Отиди на
Форум "Наука"

Информационен процес който може да се осъществи без трептене и вълни?


anninka

Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Ами прочитането на надпис или разчитането на жест. И ако все пак виждаме лагодарение на светлината, има и браилова азбука...


Ако си представим механичен брояч или сметачна машина, предаването на задвижванията вътре може да се разглежда като предаване на информация...

Предаването на говор / дигнал по кабел... Комуникацията между елементите в компютъра...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност и движението в макросвета може да бъде представено като вълново, но с пренебрежимо малка дължина на вълната. Освен това механичното предаване на движение не е нищо повече от електромагнитно взаимодействие между електроните на външните слоеве наконтактуващите обекти. На трето място сигнала към мозъка е електрически и движението на електроните които го предават си е чисто вълново. Сигурно има и други предпоставки, но това мисля че стига. Така че не не мисля че информационен процес може да бъде съществен без вълни, просто понеже в нашата вселена май няма процес който да не е вълнов на някакво ниво.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Да кажем, че зависи от смисъла и мащабите...

Електрическия ток не е вълна...


Реле получава ток /сигнал/ и затаря/отваря верига и се случва вещо..

Без трептения и вълни става. Без да намесваме човек / наблюдател

Без енергия обаче не може да се предаде информация


но може и тук да зависи от смисъла


Вълните на Дьо Бройл ли имаш предвид? Губи ми се нещо..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам предвид че ако разглеждаме процеса до нивото на най-малките му съставни компоненти, стигаме до квантовата механика, а там всяко движение е вълново. Включително и на електроните по кабела до колкото ми е известно. Макар че в интерес на истината не съм попадал на квантово моделиране конкретно на делокализираната електронна плътност в металната решетка. Но все пак дори и ако игнорираме вълновия характер на движението на електроните, пак имаме участие на електромагнитни вълни. Самото движение на зарядите създава такива, те се използват в електрическите схеми и са критичен елемент от проектирането на електроните микросхеми. Разни интерференции дроселирания, вихрови токове и тнт ефекти, които сигурен съм че познаваш много по-добре от мен. Може би ще можеш да ме допълниш, при правия ток имаше някои особености за които съм забравил. Появяваше се само магнитната съставляваща на електромагнитната вълна, нали не бъркам? Извинявай но точно това съм го учил за последно някъде около 96-та. :) Но дори и само магнитно, полето е вълна нали така?

Виж ако се разглежда някакъв вид механичен компютър (по-скоро калкулатор), то тогава трябва много надълбоко да стигнем, за да изкараме квантовите закономерности и един независим наблюдател може да каже че това си е чисто заяждане. :) Но и там самата сила на отблъскване караща твърдите тела да си запазват формата и да не преминават едно в друго си е част от квантовата механика и си е чисто електромагнитно взаимодействие между електроните от горните слоеве на материалите намиращи се в контакт.

Редактирано от angelmr
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Определено интересно..

Да, при постоянен ток имаме само магнитно поле, но то не е вълна - нали нямаме изменение на параметри с времето? Всеки е поканен да ме поправя и/или допълва.

Търсел съм анимации и модели как точно се движат насочено електроните (наистина трябва да се връщат за да не напускат метала и в този смиисъл май няма делокализиране на електронната плътност, най-малко защото в противен случай ще се получи обратно напрежение при изключване на напрежението /нещо като само/индукцията, но тя е обяснена и има други причини,) под действието постоянен ток (Това беше заради темата "Що е електричеството" и въпросът на Дарес, който сам си каза отговора накрая, но не го призна) и не намерих. Ъук наистина ще се радвам на допълнения, иначе аз ще си направя справката пак

Иначе в напречно направление на тока има делокализиране на електронната плътност (po-skoro na toka), към периферията на сечението (токът тече по повърхността на проводниците), като с повишаване на честотата (при променлив) дебелината на "токовият слой" намалява. Тук ми се въртят цифри no звучат невероятно затова ще направя справка и ще пусна тема...

Много теми ми се въртят в главата, време няма...

Едва ли ги познавам по-добре от тебе...

За механичните машинки - заяждай се колкото искаш, от тебе така не мога да го възприема, а страничния наблюдател... Особено при такъв интересен поглед на нещата :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Здравейте,отново имам нужда от вашата помощ.Трябват ми отговори на няколко въпроса:

1.Какво наричаме резултат на сила?

2.Какви са взаймните посоки на ъгловата и линейната скорост?

3.Каква е връзката между големините на линейна и ъглова скорост при равномерно движение по окръжност?

Какви са нормалното и тангенциалното ускорение при такова движение?

4.Каква е връзката между големините на линейно и ъглово ускорение?

5.Какви са взаймните посоки на сила и на момент на сила?

6.Каква е връзката между компонентите на потенциалната сила и на потенциалната енергия на полето?

7.Каква е връзката между момент на сила и момент на импулс?

8.Изразете момента на силата и момента на импулса чрез инерчния момент?

9.Изразете работата и кинетичната енергия при въртене чрез ъглови и механични величини?

Благодаря предварително!!!!

Редактирано от anninka
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...