Отиди на
Форум "Наука"

Американци се правят на Ванга


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Реконструкцията на бъдещите танкове на вероятния противник отдавна е популярно занимание за журналистите. Много често през студената война в американската преса се появява информация за новия страшен съветски танк, който всеки момент ще влезе на въоражение.

Често по твърдения на журналистите към реконструкцията се привличали професионални конструктори и военни, а информацията съобщавали най добрите шпиони на ЦРУ. Един от тези танкове бил разкритият през 1956 среден танк Khrustchev K-1. Той се появил в списанието Life и се описвал като перспективен съветски танк вече постъпил на въоражение в съветската група войски в Германия. Съгласно описанието екипажа на танка се състои от 4 човека, трима в купола и механик водач в корпуса. Необикновено било поставянето на двигателя между механик водача и бойното отделение. Танка бил въоражен със свръхмощно 100 мм оръдие и тежка картечница. Както уверяват журналистите, информацията била взета от американското разузнаване. Интересното е, че този танк прилича на неуспешния прототип Обект 416. Не е известно обаче, дали американците са се добрали до него или съвпадението е случайно. Разбира се, танка не постъпил на въоражение и скоро бил забравен.

cjECB8Ae90Q.jpg.812b5341294232d886592c8c

Танкът Khrustchev K-1

През 70 те обаче военните се заели сериозно да моделират бъдещите съветски танкове. Причината била студения душ от появата на Т-64 и Т-72 в средата на 70 те години. Американците конструирали новите си танкове с оглед на това което има СССР в момент, а се оказало, че руснаците могат да извадят сякаш от нищото. Ако това продължавало, то американците винаги щели да са крачка назад. Сдобиването с информация за новите съветски разработки станало жизнено важно. Все пак, било ясно, че информацията ще е само частична. Затова било взето решение-била събрана група конструктори които въз основа на малкото информация да си представят какво могат да направят руските конструктори. Новият руски танк получил обозначението  FST-1 Future Soviet Tank-1, но понякога бил наричан NST – Next Soviet Tank. Въз основа на този танк следвало да се проектира новия американски танк Аbrams Вlock 1.

qq66COmRJHQ.jpg.6db9b7f53722e9aad42b7c86

Така си представяли американците Т-72

В конструкторската група били привлечени инжинери от Крайслер и Дженерал Моторс, на които била предадена цяла информация за Т-64, Т-72, Т-74 (както в САЩ наричали Т-72А). След като се запознали с нея конструкторите стигнали до важен извод-заради плътната компановка модернизацията на тези танкове по броня и СУО (Система за Управление на Огъня) е невъзможна. Оттам следвало, че руснаците ще са принудени да сменят куполата като минимум. Те предполагали, че руските конструктори ще се видят принудени да копират западните куполи- големи, без обтекаема форма, но добре защитени и вероятно неудобни. Шасито било признато за удачно и било оставено, но дизеловия двигател бил сменен с газова турбина. Машината имала ново СУО и старото 125 мм оръдие. Така изглеждал  FST-1. На негова база били разработени и проекти за ЗСУ и БРЕМ. Именно на този танк се ориентирали американските конструктори създаващи новия  М1А1.

vEKlIRofzQI.jpg.0758011ba03b3c7e94c2ca8c

ho4xe3kZlmQ.jpg.98ef41866a035d8acba32739

Две рисунки на FST-1

В средата на 80 те американците успели да сравнят своя FST-1 с реалните нови съветски танкове. Резултата бил разочароващ. В СССР тръгнали по съвсем различен път. Вместо да усилват бронята, танка бил снабден с динамична защита, което повишило защитеността му, а новото СУО успели да натъпчат в старата купола. Не предвидили и отхвърлената в САЩ концепция, пре оръдието да се стреля с ракети. Единствената вярна догадка било използването на газотурбинен двигател при Т-80. Трябва да се спомене, че в СССР все пак съществувал проекта на танк (по точно концепция) „Молот“, която напомняла FST-1, но тя била отхвърлена.

 

Jn4hrhCdbnw.thumb.jpg.0d883386b052edb0b4

Рисунка на ZSU-X Американците предполагали, че старите корпуси от Т-64 и Т-72 ще бъдат използвани за производство на ЗСУ подобно на германския Гепард

PSlvSJAdIcM.thumb.jpg.7eeadbb29af7649bdf

Макет на "Обект 490" Молот, който впоследствие бил отхвърлен

Интересното е, че англичаните се оказали по близко до истината, предполагайки, че руснаците ще се задоволят с навесването на динамическа защита по старите корпуси.

H3X-8aI4xdE.jpg.524233cd2f140046f6f68f84

Т-94, новия съветски танк както го виждали англичаните

През втората половина на 80 те станало ясно, че в близкото десетилетие ще излезе ново поколение съветски танкове. Отново било решено да се реконструира как би изглеждал съветския танк през 90 те. Тази задача получила обозначението FST-2 (Future Soviet Tank-2). Като начало решили да изберат основната концепция на танка изхождайки от изискванията към предните машини. Било решено, че ще продължат изискванията към максимално плътна компановка обезпечаваща минимални размери и тегло на танка. Тъй като запаса от модернизация на старите шасита вече бил изчерпан създаването на ново шаси било неизбежно. Изхождайки от това били предложени няколко варианта на компановка.

t1xMm6nd9c0.jpg.8b85d7e3b7d0d93fa8f347c5

Различни компановачни варианти на FST-2

Първоначално като най възможна била разглеждана безкуполната. В качеството на ново оръдие се предлагало най новото 135 мм оръдие с автомат за зареждане от нов тип. Двигателя трябвало да е газотурбинен. Динамическата защита вече трябвало да е част от корпуса, отбелязвало се, че в началото на 90 те може да има и работоспособни средства за активна защита.

hDq5Ky03Blo.jpg.48b708ef3384e460ff3fda58

Безкуполния FST-2

Впоследствие обаче било решено, че руснаците са се запознали с резултатите от експлоатацията на безкуполен танк STRV-103 и тъй като там проблемите били доста едва ли ще изберат този път. Така безкуполния вариант бил отхвърлен, а бил приет за основен този, при който екипажа е в корпуса. Предполагало се водача да е отпред, а стрелеца и командира под куполата. Предполагало се поставяне на нов тип АЗ от конвейрен тип. Много от тези решения били подобни с швейцарския танк NKpz с които американците били запознати.

След това довършили образа, като изучили решенията приети в Т-64 и Т-72. Решено било, че от динамическата броня може да се откажат, предвид на възможността за рязко нарастване на основната броня. Такава можело да бъде оставена евентуално по бортовете. Оръдието вместо 135 мм щяло да е 152 мм гладкоцевно.

zv7RqLwmZQ4.jpg.8ffd8f8f66948cb4b41806eb

Един от последните варианти на FST-2

 

Интересни са и разчетите и сроковете за постъпване на танка в съветските войски. Военните експерти настоявали, че в средата на 90 те руснаците ще имат над 2500 танка, докато специалистите от RAND изучавайки икономиката на СССР правели извод, че в длизките 10 години този танк ще се произвежда само в малки серии за гвардейските части. Основното от което се опасявали американците било повторение на ситуацията с FST-1, когато американците не познали бъдещето. Другото което ги безпокояло е, ако руснаците незабелязано успеят да произведат голямо количество от FST-2. За да се избегне опастността от това се препоръчвало колкото се може по бързо производство на Аbrams Вlock 3.

Z9txIZ4UIAM.jpg.6ff30b42cb685c4180b349bb

Модел на FST-2

Руския танк от ново поколение Обект 477 „Молот“ наистина бил силно подобен на FST-2. Този път американците познали. Въпроса е обаче, дали е имало изтичане на информация, или този път американците дотолкова са се вживяли в ролята на Ванга, че са познали. През 80 те перспективната съветска концепция се наричала „Боксьор“ и наистина там се намерил предател който предал на американците много от съветските наработки. След като той бил намерен и отстранен проекта преименували в „Молот“ и бил променен умишлено. Единственото в което не познали били сроковете. Американците предполагали започване на производство след 1990, а в съветските планове било заложено начало чак след 2000 година.

В началото на 90 те се разглеждало предложение от проработката на FST-3 който щял да влезе на въоражение след 2010. След разпада на СССР обаче било решено, че няма смисъл от подобна концепция.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...