Отиди на
Форум "Наука"

Скален орел


Apofis

Recommended Posts

  • Потребител

Орелът винаги е бил символ на могъщество и е изобразен на гербовете на много държави. Човекът обаче е преувеличавал силата му и дълги годин и за него са се разказвали всякакви небивалици. Говорело се например че орелът може да вдигне плячка, много по-тежка от него самия -в действителност това е невъзможно. Орел, който убил агне, тежко 4,4 КГ, не след дълго бил принуден да го пусне; друг изоставил куче, тежко 11 кг, само след 100 м. Група

от 14 швейцарски скиори обаче е наблюдавала орел, носещ млада дива коза, която все още се мъчела да се освободи. След като набрал височина, орелът пуснал жертвата си, уплашен навярно от виковете на хората -свидетели на случката. Възможно е също да не е можел да удържи животното, което според очевидците тежало между 1О и 11 кг. Не се знае обаче дали птицата току-що е била грабнала плячката си, или вече е била изминала дълго разстояние с нея.

Орелът не се храни всеки ден, особено през зимата. Средната му дневна дажба е изчислена на 250 г. Храни се главно с бозайници и птици.

В Алпите основната му храна е мармотът. По-рядка напада други животни, като сърнета, диви ярета, лисичета, хермелини и катерици, а също и влечуги, алпийски зайци и диви земеровни зайци (подземници). Тундровата яребица и тетревът са птиците, на които ловува най-често. Орелът играе важна роля, като допринася много и за ограничаването броя на дивите козн, особено в националните паркове, където има, тенденция броят на тези животин да нараства. Скалният орел образува гнездови двойки на 5 - 6-годишна възраст и когато мъжкият и женската се хранят редовно, броят на малките им се увеличава. Преди това младите птици се скитат от едно място на друго. Ето защо понякога се срещат много далече от местата, по които гнезди скалният орел. Всяка гнездова двойка има своя постоянна ловна територия, която заема площ от 300 до над 600 кв. км В зависимост от това, доколко е богата на плячка.

Дължина на тялото 80 -95 см. Маса 3 -6,5 кг. Размах на крилата 230 СМ. Продължителност на живота: 18 години (сред при- родата); 46 години (в плен).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...