Отиди на
Форум "Наука"

Преброяване на белите щъркели в България


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Белият щъркел е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Според народните вярвания той е свещена птица и носи щастие и късмет на дома и селището, където гнезди.
Щъркелът е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той е един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние хората. Щъркелът се среща там, където има достатъчно чисти води, стари дървета и земеделие с малко пестициди. Този вид е символ на запазените естествени и полуестествени местообитания, а присъствието му близо до нас е гаранция, че живеем в запазена и здравословна околна среда.
От 1930 г. насам веднъж на 10 г. се провежда едновременно преброяване на гнездата на белия щъркел във всички европейски страни. България се включва в това преброяване през 70-те. От тогава Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) координира и организира екипи, които да извършат преброяването в цялата страна. То включва обхождане на 253 града и над 5000 села или общо 38 000 км.
Състоянието на белия щъркел се следи внимателно не само у нас, но и в цяла Европа, благодарение на BirdLife International - най-голямата международна природозащитна организация, която инициира преброяването му.
Лятото на 2014 и 2015 г. (от 20 юни до 20 юли) е времето на VІІ Международно преброяване на белия щъркел във всички страни в Европа. Ще бъдат преброени гнездата, ще бъде отчетено по колко малки има във всяко гнездо и колко от тях успешно напускат гнездото.
Целта е да се разбере какви промени са настъпили в сравнение с предишното преброяване преди 10 години – увеличават ли се или намаляват гнездата, броят на малките при отделните двойки и други въпроси, без които няма да можем да опазим нашия любим крилат съсед.
Около 20% ръст на гнездата на щъркели, в сравнение с периода 2004-2005 г., отчитат експертите.
Преброяването на белия щъркел е най-мащабната кампания в България, свързана с природата. Вие също можете да се включите.
КАК ДА СЕ ВКЛЮЧА?
Най-лесно могат да се включат местните хора като попълнят посочените данни в електронния формуляр на сайта на БДЗП. Така те ще съобщят за гнездата в тяхното населено място и за броя щъркели, които ги обитават.
Всеки желаещ - семейства с деца, групи ученици, еко клубове, пенсионерски клубове, ловни дружинки и др., също могат да се включат, като следват същите стъпки:
1. Влезте в сайта http://www.shturkel.bg/ или в сайта http://www.birds.bg/
2. Влезте в рубриката „Въведете данни за гнездо".
3. Попълнете максимално пълно информацията.
4. Затворете бланката и се уверете, че преброеното гнездо е отбелязано автоматично на картата.
Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Биология

Броенето на белите щъркели безспорно е едно добро начинание.

Вида е изключително синантропен (т.е. тясно свързан с човешкото пръсъствие) и гнезди почти изклщчително в населени места или в непосредствена близост до тях.

От друга страна белите щъркели са и биоиндикатори (т.е. чувствителни към леки промени в екологичните параметри на средата).

Сбора от тези особености предоставя една сравнително точна база за оценяване на качеството на околната среда, в частност урбанизираните райони.

Който може нека да се включи. Гарантирам едно незабравимо изживяване, което допринася за добруването на природата.

Казвам го от личен опит - участвах в броенето през 2004/2005 г.

Малко повече информация може да намерите: тук или тук

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...