Отиди на
Форум "Наука"

Ловен сокол (Saker falcon)


Recommended Posts

  • Администратор
Автор: Димитра Лефтерова и д-р Чавдар Черников

Ловен сокол,
Балобан, Балабан, Шарг, Saker falcon, Falco сherrug, Gray, 1834

Saker%20falcon.jpg

Ловния сокол и човека имат хилядолетна връзка, която през последните десетилетия завършва по катастрофален начин за популацията на сокола по света. Митологичен символ, символ на властта, ловец и приятел, сокола хилядолетия е бил свързан с човека, но за съжаление именно антропогенната дейност довежда до застрашеното положение на вида в сегашно време.
Името на руски – балобан или балабан се счита, че произлиза от персийското название на птицата. Иранските соколари наричат „ балобан” пролетните и зимуващи птици, а гнездуващите наричат „ шарг” / близко до индийския името "cherrug" предшестващ номенклатурата на вида/. Народите на Средна Азия наричат този сокол „ ителги” или „ ителге”. От славянските имена на сокола може да се спомене и полското"rarog", произлизащо от унгарското "raroh".

Ловния сокол е голям сокол, доста сходен със северния сокол Falco rusticolus, основно с рижо – жълтеникави или кафяви тонове в окраската на оперението. Цвета на гърба е от тъмно – кафяв до охра – кафяви, а понякога с бели кантове по перата, които обособяват ясни ивици при някой птици. Долната част на тялото е бяла или охра с редки капковидни или издължени кафяви пръски. По „панталоните” при повечето източни подвидове има ясни ивици или капковидни пъстрини, сливащи се при някой индивиди в тъмен фон. В Алтайско – Саянския регион се срещат много тъмни птици с еднотонен цвят и много светли с различна интензивност на пъстрините. При някой тъмнооцветени птици перата по крилата, гърдите и корема са тъмни, а маховите и кормилните – светли с неясна тъмна ивичност. Различно са изразени мустаците, на по принцип са ясно видими, особено при тъмнооцветените форми. Това описание се отнася за средностатистически сокол, населяващ центъра на ареала на вида. Като цяло се срещат огромно количество фенотипично различаващи се птици. Краката на възрастните птици са жълти. Восковицата и кръга около очите също са жълти при възрастните птици. Женските са по – големи от мъжките, но са еднакво оцветени. Мъжките тежат 0,65-0,95 кг, женските 0,85-1,4 кг. Дължина на тялото 425-604 мм, дължина на крилете на мъжките – 347-393 мм., а при женските- 376-423 мм.Ширината на крилете / на ниво 5 – то второстепенно махово перо/ при мъжките – 170-215 мм., при женските 203-240 мм. Размаха на крилете при мъжките – 1045-1180 мм., при женските - 1050-1290 мм. Дължината на опашката на мъжките – 177-219 мм., при женските - 213-235 мм.

Младите птици са по – интензивно оцветени. Восковицата, кръга около очите и краката са синьосиви, като пожълтяват към втората, третата година от живота на птицата. Първото пухово оперение през първата седмица след раждането е копринено бяло, второто пухово оперение е сиво-бяло и започва да заменя първото пухово оперение към края на втората седмица. Тръбичките на кормилните и маховите пера се появяват на 14 дневна възраст, а перата се разкриват към 17-19- я ден. До 32 – 34 –я ден опeрението е формирано напълно, макар пиленцата да изглеждат все още пухести. На 45- 49 - я ден, птиченцата загубват пуха си напълно и започват да летят, като растежа на маховите и кормилните пера продължава още седмица. Половата диференциация на птиченцата по размер е възможна от 25 – дневна възраст.

Допреди 40 години ловния сокол е населявал огромни пространства на пустинната, степната и лесостепната зони от Австрия и България до Далечния Изток. Поради усвояването от човека на евразийските степи и лесостепи, сокола по чудо е преживял разораването и ерата на ДДТ. За съжаление най – критичен фактор за популацията се оказва баналната човешка алчност. През 70 – те години в страните от Персийския залив се започва активна дейност по нефтодобив и забогатяващите шейхове възраждат практически от небитието култа към лова със соколи. Соколът, който по време на нашествието на хуните и разцвета на империята на Чингис хан, става символ на властта и богатството, в по-ново време е забава за източните нефтени магнати. Започнал е лов на диви соколи с хиляди и видът бавно върви към критично застрашено положение, следващата стъпка на което е измиране. Още през 70 – те години соколът изчезва от степите на Западен Казахстан, през 80 – те години от лесостепите на Поволжието, а към средата на 90 – те години и от степните и лесостепните зони на Европейската част на Русия. Някога обичаен вид, числеността на който в световен план е наброявала десетки хиляди двойки, сега се е превърнал в крайно рядък, числеността на който в настоящо време е не повече от 15 хиляди двойки.

Соколът е типичен обитател на откритите ландшафтни аридни зони като степи, открити равнини и планински плата. Разпространението му до голяма степен е свързано с любимата му храна лалугерите Citellus sp. Предпочитат селскостопанските региони в близост до хълмове и гористи местности. Както и други соколи, не строят гнездо, а заемат чуждо на гарвана, обикновения мишелов, по – рядко на орли или на щъркели. Използват високи дървета, скални площадки и цепнатини, човешки артефакти, електрически пилони. Гнезденето се оказва лимитиращ фактор за този вид, тъй като все по трудно намира подходящо място за гнездене. Някои от птиците започват брачния си период през втората си година, но болшинство от соколите образуват двойки през третата си година. Снасят до 6 – 7 яйца, но в повечето случаи от 2 до 5, в норма – 4. Мътенето трае около 30 дни. Размерите на яйцата в средно са 56,5 х 46,69мм.

clip_image004.jpg

Цялата статия: http://nauka.bg/a/%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB-saker-falcon

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

За ловния сокол съм си запазил линк към един сайт, на който имаше уебкамера и от март нататък следях от верме на време развитието на 2-те малки. Беше много интересно и разтоварващо. Предполагам ще е инртересно и за вас.

ЛИНК

За съжаление в момента камерата не работи. Писах няколко мейла до администраторите на различни сайтове, но още нямам отговор защо камерата не работи. Надявам се напролет пак да заработи и да следя отново развитието на новото поколение :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За ловния сокол съм си запазил линк към един сайт, на който имаше уебкамера и от март нататък следях от верме на време развитието на 2-те малки. Беше много интересно и разтоварващо. Предполагам ще е инртересно и за вас.

ЛИНК

За съжаление в момента камерата не работи. Писах няколко мейла до администраторите на различни сайтове, но още нямам отговор защо камерата не работи. Надявам се напролет пак да заработи и да следя отново развитието на новото поколение :)

Hackl Mónika kommunikációs osztályvezető
Telefon: +36 1 304 1790, Mobil: +36 20 310 6980 email: hackl@mavir.hu

Пробвай при Моника Хацкл ръководителка коммуникационният отдел.

ЧНГ

Мъжкият го намерили силно изтощен и после умрял. Заразен от паразити и туберколоза.

http://sakerlife2.mme.hu/bg/content/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82

Тук имаше заледяване 1-2 дена и редица гори и елстълбове се шчупиха под тежеста на ледът.....

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Скуби, благодаря ти за информацията!

:( Жалко! Красива птица беше.

Проблема на сайта не е от паднал стълб според мен. Ще пиша на мацката да видим какво ще каже тя.

Дано гнездото не остане празно тази година и да оправят проблема със сайта.

Редактирано от hristo_serafimov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, тя камерата не работи сега, защото няма какво да снима сигурно. Какво ще прави този ловен сокол там зимъска?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...