Отиди на
Форум "Наука"

Светът през 2050 г. Ще продължава ли завоят в икономическата мощ?


Recommended Posts

  • Администратор

Една статия от Капитал: Векът на Азия

През 1950 г. светът изглежда съвсем различно от днес. Изтощените от войната Германия и Франция отстъпват челните си места като икономически сили на страни като Нова Зеландия и Венецуела. Никоя от тях двете обаче не се превръща в световен политически лидер.

През 2050 г. светът също ще е различен от днес. Според наскоро публикуван доклад на PricewaterhouseCoopers (PwC) страните от Г-7 ще загубят икономическото си първенство за сметка на онази част от света, която коментаторът Фарид Закария бе нарекъл останалите. Китай и Индия вероятно ще се превърнат в държавите с най-голям брутен вътрешен продукт (БВП), измерен по пазарни цени, казва още докладът, озаглавен "Светът през 2050 г. Ще продължава ли завоят в икономическата мощ?". Той изследва 32-те най-големи икономики в света, които произвеждат 84% от световното богатство, и дава прогнози за развитието им в средата на века.
Авторите му не обсъждат дали икономическата тежест е равна на политическо влияние. Но точно това поражда еднакво огромни надежди и предизвикателства за седемте най-големи развиващи се икономики Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Мексико, Русия и Турция, наречени от PwC Е-7. Например, преди да осъществят пророчеството на анализатори за Века на Азия, Китай и Индия трябва трайно да разрешат банални проблеми като образование, хигиена и устойчиво развитие. А специално Китай и въпроса с прехода от планова към пазарна икономика, отбелязва пред "Капитал" Никълъс Ларди от Peterson Institute for International Economics. Колкото повече растат икономиките и апетитите на двете за глобално лидерство, толкова по-големи ще бъдат тези проблеми.

Цар от Г-7 на Е-7

Е-7 вече изпреварва Г-7, или седемте най-богати страни - Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония по БВП, измерен по паритет на покупателната способност (ППС). Това е мярка при сравняване обема на произведените стоки и услуги в две държави, като валутите им се приравнят към изчисляваната от Световната банка имагинерна единица международен долар. При така измерения БВП предимството на Е-7 означава единствено, че всеки продукт и услуга от тези страни има по-малка себестойност от аналога им, идващ от Г-7.
За да поеме Е-7 скиптъра на глобалната икономика, е необходимо нейният БВП, измерен по пазарни цени, да превъзхожда този на Г-7. Към 2014 г. развитите икономики имат с около 45% по-голям БВП по пазарни цени, сочат предварителни данни от МВФ.

PwC предвижда Е-7 да измести Г-7 и по този показател около 2030 г. Към средата на века новият цар на глобалната икономика ще е около два пъти по-голям от конкурента си по ППС и с над 50% по пазарни цени. През цялото това време Е-7 ще бъде моторът на глобалния растеж със среден годишен икономически ръст от 3.8% срещу 2.1% за Г-7. Основната тежест на царската корона ще легне върху Китай и Индия. Според проекцията на PwC през 2050 г. те ще бъдат най-големите икономики в света, следвани от САЩ. Япония, която днес е четвърта в света икономика, измерена по ППС, ще падне до седмо място. Ще я изместят Индонезия, Бразилия и Мексико. Петата днес по този показател Германия ще се срине до десето място, веднага след Русия и Нигерия.

Подобен сценарий е силно хипотетичен и съпътстван от редица неизвестни величини. Въпреки това завоят на икономическата мощ в посока към Азия е ясен, отбелязват авторите на доклада. Те сравняват тенденцията с "епохата отпреди Индустриалната революция, когато Китай и Индия са имали несравнимо по-голям БВП от останалата част на света основно благодарение на огромното си население и сравнително ефективното за времето си земеделие".

Все пак срещу чисто количествените показатели на двете страни експерти изтъкват слабите страни в икономическия ръст на Китай и Индия. Ако Пекин не продължи трудното политическо решение за прехвърляне на икономическата тежест от държавния към частния бизнес, едва ли ще се спаси от "капана на средните доходи", смята Ларди. С този термин се означава трудният скок от първоначалния етап на растеж, базиран на евтин труд и диво натрупване на капитал, към по-софистицираната фаза, когато двигателят са образованите работници и повишаването на производителността.

Цялата статия: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2015/05/01/2523784_vekut_na_aziia/

Много интересен доклад, който според мен отива в категорията "прогностика". Не съм много убеден, че нещата ще се случат по описания начин, но звучи достоверно...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Япония, която днес е четвърта в света икономика, измерена по ППС, ще падне до седмо място. Ще я изместят Индонезия, Бразилия и Мексико. Петата днес по този показател Германия ще се срине до десето място, веднага след Русия и Нигерия.

Май тия журналисти са преписвали безобразно отнякъде, без да разберат какво четат. Наясно ли са какво е Нигерия, която е червясала от корупция, етнически конфликти и бедност, за да използват такива изрази. Какво значение има в случая ППС?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това да прогнозира човек тия работи... Имам тука една книга за 2000 г. от 1982 г. Такива неща пише, че щели да станат. На Луната щяхме да ходим на екскурзия.

Тенденциите се изменят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Май тия журналисти са преписвали безобразно отнякъде, без да разберат какво четат. Наясно ли са какво е Нигерия, която е червясала от корупция, етнически конфликти и бедност, за да използват такива изрази. Какво значение има в случая ППС?

Журналистите вършат това, за което им плащат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тази тема май не е за раздела Икономика, а за Прогностика, пък ако иде направо във Фантастика или Псевдонаука, ще си е вече съвсем на мястото.

Старият континент ще стегне редици след няколко години и отново ще дръпне напред. В момента текат трудни, но важни реформи. В момента Европа дръпна назад, а не другите да са дръпнали напред. Но реформите ще приключат и Стария континент ще продължи напред с нови сили. А другите - на тях винаги нещо започва да им пречи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Стягането на редиците не е като маруля, да си никне самостоятелно.

Има няколко начина за "стягане на редици". Я да видим колко начина можем да изброим. Ако може и със страничните ефекти.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Статията е непълна, т.е. разглежда единствено БВП по абсолютни стойности, което към днешна датата е така, съпоставимо с населението на изброените кандидат лидери. Останалото(което е и важното) явно не е счетено за интересно и е загатнато в края.

Както каза Галахад - това е прогностика(образно казано пътища много и мнения също ).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...