Отиди на
Форум "Наука"

"Въпрос за един милион долара"


Recommended Posts

  • Потребители
Цитат от Alexander_Nevski
проблемът е не толкова как да се предизвика инфлация от 2-2.5%, колкото и да е трудно има как да се налеят пари, ако трябва с отрицателни лихви и изкупувания на активи от ЦБ, рано или късно ще стане, проблемът е как да не се напомпа следващия опустошителен балон

Напълно съм съгласен

(развивам тема и теза)

Въпросът изглежда (за мен лично) е не дали и кога ще се спука балона, а колко голям ще е, и колко време ще трябва да се възстанови икономиката (и евентуално да се надуе следващия балон/балонче)

Икономическите резултати (БНП per capita) се движат във времето надолу и нагоре (т.е. "под" и "над") около експоненциалната крива на дефлационния калкулатор; В момента (след 2008) западноевропейците сме в положение "под" експоненциалната крива (в 1965 западноеропейците са/сме били "над" кривата, т.е сегашните западни хора живеят с 20 процента "по-бедно" ( в реални пари) отколкото са живели през 1965 година.

Та в тази връзка" Въпросът изглежда (на мен) е кога ще достигнем на нивото на кривата и ще я поминем в посока "над", и дали това няма да доведе/да е свързано с надуването на нов балон..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На ниво икономика. При повече независими държави, балоните ще са предимно в рамките на съответната държава. Сега глобализацията позволява да се раздуват огромни балони. Моето виждане е, че най-големия балон в момента е долара понеже се ползва (въздържам се от по-точен израз) от световния пазар.

Икономиката е инструмент в политиката. И като такъв много зависи доколко вещо се използва. Ако ползвателя е добър може да прави чудеса (като барман да върти бутилките), но ако не е добър може да направи коляма каша. И понеже нататък икономиката е ръчка в политиката, спирам. В момента неизвестните в икономиката са почти изцяло в политическата област.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Икономиката е инструмент в политиката.

И обратното да кажеш няма да сгрешиш.

На ниво икономика. При повече независими държави, балоните ще са предимно в рамките на съответната държава. Сега глобализацията позволява да се раздуват огромни балони.

Това влиза в разрез с "основният принцип в икономиката". Има едни нещица, които се наричат човешки потребности, та тези нещица при някои индивиди излизат от рамките на сегашния морал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ето една статия:

http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Real-GDP-Per-Capita.php

От същата статия :

GDP е представен в логаритмична скала, защото кривата на тренда на растежа (и на инфлацията) е експоненциална:

Real-GDP-per-capita-since-1960-log.gif

Тази графика оит друга статия илюстрира същият феномен:

RealGDPperCapita-650x450.png

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...