Отиди на
Форум "Наука"

Амате - мексиканският папирус


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Мексиканската история е богата и очарователна. Сред ценното й културно наследство от миналото са т.нар. „свидетелства“ - кодекси, или ръкописи, с пиктографско писмо. Чрез тези кодекси можем да дълбаем в много области на познанието - история, наука, религия и хронология - и да научим повече за ежедневието на развитите цивилизации в Централна Америка, в това число - тези на ацтеките и маите. Тогавашните „тлакуилос“, или книжници, с удивителна вещина са записали своята история върху различни материали.

Някои кодекси са направени от ивици плат, от еленова кожа или от хартия от растението агаве, но основният материал била хартията амате. Името „амате“ произлиза от думата „аматл“, която на езика нахуатл означава „хартия“. Амате се получава от кората на фикус или от кората на смокиново дърво.

Преди да започнат да произвеждат хартия, индианците пишели върху камък, глина и животинска кожа. Мезоамериканската хартия се различава от китайската, която се изработва от ориз, а така също - и от египетските папируси. Мезоамериканските култури използват хартията и за ритуални цели. Те я поднасят в жертва на боговете, като я изгарят, след като са я напоили с кръв, тамян, копал (вид дървесна смола) или каучук. Идолите на боговете, свещениците, а също - и жертвите, определени за човешките жертвоприношения, били облечени в дрехи, изработени от амате. След испанското завоевание хартията амате бива изместена от внесената европейска хартия. Завоевателите забраняват нейното производство. Но то се запазва в труднодостъпните планински селища.


Когато завладели континента през XVI век, испанците се опитали да спрат производството на амате. Защо обаче те са искали да направят това? В очите на завоевателите хартията амате била тясно свързана с индианските религиозни ритуали, които католическата църква осъждала, понеже ги считала за езически и варварски. В труда си „История на Индиите на Нова Испания и прилежащите острови“ испанският монах Диего Дуран подчертава, че местните жители „записвали подробно различни истории за предците си. Тези писмени сведения можеха да хвърлят повече светлина върху миналото, ако невежеството не ги беше унищожило. Някои невежи хора ги изгорили, смятайки ги за идоли, а в действителност това били истории, които заслужавали да бъдат помнени“.

Как се прави амате?

Опитите да се унищожи традицията на амате не били успешни и за щастие тя е достигнала и до наши дни. В северната част на планината Сиера Мадре в щата Пуебла, в места като Сан Паблито (община Пауатлан) все още се прави такава хартия. В списание „Мексиканска археология“ се цитира придворният лекар на крал Филип II, Франциско Ернандес. Там се казва: „Майсторите на хартия режат само дебелите клони на дърветата и оставят младите. След това клоните се оставят да омекнат през нощта в близките реки или потоци. На следващия ден се маха кората им, вътрешният й слой се отделя от външния и се запазва.“ След като кората се почисти, влакната се разпростират на плоска повърхност и се удрят с камък или с каменен чук. Тъй като повърхността е грапава, тя се покрива с тънък пласт от нишесте.

Днес влакната се варят в големи котли, в които се прибавят пепел и вар, така че да станат по–меки и да се отстранят някои вещества от тях. Варенето може да продължи до шест часа. След това влакната се измиват и се оставят във вода. Майсторите поставят влакната едно по едно на плоска дървена повърхност, така че да се образува мрежа. По–късно, като използват плосък чук, удрят влакната на равни интервали докато те не се преплетат и не образуват лист хартия. После получената хартиена маса се избелва като се търка с лимон. Най–накрая краищата на хартията се сгъват навътре, за да станат по–здрави, и се оставя на слънце да изсъхне. Има няколко цвята хартия амате. Обикновено тя е кафява, но може да бъде и бяла, с цвят на слонова кост, на кафяви и бели петна, както и жълта, синя, розова и зелена.

Съвременно приложение на амате

От хартия амате се правят красиви мексикански произведения на изкуството. Някои от рисунките върху тази хартия са с религиозен характер, но други изобразяват различни стилизирани животни, празненства и сцени от щастливия живот на мексиканците. Освен красивите разноцветни картини се правят и картички, лентички за отбелязване на страници и други предмети, ръчна изработка. Тези произведения на изкуството удивляват както местните жители, така и чужденците, които ги купуват за украса. Това изкуство се е разпространило и извън границите на Мексико. Направени са репродукции на древните кодекси. Несъмнено испанците са наблюдавали за първи път изкуството на амате с голям интерес. Според монаха от Ордена на доминиканците Диего Дуран, когото споменахме по–горе, местните жители „записвали и рисували всички събития в книги и на дълги листове хартия, заедно с изчисления за годините, месеците и дните, в които те са се случили. В тези рисунки те вписвали с голяма прилежност своите закони и наредби, данните от преброяването на населението и т.н.“.

Колко хубаво, че традицията на амате е оцеляла до наши дни, а с нея - и красотата на този интересен елемент от мексиканското културно наследство! Точно както „тлакуилос“, или книжниците, в древността, съвременните майстори се радват на чудната хартия амате, която с право може да се нарече мексикански папирус.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, трайна е. Издържа "проверката на времето".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Досега запазените ацтекски и майански кодекси върху амате ли са изписани?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Досега запазените ацтекски и майански кодекси върху амате ли са изписани?

Да. Дрезденските кодекси са ги дигитализирали и са свободно достъпни за всеки....

http://www.slub-dresden.de/sammlungen/handschriften/maya-handschrift-codex-dresdensis/

:grin: :grin: :grin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...