Отиди на
Форум "Наука"

Ученическа социална мрежа за научни контакти


Recommended Posts

  • Потребител

Днес отново ми попадна така нареченият ученически институт към БАН. Това учениците да бъдат въвеждани в науката от учени и университетски преподаватели е добра идея, но основният проблем се състои в това, че едва ли някой учен или преподавател ще хукне по училищата да търси таланти.

Решението, което аз считам за най-приемливо е да се създаде специална социална мрежа в която учениците с научни интереси да ги представят в своите страници в мрежата. Учени (от университети и БАН) ще могат много лесно да намират талантливите ученици, просто разглеждайки публикуваното в профилите на съответните ученици.

Ето например какъв уводен текст измислих за агитиране в тази социална мрежа:

Ако сте ученик и в бъдеще имате желание да се занимавате с някакъв вид наука, тогава най-доброто решение е да представите вашите интереси с цел съответни преподаватели/учени/специалисти да ви открият и да се свържат с вас. Най-добрият начин за да се осъществи тази връзка е да представите вашите интереси в специално създадена социална мрежа за целта. Тази мрежа ще се рекламира и в БАН и в университетите и съответно по такъв начин ще може да се осъществи въпросния вид контакти.

 

Кой да създаде въпросната социална мрежа? Според мен екипът на "българска наука" е най-подходящият кандидат за подобен проект. Какво е вашето мнение за идеята?

Аз лично ще съдействам за популяризирането й поне в института, където работя...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Явно админите нямат интерес към подобен проект. Но аз, обаче, имам такъв. Затова вече почвам да планирам как да го стартирам. Първо е ясно, че ще целя проектът да е с минимални разходи. Затова най-доброто място е да го хоствам в службата си, вместо да плащам за платен хостинг. Някакъв остарял непотребен desktop компютър е напълно достатъчен като начало, защото начално регистрираните ученици вероятно ще са около десетина човека. За конфигурирането на операционната система ще разчитам на един мой познат, който има опит в тези неща - от 15-на години той поддържа непрекъснато онлайн свой сървъв в къщи.
След като хардуерът бъде осигурен, то следващата стъпка ще бъде софтуерът. Мисля да заложа на решение писано от нулата. Естествено това решение трябва аз да го правя, което ще ми отнеме време. Но собствената разработка има и предимството в това, че в последно време съм се насочил към разработването на уеб технологии. Така хем ще създавам нещо полезно (споменатата социалната мрежа), хем ще си тествам текущо технологиите и ще ги подобрявам (няма да си останат просто на хартия).
Когато имаме хардуер и софтуер, то следващата стъпка е популяризирането на проекта. Отново за тази дейност вероятно ще се обърна към познати, защото аз самият не владея тази област.

Дори и ако социалната мрежа се разрастне много, то тя никога няма да е свръх натоварена от вид "Биг Брадър" в която всеки простак бърза да се регистрира. Последното е пряко следствие от насочеността на дейността на въпросната мрежа. Така че на даден момент проектът може се нуждае от по-мощен сървър, но почти сигурно никога няма да има нужда от data център (който естествено нито сега нито в бъдеще могат да осигуря).

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...