от типа на конкурсите, но в проектите свързани с гражданската наука наградата е морална поне аз не съм срещал проект с награда, но може и да има такъв.

Иначе грешките могат да се коригират по различни начини в зависимост от същността на самия проект. Напр. при някои проекти различни хора често повтарят едни и същи действия и така се коригират един друг. Но е ясно, че при крайния резултат в повечето случаи ще има известен процент грешка, която се калкулира в риска. На изхода на всички проекти от сферата на гражданската наука стоят специалисти, които вече следва да следят и за качеството на дейността. В крайна сметка целта на гражданската наука е не гражданите да изместват учените и да извършват научни изследвания, а само да ги подпомагат в определени контролирани условия и дейности.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

http://crowdsourcingweek.com/get-started/csw-global-2014/

Конференция, посветена на краудсорсинга

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...