Отиди на
Форум "Наука"

Десет хиляди снимки, спасени за историята на българската авиация


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Уникално, поучете се! Всяка дерболия трябва да се варди, иначе ...... 

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1648251

 

Когато през 1954 г. обявяват закриване на самолетната фабрика в Ловеч, цялата събирана и създавана с години документация се оказала излишна и непотребна.

Решението при прекратяването на дейността на фабриката било архивът да бъде предаден на “Вторични суровини”. Когато баща ми Найден Дичев вижда накъде вървят нещата, отива и я взема от бунището, като в замяна предава друга хартия със същото тегло.

Ето това пред вас е оцелялото”, сочи 43-годишният жител на Димитровград Ивайло Димитров. Човекът е инженер в местния торов завод “Неохим” и запален парапланерист.

Ивайло Димитров е роден през 1969 г. в Ловеч. Преди 4 г. се премества да работи и живее в Димитровград. В момента притежава най-големия архив на историята на самолетостроенето в България.

Image_1648254_126.jpg
Идеологически оспорваната през социализма пилотна книжка на въздушния ас Петко Попганчев.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Дааа...Трябва вечно да сме ,,благодарни" на СССР/Русия, задето ни затриха наченките на авиационна промишленост...

А сега можехме да си произвеждаме витлови УТС / а кой знае може би и дозвукови реактивни самолети /....евентуално и леки дозвукови щурмовици...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 5/2/2016 at 12:35, Du6ko said:

Дано истинските ни приятели Полша ни отремонтира Миговете за няколко десетки скромни милиона. А то Русия ни ги продаваше безбожно скьпо за краставици , консерви , компоти и братски целувки. 

Жалко все пак че при новите братя братските целувки вече не минават а пари нема .

Душко, за пореден път политизираш поредната тема в иначе научен форум. Нищо де, явно моедарорския екип е решил да демонстрира голяма толерантност към всеки, за разлика от подхода в един друг иначе прекрасен исторически форум..

Сега, понеже зачекваш Миг-29 в България и понеже за пореден път ръсиш евнита пропагаНДЖА, а не факти, да ти кажа само...Миг-29, изделие 9-12 фактически постъпва на въоръжение в Българските ВВС през юни 1989г. Товага са доставени първите спарки / това са учебно бойни изтребители / от общо 22 броя здакупени...Стойността на сделката, по цени от 1988г. е точно 220 лилиона долара, тогавашни пари...Неса купени с бартер на селскостопанска продукция, а със ,,гущери"....

Полша не са ни приятели...Просто са страна член на НАТО. Да, нашено МО възприе възможно най-веудачния подход за поддържане летателната годност на мълкото Миг-29 останали у нас...Да не говорим, че поляците нямат лиценз, а фактически нямат и потенциал да извършват КВР на изтребители Миг-29...Поляците са силно зависими от Русия и конкретно от РСК-Миг, по отношение на доставките на агрегати и възли за експлоатираните от полските ВВС изтребители Миг-29...И за всеки е ясно, че ,,сделката" с полските двигатели за Миг-29 е резулатат от намесата на едно посолсктво на водещата държава в света в момента....

Ако имваше реалистичен и верен подход в МО по отношение на поддържане летателната годност на Миг-29, слудвяше да се изпълняват стректно договорите с РСК-Миг...Реално, няма друг възможен и годен доставчик на резевнни части и консумативи, а също и обслужване на техниката от РСК-Миг....

Душко, приканвем те, когато говориш за такива теми, сочи факти и данни, а не пропагандда...

По-малко полит лозунги, повече факти! Иначе няма смисъл...понель??:animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...