Отиди на
Форум "Наука"

Пъстърва


Apofis

Recommended Posts

  • Потребител

bpast.jpg

За пъстървата от голямо значение е влиянието на средата, в която живее. В зависимост от това, дали обитава планински поток, или морето, тя може да бъде с обикновени размери или двойно по-голяма. Колкото до масата й, тя се променя още повече! В сравнение с балканската пъстърва езерни- те екземпляри са огромни -те могат да бъдат десет пъти по-тежки! и накрая -разликата в поведението е такава, че човек би помислил, че става дума за различии видове. Докато балканската пъстърва води заседнал живот, морската всяка година се придвижва (мигрира) от солените води към реките, където се размножава.В планините дърветата са вече оголени, тук-там по ливадите белее сняг, няма насекоми и цветята са прецъфтели.

Животът сякаш е спрял, но в потоците е настъпил брачният период на пъстървата. Тя е много взискателна по отношение на качеството на водата и живее изключително в студени, бързи и богати на кислород планински потоци. Тя не попася концентрация на кислород, по-ниска от 7 -12 мл на литър вода, и температура над 5 -10 градуса. Среща се и на височина 2000 м, и в долините. А щам са налице подходяща температура и концентрация на кислород, може да се срещне и в равнините. На по-голяма височина главушът е една от малкото риби, които живеят редом с пъстървата. На по-малка височина заедно с нея живее и голянът. Яйца на дъното. Пъстървата хвърля хайвера си през зимата, а малките се излюпват напролет. След като избере подходящо място, женската разравя с опашния си плавник камъчетата на дъното И прави ямичка, в която отлага яйцата си. В същото време мъжкият изпуска семенната си течност. Оплоденият хайвер е по-тежък от водата и остава на дъното, примесен с дребните камъчета. Езерните пъстърви се придвижват между водоема, който обитават, и реките или потоците, които се вливат или изтичат от него. По размери морската пъстърва наподобява сьомгата, но се различава от нея по по-широкото си тяло И по по-слабо изразената вдлъбнатина на опашния плавник.

Балканската пъстърва прекарва много време в подмолите на скалите и се движи сравнително малко, следователно не се налага да преодолява течението.

Дължина на тялото 50 -100 см. Маса 1 -15 КГ. Продължителност на живота 5 години и повече.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...