Отиди на
Форум "Наука"

Защо бе построена обсерватория в бедна Етиопия?


Recommended Posts

  • Администратор

Автор: Светослав Александров

ethiopia-observatory.JPG

Eдин от куполите на обсерваторията Ентото в Етиопия. Photo credit : Ethiopia Space Science Society

Съгласно официални данни (източник), близо 31.6 милиона души, което е една трета от населението на Етиопия, страдат от хронично недохранване. И въпреки това Етиопия се превръща в международен астрономически център, след като наскоро в страната бе открита модерна обсерватория.

Напредъкът на Етиопия в астрономическите науки е толкова съществен, че в края на 2014 година самият администратор на НАСА Чарлз Болден посети изследователския център Ентото (източник). През 2015 година бе осъществено и официалното отваряне на врати на астрономическото съоръжение (източник).

Но кому е нужно всичко това? Не е ли по-нормално властимащите на тая държава да се погрижат за изхранването на населението, отколкото да харчат пари за наука от световен клас, биха попитали някои хора?

Очевидно не - науката се разглежда като основен инструмент за справянето с местните проблеми!

"Мислят ни за луди, защото смятат, че само изучаваме открития космос и зяпаме звездите. Тези хора не виждат голямата картина", казва Абинет Езра от Етиопското космическо научно общество (източник).

В Етиопия обаче както космическите ентусиасти, така и правителството виждат, че космическите науки са необходими за развитието на страната, независимо дали става въпрос за наблюдение на Земята с цел подобряване на селското стопанство или да се намалят цените на телекомуникациите чрез изстрелването на собствени спътници. Засега Етиопия наема спътникови услуги от други държави на инфлационни цени.

"Беше наш пръв приоритет да убедим правителството - сега то вече е убедено", казва д-р Соломон Тесема, директор на Етиопското космическо научно общество.

Историята на Тесема е много интересна. Като дете той е чел във вестниците за изстрелването на Юрий Гагарин в космоса и се е вдъхновил от това. През 2008 година, когато в Етиопия не е имало съоръжения за астрономия и астрофизика, той е пропътувал чак да Швеция, за да завърши своята докторска степен. Но се е върнал в Етиопия за да развива наука и високи технологии. Благодарение на усилията му той вижда как в страната всички области от живота биват повлияни положително - селското стопанство, водните ресурси, телекомуникациите, образованието и икономиката.

Етиопия дава пример на света как да се решават местните проблеми - чрез финансиране на наука и високи технологии. А у нас? У нас масово се смята, че наука "не ни трЕбва". Вярно е, че учените в България постигат и големи успехи - този месец, на 14 март, наш научен инструмент пое към Марс на борда на руско-европейската мисия "ЕкзоМарс". Но това не променя факта, че родните учени за своите апаратури космически получават заплати трагикомически.

За продължаване на работата на обсерватория "Рожен", най-голямото астрономическо съоръжение в Югоизточна Европа, е нужен спешен ремонт. Властимащите пренебрегнаха тази нужда и през изминалата година бе направен опит за "групово финансиране" чрез краудфъндинг платформата Indiegogo (източник). Кампанията обаче беше неуспешна - от искане за 56 000 евро, бяха събрани едва 42% от парите.

Жалко. Ако днес въпреки пренебрежението на политиците и на обществото ние имаме космическа апаратура, опасявам се, че вече дори държави като Етиопия ни дишат във врата и току виж до броени години ни задминали.

Народе?


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Честито на етиопците! Но нещо не ми се връзва гладуване и обсерватория. Все пак, да гледаш звезди полугладен е умилително. И реших да проверя малко. Лично. Оказа се, че не е финансирано от етиопците.

".... е, забравих, че редактора не дава пействане на таблета

Та финансирано е от етиопосаудитски милиардер. От там нататък, кое, как, защо... остава в мъглата. Но на официален правителствен сайт ясно си бе написано, че е чужда инвестиция.

 

А на сайта на етиопското посолство в брюксел пише как и от кой ще се ползва, но не и кой е собственика и какви са отношенията между собственика и ползвателя. Но знам, че "чуждата инвестиция" не означава дарение.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...