Отиди на
Форум "Наука"

Валентина Терешкова, първата жена-космонавт, лети на Восток 6 на 16 юни 1963 г.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

home~tlfpXC~Zvkkj0_j.jpg
Валентина Терешкова

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова лети на борда на „Восток 6“ и става първата жена и първото невоенно лице в космоса. Нейният псевдоним за полета е Чайка. Едновременно на орбита се намира космическият кораб „Восток 5“, пилотиран от космонавта Валери Биковски. В деня на полета е повишена от звание лейтенант в звание капитан.

Валентина Терешкова е космонавт от Съветския съюз и първата жена, летяла в космоса на борда на космическия кораб „Восток 6“ през 1963 г.

Терешкова е удостоена със званието Герой на Съветския съюз (с медал «Златна звезда») - най-високото отличие на тогавашния СССР. Наградена е и с много други руски, съветски и чуждестранни отличия.

Някои от тях са:

- от СССР и Русия - ордените „Ленин“ (2 пъти), „Октомврийска революция“, „Червено знаме на труда“, Златен медал „К. Е. Циолковски“ на Академията на науките на СССР, както и орден «За заслуги пред Отечеството» на Русия (2 пъти);

- от България - звание Герой на социалистическия труд (с медал «Златна звезда») и орден „Георги Димитров“ (9 септември 1963), медал «За укрепване на братство по оръжие» (1976), почетен гражданин (1963) на София, Бургас, Петрич, Стара Загора, Плевен, Варна;

- от други страни - звания Герой на социалистическия труд на ЧССР, Герой на труда на Виетнам, Герой на Монголия, орден „Карл Маркс“ и медал „Бекер“ на ГДР, „Кръст на Грюнвалд“ на Полша, орден „Държавно знаме“ на Унгария.

valentina-tereshkova_6.jpg

На името на Валентина Терешкова са наречени кратер на обратната страна на Луната и малка планета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не ме разбирай погрешно.Уважавам подвига ѝ. Сложих ти + за темата, но продължавам да смятам, че по-важно е да се знае какво е направила там горе, а не какво е получила тук долу.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...