Отиди на
Форум "Наука"

Влизането на България в еврозоната


Recommended Posts

  • Потребител

Имам няколко въпроса, свързани с влизането на България в еврозоната. Мислех си, че това няма да стане скоро, но започвам да гледам и слушам по ТВ, че се напъваме доста усилено да влезем в еврозоната, но - защо ? Извинявам се, ако въпросите ми Ви се сторят малко глупави!

1. Какво ще стане, когато влезем в еврозоната? Ще стане ли същото както с Гърция?

2. Заплатите ще станат 250 евро, а цената в магзина ще остане ли същата 1 лв = 1 евро?

3. Какво ще стане, ако държим парите си в банката?

4. Българският лев напълно ли ще изчезне?

5. Какво ще стане с акциите на българския пазар ? Лв = евро? 

6. Грешно ли е да се инвестира преди влизането в еврозоната?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

1. Не, същото като с Гърция няма да стане. Там бедата дойде от големите дългове, които гърците охотно вземаха. У нас такъв проблем няма. Ние ще имаме проблем с дълговете си, но в по-далечна перспектива и то няма да се дължи на влизането в евро зоната. 

2. У нас цените се вдигат при всеки повод. Има икономисти, които вярват, че пазарът няма да го позволи, но според мен у нас пазарът в много сектори е деформиран и несъмнено цените ще се вдигнат, т.е. ще минат директно в евро в същите цифри, или пък частично, но това ще стане. Да речем, ако нещо е било 2 лева, сега ще стане ако не 2 евро, то евро и петдесет, т.е. 3 лева.  Заплатите няма да се увеличат! Това е сигурно. Или ще има увеличение, но то ще се случи плавно и не навсякъде, а там, където има реална борба за кадри. Защото у нас културата  пазарната ситуация е таква, че на работещите не се плаща по правило добре.  Все още нормалността в това отношение не си е пробила път. Така, че цените ще се вдигнат, а заплатите - не. 

3. Парите в банката ще бъдат минати в евро. Въпосът е по какъв курс ще стане това? То е въпрос на закон, та не знам дали няма да се изкушат и тук малко да ни поизклатят.. 

4. Да, ще изчезне. Ще отиде в историята, както много други български неща. 

5. За акциите не знам .

6. Това е сложен въпрос. Да се инвестира значи да се купи нещо, носещо доходи потенциални. Т.е въпросът е да си похарчим ли парите? Отговорът е - ако е за нещо, чиято стойност се очаква да расте. Но честно казано не знам отговора. 

Знам, че народът, т.е. средният гражданин и потребител никога не печели от такива промени. Печелят спекулантите. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Австрия преминаха към еврото за 6 месеца. Цитирам условията за преминаване по памет.

Едно евро приблизително равно на 2 германски марки = 14 австрийски шилинга. ( Реално беше нещо като 13 , 75 шилинга за по - просто пиша 14 шилинга) 

1 ) Най малко 1 година абсолютно всички цени по закон бяха написани и в евро и в шилинги !

2 ) 6 месеца абсолютно всички магазини бяха длъжни да приемат шилингите на клиентите, разбира се и новата пара еврото. 

3 ) Всички вноски в банките , всички заплати всички сметки заеми, плащания на жилища, ток, коли автоматично се извършват в евро при курс 1 към 14. 

4 ) Всички магазини бяха ДЛЪЖНИ за 3 месеца да замразят текущите цени и да ги пресмятат в ЕВРО.

По точка 4 някои съображения. Тука цените преди бяха примероно - 9,90 шилинга, 99,50 шилинга, 999 шилинга, 299 шилинга, 39 шилинга.

Никъде в Австрия нямаше цена - 10 шилинга, 100 , 1 000 , 300 , 40 шилинга !

Това е явно търговски трик. И така получаваха се неудобюни цени в евро от рода на 7 , 55 евро, 64,35 евро, 453,25 евро 67,45 евро.

Съгласете се тия цени не са много удобни. Минаха тези 3 месеца и сега всички цени в австрия изглеждат така

1,90 евро, 9,90 евро, 39,90 евро 299 евро, 999 евро , 499 евро. 

100 % от хората казват че Ейро ист тойро = Евро равно поскъпване.

100 % от магазините казаха че няма вдигане на цените.

100 % от хората свикнахме не ни прави впечатление и забравихме.

В Българяи лева = бившата немска марка. Явно условията ще са същите, но съотношението ще е приблизително както в Германия 1 към 2. 

* Разни благотворително сметки - например ако някой дари пари за болни деца, за животни, за бехдомни, за бежанци и се обърка. Иска да подари 300 шилинга - това са около 20 евро но на бланката по грешка напише 300 евро то обикновено службите мъ връщаха парите. Например връщаха му 280 евро и дарението оставаше 20 евро = 300 шилинга. 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Рано или късно ще приемем еврото, това е неизбежно; поели сме този ангажимент в договора си за присъединяване в ЕС, заявили сме нашето желание и е въпрос на технология това да се случи. 

Дали това ще стане тази година и ще влезем в чакалнята ERM 2, дали ще можем реално да приемем еврото или това ще се случи малко по-нататък, е въпрос на историческа фактология. 

Ето кое притеснява българските граждани – че при въвеждането на еврото стоките може да поскъпнат значително. Това предположение не е вярно по няколко причини... 

За разлика от другите държави, които са приели еврото и се е коригирал техният валутен курс, в България това не може да се случи, тъй като ние имаме фиксиран валутен курс. В момента все едно имаме евро и то е на цена 2 лв. - това е истината. Няма икономически причини въвеждането на еврото да доведе до скок на цените. Такъв ефект, разбира се, може да бъде провокиран от евентуална инфлация. 

Наскоро еврото приеха балтийските държави и там никакво повишаване на цените не се получи, освен някои дребни спекулации, които са неизбежни в един такъв период. Ние, българите, нямаме основания за притеснение от въвеждането на еврото у нас. 

Европейската комисия планира въвеждането на еврото във всички страни-членки на Европейския съюз, включително - и в България. Двигател на идеята е  нейният председател Жан-Клод Юнкер, а реализирането й се ускорява заради напускането на Великобритания (Брекзит).

Противниците на членството в еврозоната плашат с рязък скок на цените на дребно. Вероятно ще има някаква корекция, но самият факт, че и сега сме вързани с еврото, не предполага ударно повишаване на цените. Например преди година Литва прие еврото и никакъв ценови катаклизъм не се случи там. Има, разбира се, риск от обедняване, но и без това България е на последно място по доходи в ЕС. Ако преди сте получавали 1000 лева заплата, тя ще стане малко над 500 евро по действащия фиксиран курс. И теоретично с тези пари трябва да можете да плащате същите стоки и услуги, както и преди. Големият плюс за България от въвеждането на еврото е в обвързването на нашата банкова система с тази на еврозоната. Това е гаранция вследствие на съществуващите защитни механизми. Или, казано с други думи - ако бяхме в еврозоната, фалитът на КТБ нямаше да се случи. 

Миналата година правителството формира специална група начело с финансовия министър, която да подготви кандидатстването в еврозоната. Престоят в т.нар. чакалня ERM 2 е две години. Реално можем да влезем там през 2018 година, което означава, че ако не се случи нещо непредвидимо, пълноправното ни членство в еврозоната и въвеждането на еврото може да стане в периода 2020-2022 година. Тогава ще отпадне и валутният борд, а левът ще отиде в историята. А многомилиардният резерв на БНБ, който сега крепи борда, ще може да се насочи към други области.

България макроикономически отдавна е готова за еврото, дори - повече от някои държави, които вече са във валутния съюз, като Гърция, Белгия и Италия, които „може би никога не е трябвало да бъдат приемани в еврозоната”.

Единствената валидна посока в монетарната политика на България е максимално бързото влизане в еврозоната при съществуващия фиксиран курс на 2 лв за 1 евро.

Влизането ни в еврозоната ще вкара и много по-засилена европейска регулация над българските банки, което ще намали опасността да имаме "КТБ 2" отново и неправомерното използване на валутния резерв за "спасяване" на нечии банки. България не може да си позволи да бъде ограбвана с по няколко милиарда всяка година!

При Европа, която предстои да се раздели на различни скорости, България трябва ясно да покаже, че нейното бъдеще е като част от една интегрирана работеща Европа, и не желае да стои в периферията, за да може по-лесно "политическият елит" да продължава да краде държавата поради липсата на работещи институции и регулатори.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сечко йедно. Когато ще се реализира еврозацията всички, повтарям всички твои задължения ще бъдат закръглени на горе. Всичко което Ти трябва да плащаш ще поскъпне, малко или много, но ще поскъпне. И ако си на броени пари, те пък ще намалеят, защото тях пък на долу ще ги закръглят. Но ако си на собстен бизнис и ти можеш да си повдигнеш цената, ако ти излезе надница на 9,86 цента, ще кажеш 9,90 за по-леко.....

Така, няма да е така лекичко както ни го тъпчат в гръкляна....Ще пъшкат пак пенсионерите и социално слабите....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма решение на политици, което да е било в интерес на народа. А че ще ни изклатят яко, спор няма, вече почват даже - сега намалят кешовите плащания до 5 хил. лв а от 2018 г - 1000 лв. ,лека-полека почват да изтеглят наличните пари под предлог за борба със сивата икономика, което си е дрън-дрън ярини

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...