Отиди на
Форум "Наука"

Индия изстреля голямата си космическа ракета


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

 

2017-5-june-india-launches-most-powerful

Кадър от днешното изстрелване. Photo : DoordarshanNational

5 юни 2017 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Днес в 14:58 ч. българско време Индия изстреля голямата си ракета GSLV Mk. III на своята първа орбитална мисия. Полетът поставя началото на независимостта на страната от други космически сили, възможност да извежда в орбита големи комерсиални спътници, основата на пилотираната космическа програма и открива нови способности за междупланетната космонавтика.

В рамките на днешния полет ракетата изведе в космоса тежащ 3.3 тона комуникационен спътник GSAT-19.

Днешното постижение е много значимо за Индия. Страната вече е доказвала неколкократно своите способности да изучава космоса, като през 2014 успешно изпрати апарат в орбита около Марс, а през 2008 година реализира орбитална мисия около Луната. Но колкото и съществени да са тези постижения, основната ракета-носител на Индия PSLV има скромни възможности - тя може да извежда в ниска околоземна орбита не повече от 3.8 тона полезен товар. Лунният и марсиански апарат например тежаха само 1.3 тона.

За по-следващите етапи в космическото си развитие Индия започна да развива ракетите GSLV, като в края на миналото десетилетие бяха предприети няколко тестови изстрелвания. За съжаление много от тези първи полети завършиха с провал. През 2010 година се провалиха две изстрелвания, варианти на GSLV ракетата Mk. II и Mk I(c). Това беше най-тежкият удар, който понесе Индия до този момент.

Но от 2014 година изстрелванията са само успешни - от тогава до 5-ти май 2017 г. бяха проведени четири старта на GSLV Mk. II - и всичките бяха благополучни. Тази ракета ще се използва и догодина, когато Индия ще изстреля следващата си мисия до Луната "Чандраян 2".

А днес излетя GSLV Mk. III - най-мощният вариант на семейството GSLV, с възможности да изстрелва 10 тона в околоземна орбита и 4 тона към слънчевосинхронна орбита.

Ракетата GSLV Mk. III вече е била тествана преди - в края на 2014 година тя летя по суборбитална траектория с тестов вариант на космическия кораб, с който Индия се надява да изпраща някой ден астронавти. Но днешният полет бе първият орбитален за ракетата - 5 минути след началото на полета се задейства горната степен, която за пръв път запали своя криогенен двигател.

Индия планира голямо бъдеще за новата си ракета. Според официална информация (източник) страната вече е разработила своя скафандър и ако индийската космическа агенция ISRO получи правителствено одобрение, първите астронавти ще могат да полетят до седем години. Възможно е първият астронавт, излетял с индийска ракета, да е жена.

С GSLV Mk. III ще бъдат изстреляни по-мощни междупланетни мисии. В етап на планиране са нова мисия до Марс, първата мисия до Венера и спътник, който ще изучава Слънцето от точката на Лагранж L1.

Не на последно място Индия желае да влезе в пазара на геостационарните спътници и обещава, че ще може да изстрелва сателити за нуждите на САЩ на ниска цена.

Запис от днешното изстрелване: Тук (Youtube Link)


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1800-2017-india-launches-biggest-rocket

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Очакваше се да стигнат до тук, след като още през 90-те започнаха да произвеждат собствени балистични ракети.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...