Отиди на
Форум "Наука"

Проектори


Brain

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте занимавам се с реклама и ми   трябва проектор с, който да мога да проектирам на дневна светлина. Искам да попитам, какви лумени са нужни и, къде мога да намеря понеже никаде в техномаркети и тн няма. Искам да постигна висока яркост на изображението за да може да се вижда, какво се случва. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Не е трудно, виж по-долу:

Осветеност на помещението, яркост на проектора и покритие на екрана.

В повечето случаи изборът на добър екран за прожектиране частично се фокусира върху функционирането и монтажа, но покритието на екрана е далеч по-важният елемент. Изборът на повърхността на екрана определя способността му да се справи с проектираните изображения. Яркостта на изображението, необходима, за да възприемат ясни картини (количеството светлина, идваща от прожекционен екран), зависи от нивото на обкръжаваща светлина, от коефициента на отражение на повърхността на екрана и от яркостта на проектора. Оптимални резултати се постигат, когато светлината на изхода на проектора (яркоста му), размера на прожекционния екран и коефициента на отражение на екрана (Gain) са подходящо съчетани един с друг.
Следното указание може да ви помогне:

                                         Яркост на проектора в ANSI Lumen
LUX (екран)  =     ....................................................................................X Gain
                                         Площ на екрана в кв. м.


Количеството светлина, което се отразява от прожекционен екран е изразено в LUX в горната формула. Оптимално качество на изображението се постига, когато съотношението между LUX стойността на проектираното изображение и на стената зад него е най-малко 5:1.
Като общо правило, може да се каже, че:
в условията на слаба околна светлина, при ниско ниво на осветеност на залата (домашно кино), LUX стойността на стената е около 20, което означава, че LUX стойност на екрана трябва да бъде около 100;
при нормални условия на околната среда, светлината на изхода на източника на светлина е приблизително 80 LUX, което означава, че количеството светлина, която идва от прожекционен екран трябва да бъде около 400 LUX;
луминесцентното осветление е най-разпространеното офис осветление и е от порядъка на 200-250 LUX, т.е.  LUX стойност на екрана трябва да бъде около 1000/1250  LUX.

Внимание:

    Лампата на проектора с течение на времето губи от яркостта си и картината постепенно избледнява. Към края на живота си, лампата осигурява почти 50% по-ниска яркост от първоначалната.
    Слънчевата светлина, падаща директно върху дадена повърхност осигурява осветеност приблизително 95000 Lux.

http://www.xn--e1akkcbgeo.bg/полезно/как-да-си-изберем-прожекционен-екран

 Не мога да повярвам че не си го намерил.

 Не искам да ти кажа, че трябва да си носиш луксметър, а само да видиш с какви лумени се предлагат на пазара и вземи от по-високите. Накарай ги да ти демонстрират и съобрази осветеността в помещението, за да получиш представа за резултата. Ако все пак се занимаваш професионално намирането на (човек с) луксметър е препоръчително, както и научаването на материята на съвсем елеметарно ниво (както е дадено) е препоръчително. Обръщам внимание, че единиците лумен и лукс са различни. Първото е светлинен поток (него не ти трябва да знаеш какво е като дименсия), а второто е осветеност - означава първото на единица площ или лумен на квадратен метър. Виж и болднатото, дава ти отговора.

 

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Темата е по-скоро за раздел Инженерни науки.

Мод. Б.Богданов

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

окотоотбира от разлика в осветеност. Пример - в киното е тъмно за да виждаме екрана ярък. В твоя случай ти искаш да надсветиш слънцето. не че не е невъзможно, но това вече ще е доста голямо съоръжение - проектора. С голяма лампа, с голямо захранване, голямо охлаждане и пр. Пък ако искаш да проектираш на стена осветена от слънцето - пожелавам ти късмет.

 

Жоро да намери формула за осветеност където има и растояние, че е важно. има значение от какво растояние ще се проектира.

Редактирано от sirius
забравих за растоянието.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...