Отиди на
Форум "Наука"

България е домакин на 33-тия Европейски пептиден симпозиум


П. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

33EPS-OpeningCeremony.JPG

София, 31 август 2014 г. - Научният форум бе открит на 31 август в Националния дворец на културата в столицата с приветствие от столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова. В симпозиума участват над 500 учени от университети, научни институти и лаборатории от цял свят, както и 90 представители на българската научна общност.

Симпозиумът, който ще продължи до 5 септември 2014 г., включва над 80 презентации, постерна сесия, тематично фирмено изложение и младежки мини-симпозиум, на който с награди ще бъдат отличени четирима млади учени. Най-новите постижения в областта на химията, биологията, фармацията, биомедицината и технологиите, свързани с пептидната наука ще бъдат представени от изтъкнати учени от цял свят. Сред тях са и нобеловият лауреат за химия за 2009 г. проф. Ада Йонат, която е преподавател в Института Вайцман (Израел) и Директор на Центъра по биомолекулярни структури Кимелман; проф. Ференц Хюдеш - председател на Европейското пептидно дружество и проф. Анна-Мария Папини от Университета във Флоренция.

Пептидите са в основата на живота, който съществува благодарение на две молекули: белтъчини от пептиди и ДНК. Терминът "пептид" е въведен преди повече от 100 г. от немския учен Емил Фишер. Днес пептидите се използват в съвременните нанотехнологии за ранна диагностика на рак, за забавяне на стареенето и предотвратяване патологичните процеси в човешкия организъм, за нормализиране и подобряване на функциите на различните органи и тъкани, също така и в козметичната индустрия.

За провеждането на Европейския пептиден симпозиум в България е изключителен и приносът на спонсорите на събитието: PolyPeptide Group, AAPPTEC, BACHEM, Advanced ChemTech, CEM, Merck Millipore, Novabiochem, SENN, FOT и Makmetal.

Организатори са Европейското пептидно дружество съвместно с Българското пептидно дружество. Форумът, който се провежда веднъж на две години, има вече 66-годишна история.

Повече за събитието: http://33eps2014.com/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...