Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

При превземането на града от австрийците през Австрийско - турската война, през 1690 г., Кюстендил е нарисуван от холандския гравьор Якоб Харвейн (градът бил взет от 2000 пехотинеца и 100 конника - смятайте колко зле е била Османската Империя в края на 17 век.... ).

Интересно дали тази гравюра има общо с действителното състояние на град Кюстендил и дали на нея може да се видят някакви местни особености, които са си там и днес?

Виждат се стени, голяма кула, джамии, нещо като вътрешна крепост ?

post-727-0-55838800-1415229750_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Краят на 17в. е наистина кризисен за османската империя. Но превземането на Кюстендил от 2000 души не е нещо чак толкова особено. ако градът има постоянен гарнизон от 2000 души, то при 100 такива града в османската империя, ще и трябва 200 000 по големите градове отделно от тази, която ходи да се опитва да превзема Виена. А Кюстендил сега е един от 28 окръжни града на България, а Турците са имали целите Балкани, Мала Азия и провинции в Африка.

Тъй че това, че някаква войскова част е завзела град, който не е отбраняван от действащата армия на противника няма съществено значение за военните действия. В случая турците си го получили обратно.

А гравюрата е интересна. Поне част от укрепителната линия изглежда е била землена с модерните от онова време бастиони (в по-отдалечения край). Вижда се обаче и висока крепостна стена, която е от по-стара фортификация, тъй като този тип отбранителни съоръжения губят значението си след появата на оръдията.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...