Отиди на
Форум "Наука"

Първо изпитване на ваксина срещу малария върху хора


Recommended Posts

  • Администратор

За първи път е проведено изпитване върху хора на ваксина, която може да осигури защита срещу най-широко разпространения паразит, причиняващ малария - Plasmodium vivax, въпреки че резултатите засега са скромни. Същевременно са се появили доказателства, че най-често използваният метод за контрол вероятно има повече живот в себе си, от очакваното.

anopheles-Credit-Everett%2C%20FineArtAme
 
Екип от Изследователския институт Уолтър Рийд обяви в списанието PLOS Neglected Tropical Diseases, че 30 доброволеца са били третирани с три дози от експерименталната ваксина и 14 дена след последната доза са били подложени на ухапване от комари, носещи Plasmodium vivax.

P. vivax не води толкова често до летален изход, колкото другият причинител на малария - Plasmodium falciparum, срещу когото разработването на ваксина е в по-напреднал етап. Но въпреки това, той може да разболее тежко хора, които не се лекуват и да рецидивира многократно. Тези два вида Plasmodium са отговорни за смъртта на повече от 400 000 души през 2015, главно деца.
Нито един от участниците не е пострадал от сериозни странични ефекти на ваксината, въпреки че често имали главоболие и световъртеж, и всички развили силен имунен отговор. Но тя и не предпазила нито един от доброволците от заразяване с малария, въпреки че развитието на болестта се забавило в сравнение с шест неваксинирани контроли, включително десетте пациента, които получили най-високата доза.
Колкото и неприятно да е било изследването за инфектираните, за екипа също е било изпитание. Те трябвало да осигурят комари, които да нахранят с кръвта на тайландски пациент, заразен с P. vivax, тъй като, за разлика от P. facliparum, P. vivax не може да бъде отглеждан в лабораторни условия.

Цялата статия: http://nauka.bg/a/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...