Отиди на
Форум "Наука"

Академици по български


Recommended Posts

  • Администратор

Пускам без редакция отворено писмо на Д-р Георги Чалдъков, Председател на Българското дружество по клетъчна биология

Отворено писмо до:

Председател на Българската академия на науките

Министър на образованието и науката

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

АКАДЕМИЦИ ПО БЪЛГАРСКИ

Д-р Георги Чалдъков

Председател на Българското дружество по клетъчна биология

Doro doraton (подаръкът е като стрела).

Гръцка мъдрост

Даването на награди, включително академични титли, e израз на признание за постигнати успехи – моралната дилема обаче е кой, на кой и кога ги раздават?

Накратко описвам един пример за новоизбран академик, който само три години устоя да е член-кореспондент и някой побърза да го номинира за академик на Българската академия на науките (БАН). По наукометрични показатели той е един от най-продуктивните български учени в биомедицинските науки - сранително много статии и цитирания в peer-reviewing international journals, повечето от половината от които са публикувани обаче в периода, когато е заместник-декан и ректор - през последните 15 години. Според онлайн „витрината“ на университета, на който е ректор, новоизбраният академик има 78 публикациите през 2012-2015 г., тоест по 26 статии годишно! Общият брой на публикациите му е 262 – доста повече от този на Нобелистите за 2014 г. Мей-Брит Мозер и Едуард Мозер, които имат „само“ 111 статии, Нобеловият лауреат-1986 Рита Леви-Монталчини има 135 публикации...

Заемани длъжности от новоизбрания академик (според онлайн данни на университета, на който е ректор)

От 1999 г. до 2003 г. е Заместник-декан по научната дейност на факултет в София.
От 2003 г. до 2008 г. е Началник отдел “Международна интеграция и университетска политика
“.
От 21
февруари, 2008 г. и досега е Ректор на университет в София (ІІ-ри мандат).

Награди – над 50, както пише в онлайн „витрината“ на университета

През 2006 г. е обявен за „Учен на годината” от Министерството на образованието и науката (МОН).
През 2008 г. е награден с Юбилейна старопрестолна грамота „100 години независима българска държава” за особенни заслуги и проявено родолюбие и патриотизъм, която е връчена от министър-председателя на България.
През 2010 г. е избран за Почетен Гражданин на град Враца.
През 2010 г. е избран за Почетен Гражданин на град Мизия.
През 2011 г. е присъдено почетното научно звание „Доктор хонорис кауза” на Пловдивски университет.
През 2012 г. е награден с Почетен знак на гр. Русе.
През 2012 г.е избран за Почетен Гражданин на Община Горна малина.
През 2014 г.
е избран за Почетен Гражданин на гр. Русе.
През 2014 г. става носител на „Награда за изключителни заслуги към университет
a”.*

През 2014 г. за втори път е обявен за „Учен на годината” от МОН“.**

През 2015 г. е присъдено почетното научно звание „Доктор хонорис кауза” на Техническия университет, Варна.

Изводи

За учен в България, ако не е на висока ръководна длъжност, вероятността да бъде избран за академик е много малка, практически невъзможна. Това е много негативно явление в академичния живот на България: ставаш академик, доктор хонорис кауза и почетен гражданин много по-често, ако си декан, ректор, депутат или министър.

Време е да се променят правилата в Закона на БАН: учен в периода, когато е декан, ректор, депутат или министър, не може да бъде избиран за член-кореспондент и академик.

Защото „подаръкът е като стрела“, може да убие морала и така уверено да затънеш в блатото на „устойчивата аморалност“. Започваш да се самонадценяваш, да казваш, че университетът, на който си ректор, прави нещо много повече от другите български университети – дори повече от Харвардския университет, който отново е на първо място в листата на Times Higher Education (THE) World Reputation Rankings-2015. А твоят университет не е дори сред първите 500-600 в света.

Очевидно някой трябва да каже Calm down! на този новоизбран академик. Той ми напомни вихреното „израстване“ на ректора на така наречената (преди повече от 40 години) Медицинска академия, който от асистент за няколко години също стана академик.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* О tempora, o mores! - носител на Награда за изключителни заслуги към университет, на който е ректор от 21 февруари, 2008 г. Наричам това „академичен нарцисизъм“.

** Повторно избран за „Учен на годината”! – липса на човешки и професионален морал е да приемаш такива награди при наличието на други български учени като работeщите в престижни университети в света Михаил Давидов, Анастасия Стойкова, Крикор Дикранян, Мариана Сендова, Димитър Съселов, Илиян Иванов, Владо Кефалов, Илия Лефтеров..., които имат значими приноси с ясно очертани научни профили. И един български „недостатък“ – не са декани, ректори, депутати или министри.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз лично не споделям идеите, че за да стане някой академик трябва да втасва докато окончателно не стане жертва на склерозата и Алцхаймера и тогава да получи съответните титли. Шампольон на 19 години е станал професор и никой не се съмнява, че е заслужавал това. Та идеята хора с действителни заслуги и големи научни успехи нормативно да бъдат задължени с някаква уравниловка да изчакат по-възрастните посредствени колеги да си минат по академичния ред ми се вижда доста неудачен подход за да имаме елитна Академия. Академия не на хора с постижения, а на търпеливо чакали на опашка за поредната титла.

Разбира се когато се представя научната биография на един академик или професор по-интересни са неговите научни заслуги, а не разни бутафорни титли за лансиране на кадри с неясни заслуги - почетен гражданин, почетен селянин ... За съжаление у нас лесно се раздават титли на хора с неясни заслуги ... или с реални заслуги, които обаче са такива, че е по-добре да не се казват, че са доста срамни.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Ерата "Адамов" в Стопанската академия приключи с незаконен избор на ректор
Свищовското висше училище е в правен вакуум, преподаватели настояват министър Танев да назначи служебен ректор

След два мандата управление на ректора Величко Адамов, белязано от скандали, в четвъртък Стопанската академия в Свищов се сдоби отново по скандален начин с нов ректор – проф. Теодора Димитрова, чийто избор има всички предпоставки да бъде обявен за незаконен и това да направи нелегитимни всички дипломи и договори, подписвани оттук нататък.

През двата ректорски мандата на Адамов академията си навлече маса критики, че се управлява като феодално владение. Самият Велико Адамов пък се прочу с придобитата си чрез плагиатство професура, както и като научен ръководител и бизнес-партньор на лобиста с ланците Красьо Черния.

Очаквано, подготвеният от него избор на нов ректор също беше белязан от скандали, започнали още с формирането на Общо събрание за произвеждане на избора. Актът за формирането на Общото събрание е обжалван в съда, което автоматично стопира всички процедури по избора до произнасянето на съда. Адамов обаче не се съобразява със становищата на съд, прокуратура и образователното министерство, изборът се провежда и така на 28 май академията има нов ректор. Това е проф. Теодора Димитрова, считана за протеже на Адамов, която е избрана със 101 от 139 гласа.

Доц. Иван Марчевски беше другият кандидат, но той се оттегли още преди няколко дни, тъй като Общото събрание е нелегитимно.

Преподаватели в университета са категорични, че изборът на Димитрова е незаконосъобразен и са готови да го атакуват в съда, но междувременно настояват просветният министър Тодор Танев да се намеси и да назначи служебен ректор, за да не изпада академията в правен вакуум. Незаконният избор на ректор поставя под въпрос легитимността на дипломите и всички договори, които ще бъдат подписвани оттук нататък. През 2011 г. 1600 студенти от учебното заведение вече веднъж се оказаха с незаконни дипломи и се наложи тяхното преиздаване, след като ректорът Адамов реши да се подписва с титлата "професор", каквато към момента не притежаваше.

Сега преподаватели от Стопанската академия настояват за спешна намеса на министър Танев, който има право по Закона за висшето образование да назначи служебен ректор за срок от шест месеца до провеждането на нов избор.

"За нас нещата вече са в ръцете на министъра, той има всички основания да действа, има шанса да влезе в историята като първият министър, осмелил се да разрови Авгиевите обори в едно станало емблематично висше училище", коментира пред Mediapool оттеглилият се заради незаконната процедура кандидат доц Иван Марчевски.

"Ние сме решени да обжалваме всяко решение на това Общо събрание, включително и днешния избор на ректор. Ще използваме целия ресурс на, надявам се, справедливата съдебна система, за да върнем законността, но смятаме, че министърът на образованието може много по-бързо, много по-лесно и с по-малки последици да реши проблема", посочи той.

Как се стига до незаконният избор?

"Всички държавни институции обявяват този избор предварително за незаконосъобарзен. Той е проведен в противоречие на становищата на Районната прокуратура в Свищов, Административния съд във Велико Търново и на официално писмо на министъра на образованието, в което се казва той да бъде отложен", коментира пред Mediapool адвокат Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование и борба с неакадемичните практики и плагиатството.

Актът на ректора Величко Адамов за определяне на състава на Общото събрание за избор на новия ректор е обжалван по съдебен ред и на това основание е образувано дело в Административния съд във Велико Търново, което е насрочено за 9 юни. Жалбата автоматично спира всички процедури по избора на нов ректор до произнасянето на съда. Адамов обаче не се съобразява с това и процедурите около избора на нов ректор продължават с пълна пара, подготвителните събрания се провеждат под охраната на частни гардове, които пазят академията от журналисти и външни хора.

Костов обяснява, че заповедта за формирането на Общо събрание е била обжалвана заради поредица нарушения като например включването в състава на 15 хабилитирани преподаватели в пенсионна възраст, сред които самият Адамов. Друго нарушение е това, че не е проведено общо събрание на студентите и докторантите за определяне на квоти, а техните имена са взети служебно от старо Общо събрание. Изборът на нехабилитарани преподаватели в Общото събрание противно на изискванията на закона не е проведен тайно.

"В момента академията няма нито един законосъобразно конституиран орган на управление. Академичният съвет е паднал под минималния изискуем от закона състав от 25 души, защото част от хората са се пенсионирали, а някои студенти са завършили. Контролният съвет също не може да функционира, защото трима от петимата са нелегитимни. Двама са ръководители на катедри, а не могат да съчетават длъжностите, а един противно на закона не е студент, а е асистент.

В Общото събрание влизат хора в конфликт на интереси с новия ректор

Костов заяви още, че в състава на Общото събрание са включени хора, с които Димитрова е в конфликт на интереси.

"Изпълнителният директор на Общинската застрахователна компания доц. Александър Личев е член на състава на Общото събрание. В същото време Теодора Димитрова е консултант по граждански договори на Общинската застрахователна компания, Общинска банка и на Пенсионноосигурително дружество "Топлина", което е от групата на бизнесмена Христо Ковачки. От трите дружества тя получава 600 лева, 900 лева и 1 200 лева месечно. Общинска банка е обслужващата банка на висшето училище, застраховател е Общинската застрахователна компания. Тоест този, който й дава заплатата като консултант, участва в избора й на ректор, а пък тя като ректор подписва договори с ръководената от него компания", посочи Костов.

Освен това Личев защитава докторска дисертация в катедра "Финанси", в която е проф. Димитрова и става доцент без да е бил преди това асистент, което е прецедент в историята на академията.

Самата Димитрова също прави шеметна кариера. В момента тя е 35-годишна, като преди две години става професор, а на 31 става зам.-ректор на академията, само осем години след като я е завършила. Колегите й я считат за протеже на Адамов.

http://bg.b2.mk/news/?newsid=T50N

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...