Отиди на
Форум "Наука"

Учени документираха как птици и хора си говорят, за да търсят мед


Recommended Posts

  • Администратор

1469433560_4_559x*.jpg

Зоолози са документирали невероятна връзка между дивите птици в Мозамбик и местното племе Яо, които обединваят усилията си заедно в търсенето на мед. С помощта на серия от специални сигнали, хората общуват с „медотърсачите“, които ги водят към скрити кошери, а след това двата вида заедно споделят плячката.

Това е една много красива форма на мутуализъм, известна преди повече от 500 години. За първи път обаче учени от Великобритания и Южна Африка наблюдават процеса на живо, пише научното издание Science.

За нас не изглежда необичайно да общуваме с домашни птици и други опитомени животни, но разговорът с див вид е нещо невероятно рядко при хората, отбелязват учените. Още по-впечатляващото е, че тези птици не са обучени за целта. Те просто сами са избрали да сътрудничат на хората напълно доброволно.

„Това, което е забележително за медотърсачите и взаимоотношенията им с хората е, че този вид симбиоза включва свободно живеещи диви животни, чийто съвместен живот с хората вероятно се е развил чрез естествен подбор в продължение на стотици хиляди години“, заяви ръководителят на изследването Клеър Спотисууд (Claire Spottiswoode), специалист по поведението на птиците от университите в Кеймбридж и Кейптаун.

Този вид птици се срещат на юг от Сахара и отдавна е известно, че много общности търсят тяхната помощ за откриване на пчелни гнезда високо по дърветата. Пернатите обичат да ядат восъчните пити вътре в тези пчелни кошери, но за целта рискуват да бъдат ужилени от насекомите. Така те използват хората, които да отстранят пчелите, като едните получават восъчни пити, а другите – мед.

Според предишни проучвания, връзката работи и в двете посоки – понякога птиците шпионират кошерите и с помощта на специфично чуруликане привличат вниманието на намиращите се наблизо хора. Племето Яо при нужда пък използва свои собствени звуци, с които да повика птиците.

Въпреки че тази връзка вече е добре документирана, Спотисууд искала да разбере веднъж завинаги дали хората и птиците целенасочено работят заедно, или тези „брр-хм“ (които можете да чуете в аудио файла), са някакво съвпадение. За целта изследователката работи с членове на общността Яо и ги моли да отидат и на лов за мед, но и да възпроизведат три различни групи звуци: повикването „брр-хм“, произволна дума на езика на Яо, или несвързани звуци.

Всеки един от тези звуци се възпроизвежда на всеки 7 секунди върху преносим говорител, докато хората обикалят в търсенето на съдействие. Резултатите са повече от любопитни. Оказва се, че първият призив увеличава вероятността да привлече медотърсачите с от 33 до 66%.

Учените заключават, че това е ясен знак за съзнателното общуване между птиците и ловците на пчелния продукт.

Според изследователите, единственият друг известен тип отношение на сътрудничество между диви животни и хора в света е това, което съществува между местните рибари и делфините в Бразилия, където делфини са били виждани да призовават моряците, когато се натъкнат на големи пасажи риба.

Специалистите се интересуват от това въпросите как се е появило този вид сътрудничество и как е еволюирало през годините.

Медотърсачите са подобни на познатата ни кукувица, които снасят яйцата си в чужди гнезда – това означава, че общуването с хората не се предава директно от родителите, както става при хората от Яо, наследяващи тази връзка от поколение на поколение.

 

Източник: http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ucheni-dokumentiraha-kak-ptitci-i-hora-si-govoriat-za-da-tarsiat-med_52860.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...