Отиди на
Форум "Наука"

Хромозомен набор


Recommended Posts

  • Потребител

Първо, искам да се извиня за тъпият си въпрос, но не мога да разбера при митозата как така се удвоява ДНК, а броят на хромозомите остава същият? И при соматичните клетки, щом хромозомният набор е 46, какво значи това - 23 майчини и 23 бащини? И хроматидите на всяка хромозома еднакви ли са? А при мейозата тези 23 майчини и 23 бащини се обединяват в бивалент? И какво е количеството им ДНК?

Редактирано от MU_student
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, хроматидите са хомоложни /еднакви/. Едната е копие на другата /получена при удвояването на ДНК/.

Иначе в човешкия организъм имаме 23 хромозомни двойки /или общо 46 хромозоми/ - т. е. 23 майчини и 23 бащини. Този набор е във всяка соматична клетка и се нарича диплоиден хромозомен набор. Преди митозата имаме удвояване на хромозомния набор, последван от свръхспирализация. Така се оформят познатите ни митозни хромозоми всяка от които се състои от две хроматиди / т. е. с удвоен генетичен материал/. Така наборът в клетката преди делене е тетраплоиден. След приключването на ппроцеса в двете новополучени клетки имаме нормален генетичен материал, само дето хромозомите вече се състоят от по една хроматида.

285px-Chromosomes_during_mitosis.svg.png

При първото мейотично делене след удвояването имаме разделяне на цели хромозоми /демек нишките на делителното вретено 'влачат' не хроматиди, а удвоените хромозоми/. Получават се две клетки с по 23 удвоени хромозоми. Във втората фаза на мейозата те се делят вече по класическата митозна схема, но без да се удвояват предварително. В резултат на което получаваме две клетки с по 23 хромозоми /демек хроматиди/ - т. е. с хаплоиден хромозомен набор.

kletychno-delene-mitoza-i-meioza_html_m1

Или количествено:

mitosa.jpg

и при мейозата:

meiosa.jpg

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Структурата на човешкия геном на 3D:

http://news.sciencemag.org/biology/2015/10/video-altering-human-genome-3d

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Откритие: И центриолите са носители на информация в клетките

1430118799_5_559x*.jpg

Центриолите - специфични клетъчни структури, управляващи и започващи процеса на клетъчното делене, може да играят роля на не по-малко важен носител на биологична информация от класическите гени на двойната спирала на ДНК, твърдят биолозите  в статия, публикувана в списание Cell Research.

"Ние винаги сме мислили, че центриолите са само ключът, който отключва процеса на развитие на ембриона. В тази статия ние показахме, че те може да бъдат средство за едностранна наследствена информация, както и че те може да оказват силно влияние върху ранното развитие на ембриона", - казва Пиер Гьонци (Pierre Gönczy) от швейцарския федерален технологичен институт в Лозана EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne).

Гьонци и колегите му стигнали до този изненадващ извод като наблюдавали процеса на размножаване на червеи нематоди (Caenorhabditis elegans) , както и на ранните етапи на клетъчното делене в техните ембриони.

Както учените обясняват, майчините и бащините клетки влагат по равно количество генетичен материал, но различно количество други компоненти в плода. От майката ние и всички други живи същества, които се размножават полово, получаваме митохондрии, енергийни клетки, както и повечето други органели, а от бащата - центриолите.

1430119143_2_559x*.jpg

Центриолите, продълговати структури, подобни по форма на плътен сноп дърва, играят ролята на "диригент" по време на клетъчното деление - в началото на митозата, тези "снопове" се разпадат и разкъсват хромозомите в разни половини, които след това започват да се обособяват и се превръщат в индивидуални клетки.

Първоначално учените смятали, че центриолите са критично важни за нормалната митозата, но с течение на времето станало ясно, че не всички групи многоклетъчни ги притежават и че дори премахването на центриолите преди деленето не води до клетъчна смърт.

Експериментите на Гьонци и колегите му са показали, че центриолите могат да играят много по-различна роля в клетките на организма маркирайки част от протеините, образуващи центриолите в сперматозоидите на нематодите със специални светещи молекули.

Учените очаквали, че центриолите ще бъдат унищожени след първата серия делене на ембриона и ще бъдат заменени с "връзки", сглобени от протеините на яйцеклетката. Това, за голяма изненада на биолозите, не се случило и бащините центриоли продължили да дирижират растежа на ембриона в продължение на поне 10 поколения клетки.

Този факт, според авторите, подсказва, че центриолите са носители на биологична информация, която играе не по-малко важна роля в живота и развитието на организма, отколкото "обикновените" гени или майчините митохондрии.

Откритието има дълбоки последствия за биологията и лечението на някои заболявания, съобщава Science Daily

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...