Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Доц. Тодор Тодоров: Излизат туристически карти за район Западни Родопи, в които българските имена на местности, с които са известни в региона са сменени с турско-арабски

 

Излизат туристически карти за район Западни Родопи, в които българските имена на местности, с които са известни в региона са сменени с турско-арабски. Това каза в ефира на Радио „Фокус” – Смолян спелеологът доц. д-р Тодор Тодоров – председател на ТД „Родопея” – Ягодина и член на УС на БТС. Той посочи карта, в която местността известна сред местните жители като Хайдушки дол е посочена в картата като Читак дере. „Трябва да попитаме издателите, кой има право да сменя имената, защото това са имена, които всички местни ги знаят и ако попитате и малко дете в Ягодина и другите околни села, ще кажат, че това е Хайдушки дол. С каква цел е направено това името на Хайдушки дол да бъде сменено на Читак дере?”, каза Тодоров и допълни, че по този начин се заблуждават туристите, които идват в региона, защото местните си познават местностите и  не ползват туристически карти.  Доц. Тодоров припомни, че преди около 12-13 години отново е имало опит от страна на общински съветник в община Борино да се смени името на връх Свети Илия над Ягодина. „Той пуска едно писъмце, че се сменя името на върха, а той няма право това да го направи, името на върха от Свети Илия да стане Балабан кая”, каза Тодоров. По думите му тогава от туристическото дружество са реагирали, подкрепени са били от археолози и местните жители и това не се е случило. От дружеството всяка година на връх Свети Илия на 3 март на върха правят събор, където освен че честват националния празник на България, честват и деня, избран от дружеството за техен празник. „Може и на други места да има такива опити за смяна на имена на местности и ние трябва внимателно да ги проследим тези неща, но лошото е, че местните хора може дори да не знаят за това”, каза доц. Тодоров. Той уточни, че независимо какво е името на дадена местност, то трябва да остане такова, каквото хората си го знаят и посочи и такива, който са известни с арабски имена като върха Дур дъга. Какъвто и да е преводът, хората в региона го знаят като Дур дъга и такова трябва да си остане”, каза  доц. Тодоров и подчерта, че от дружеството не смятат да оставят нещата така и ще търсят начини да разберат кой стои зад всичко това и защо, след което ще информират и медиите.

Даниела БОЙКОВА

http://focus-radio.net/доц-тодор-тодоров-излизат-туристичес/

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...