Отиди на
Форум "Наука"

Колко сива е българската икономика?


  

11 потребители са гласували

  1. 1. Отбележете САМО, ако не са декларирани официално приходите за конкретната дейност.

    • Продавали ли сте домашно производство (алкохол, мебели и прочие)?
      2
    • Купували ли сте домашно производство (алкохол, мебели и прочие)?
      4
    • Били ли сте на длъжност, на която е посочена официално по-ниска заплата от реалната?
      7
    • Били ли сте на длъжност, на която са посочени официално по-малко работни часове от реалните?
      3
    • Получавали ли сте пари на ръка за свършена работа (превоз, рязане на дърва, превод, частни уроци, счетоводство, ИКТ услуги и прочие)?
      6
    • Били ли сте под наем без договор или да сте давали под наем без договор?
      8
    • Продавали ли сте втора употреба стоки?
      3
    • Купували ли сте втора употреба стоки?
      7
    • Давали ли сте заем с лихва?
      0
    • Вземали ли сте заем с лихва?
      1
    • Има ли друга форма, по която сте давали/получавали пари, без да се отчитате с документ?
      2
    • Аз съм чист като ангел!
      0
    • Чист съм пред закона. :-)
      2


Recommended Posts

  • Потребител

Помня, че с въвеждането на задължителните касови бележки за един месец (когато минаваха проверки за същото) доходите в касата се увеличиха... 100%. Случайност? Съвпадение?

Интересно ми е дали ще открием човек, който никога не е мамил държавата, под предлог, че е дреболия, че всички така правят, че държавата е таковала мамата на всички и е редно да й отмъстим, че сме тарикати и това е под достойнството ни, че в България няма закони, че законите са "врата у поле" и такива неща не ни ловят...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тарикати винаги е имало и винаги ще има.

Но какво е държавата в момента? Държава имаме когато държавноста е изразител на народа, суверена.

Когато една "държава" има чужди инвеститори да си развиват бизнеса, правна система, в която чуждото право е по-висшо от местното, без армия, образование захранващо нещо извън държавата, история сметена под килима... сори но това не е държава а губерния.

Не знам до колко се интересувате от икономически въпроси, но икономиката на българия е така конструирана, че да плаща дан. Да, никъде не е формулирано така пряко, но ако ровнете какво е това валутен резерв ще разберете. Отделно че БНБ не е подчинена на никоя българска институция и се явява управител и бирник за територията на България. И това е записано в закона, не чак толкова пряко, но е записано.

В случая, колкото и да се пънем да правим нещо, то все ще изтича на някъде. Хората ако не го знаят, то достатъчно осезателно го усещат. И започват да търсят ... друг начин.

Разбира се, че хора и държава трябва да не се мамят, но дали е така?

Тогава дали да виним хората?

Аз лично съм имал случай да ме глобят за изтекъл срок на бронз за печки. Това е нещо като боя за печки на дърва, само че сребриста. Незнам какъв срок имаше, но далеч не е свързано с безопастност. И много ме съмнява, че и два пъти срока да изтече, пак ще си свърши работата. Забележка бих приел, но глоба и то толкова солена... Идеше ми да го боядисам тоя. И той не е виновен, това е политика. Ние хиляди години сме произвеждали суджуци, сирена и ракия и сега всички тези рестриктивни условия. Това го няма дори във франция и канада. Съгласен съм за условията, но само за големи производители на потенциално обществено опасни стоки като храните. Защото голямото предприятие може да натрови хиляди хора, докато се разбере. А и голямото предприятие има мотив да свива разходи и да спестява оттук оттам. Докато баба пена си прави сладкото или меда и сиренето и едва ли ще тръгне да слага евтини добавки. Дори и да слага водица в млякото, първо никой няма да пострада и второ, бързо би загубила клиенти, ако има и други баби на пазара.

И става така, че данон изкупува тънко млякото на бабите и ни продава нещо като кисело мляко. И парите отиват извън България.

Мисля че на дневен ред е да си оправим държавата, и после да гледаме да си я уважаваме. Щото в момента държавата, това не сме ние.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Относно ангелите и документите, последните две кутийки от анкетата.

Ангелската чистота не е свързана с документи.

Има "чист пред закона", чисто юридически не е много трудно за постигане. Но е съвсем различно от "чист като ангел". Но да не задълбаваме и в ангелска тематика, че и там паля веднага: )

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тарикати винаги е имало и винаги ще има.

Барабар Петко с мъжете, това като аргумент да бъдем подлеци и мошеници, заради което ни презират в цивилизованата част на Европа ли го споменаваш?

До тук един вот за "държавата не заслужава да и помагам, аз съм сам за себе си".

sirius, като погледнеш и в САЩ има същото - управление от клики, олигархия, интереси над законите, влияния променящи законодателството. Но тарикатлък като българския? Само не ми казвай, че всички сме еднакви. Всички народи имаме общо, но сме много различни.

Разбира се, че хора и държава трябва да не се мамят, но дали е така?

Откъде се разбира? Много честа практика е да се формулират постулати с това "разбира се", а като попиташ откъде се разбира, разбираш, че е просто мнение.

Обществото е силно, когато в него има гражданско мислене. Когато има позиция цакаща обществото, това неминуемо води до вреда и на самия тарикат. Ползвам тази дума, защото тя е много емблематична за описание на част от българите. Това е мошеник, който лъже околните и близките си, мами ги заради личния си интерес, но никога не може да забогатее от това. Тази дума е трудно преводима в Западна Европа, защото описва един сбъркан човек, алогичен, аморален, загубеняк, който се мисли за нещо повече от останалите, заради черти заради, които би трябвало да се срамува.

Като бях студент водата и електричеството бяха безплатни, по закон. Обаче едни хора решиха, че мога д ане спират кранчетата на водата, че могат да оставят електрически уреди, и непозволените за ползване в общежития (за готвене, отопление и др.) включени и без надзор. И какво стана? Тока и водата си останаха безплатни, наемите скочиха няколко пъти до близо двойни цени. Какво постигнаха тарикатите, които цакаха институцията олицетворяваща държавата? Общ ущърб на цялата държава на която бяха извадка.

Изобщо, позицията ти да защитаваш противоконституционствувателствуването, за мен е изключително долна и противна. Изглежда е въпрос на възпитание.

Дори и да слага водица в млякото, първо никой няма да пострада...

Ние имахме крава от порода, която даваше много малко мляко, но пълномаслено. Никога не сме слагали вода в него. И печките си бронзирахме и не сме крали и не сме мамили. Ама не защото някой ще види или разбере, а защото ние ще видим и ние ще разберем. И тук личния интерес защитен от "никой няма да разбере" е уродлива форма на низка личност, която търси оправдания. Честността и всички останали добродетели нямат нищо общо с кяра, който ти издигаш на пиедестал като пътеводна светлина как да постъпваш.

Във връзка с това няма как да уважа "реването" ти за нарушени права. Хора, които не спазват законите и са забравили, че имат задължения, НЯМАТ ПРАВА!

ПП: Виждам, че те е срам да гласуваш. Ще започна пръв.

Относно ангелите...

Преносно е. Ако го напиша "чист като изворна вода" ще ме изкараш метафизик.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много клишета се повтарят, та се чудя да не ги измислят в някакъв център и да ги разпространяват.Насажда се мнението че ние не сме като германците, англичаните, японците и ....Те са постигнали всичко защото са си такива, докато ние не можем да работим като тях.Нямаме дисциплина, съзнание и навици.Изглежда обаче че всичко се дължи на техния въздух, защото като излязат българите да работят в тия държави, глътват от техния въздух и започват да работят като тях.Същия тоя въздух помага на всички да си плащат данъците и да спазват законите.Ето, Джизъса лапна атмосфера и сигурно ще спазва вече законите.

Законите и административните разпоредби нямат пожелателен характер, а задължителен.При събирането на данъци и спазване на законността, не може да се разчита на традиции, навици, съвест,възпитание или патриотизъм.

Законите трябва да се спазват но, според изготвящия проекта за нов НК, проф. Александър Стойнов, издръжката на един затворник възлиза на 1 300 лева месечно.Кого ще възпре наказанието лишаване от свобода, като живота в затвора е по комфортен?Сякаш полицията, прокуратурата и съда са получили нареждания да не ловят и съдят престъпниците защото разходите по изтърпяване на наказанията им са непосилни.

Сега в България спазването на законите няма задължителен характер, то е избирателно.Закони има, но те действат избирателно, ако искат могат да те осъдят, но могат и да не го правят.Тази възможност за избирателно прилагане на законите облагодетелства управляващите и генерира корупция.

Българският народ няма обичай да пие уиски и да яде черен хайвер.Има традиция да яде шкембе и да пие ракия защото тия работи струваха стотинки.Като стана чорбата 2,50 и ракията 10 лева, традициите не ни оттърват и не се спазват от населението така масово вече.По татово време имаше евтина виетнамска водка, веднага стана традиция да се пие точно такава и щяхме да продължим, ама свърши социализма , а с него и водката.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

https://www.ataka.tv/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B3-c11072.html

Извинявам се, че е политическа телевизия, но Григор Здравков никак не е свързан с нея.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кого ще възпре наказанието лишаване от свобода, като живота в затвора е по комфортен?

...

Българските затвори са ужасни и не отговарят на много международни изисквания за човешките права.

Иначе и аз смятам, че липсата на страх от ефективно правораздаване е причина масово да се нарушават законите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Анкетата бе в контекста на друга тема, но там не ръчиха да я принадят. За това доколко е реално да се счита социалното положение в България за окаяно базирано на официалната статистика, като има и друг момент, за който писах - зад какво се крие психологията, че не смятаме правата си за неотменни. И разбира се анкетата търси бялата лястовица, като моята теза е, че дори начетеността не влияе на морала, или по-точно избирателното му тълкуване, както сочи още втория пост в темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сивата икономика по обективни причини наред с черния пазар са единствените работещи икономики на България. Нереформираните стари порядки водещи до тотален рекет върху "частника" правят невъзможно легалната икономика едновременно и да съществува и да изпълнява всички задължения, които й се възлагат.

Споменати са например недекларираните наеми. Но дали е възможно да се приспадне като необходимо присъщ разход платените данък сгради и такса смет? Защото те са необходим разход, за да съществува отдавания под наем обект. Ако пък не следва да се приспадне, значи не са необходимо присъщ разход, т.е. човекът не следва да плаща данъци, защото не са необходимо присъщи. В такъв случай какъв е проблемът, че не плаща данъци?

Друг масов пример са транспортните разходи на един работник за да отиде на работното си място. Те също не се приспадат. Сега примерно е туристическия сезон. Вие сте безработен и живеете в селище близо до курорт. Можете да започнете работа, но ви предлаган на МРЗ, т.е. 340лв. Оказва се обаче, че квартирата там е 300лева. Друг вариант е да пътувате - билет 3лв. в едната посока, 6лв. в двете, т.е. 180лв. месечно. Ако си платите данъците и осигуровките се получава, че не само няма да остане нищо за вас, но и ще сте заборчляли към данъчното и НОИ. Разумната алтернатива е изобщо да не започвате тази работа, а съдържателката на обекта, която ви е предложила 340лв. без квартира и транспорт ще ви заяви, че сте мързелив и ще се чуди защо уж има безработица, а никой не иска да работи при нея.

И при това положение българина трябва да го гризе съвестта, че не плаща данък и неговите народни избраници ще трябва да ограничат броя на пурите от по 2 000лева, че няма да внася в НОИ за да получи право на пенсия 3г. след смъртта си и за да може като иде при личния лекар да трябва да си плати, защото нямало направления, а и часовете за прием за НОИ съвпадат с неговото работно време.

Общо взето в България остават само чиновници, професионални социално слаби и руски заселници. Другите отиват на Запад, все по-рядко се връщат, докато накрая съвсем спират. И явно това е целта.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Относно ангелите и документите, последните две кутийки от анкетата.

Ангелската чистота не е свързана с документи.

Има "чист пред закона", чисто юридически не е много трудно за постигане. Но е съвсем различно от "чист като ангел". Но да не задълбаваме и в ангелска тематика, че и там паля веднага: )

Бележка на модератора

Чист съм пред закона - добавено е в анкетата.

Нанесох и някои корекции (липсващи препинателни знаци в предложените отговори в анкетата).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...