Отиди на
Форум "Наука"

Скандали, корупция и други пиперливи теми


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Саботаж на работния процес в компания за алуминий може да е довел до загубата на две климатични мисии на НАСА

oco-launch-failure.jpg

Изстрелването на мисията OCO през 2009 година, което завърши с провал. Photo credit : NASA

5 август 2017 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. През 2009 година НАСА изстреля мисията OCO, която трябваше да изучава връзката между въглеродния диоксид и глобалното затопляне. В хода на полета обтекателят на ракетата не се отдели от спътника и това доведе до авария и загуба на OCO. Две години по-късно, през 2011-та, НАСА се опита да изстреля още една климатична мисия - Glory. Възникна идентичен проблем - обтекателят не се отдели по план и спътникът изгоря в атмосферата.

Повечето критично мислещи хора сметнаха, че става въпрос за ужасно съвпадение. Други обаче не бяха убедени - те заключиха, че загубите на две климатични мисии по един и същ начин са твърде подозрителни, за да са случайни.

Днес, няколко години по-късно, се появяват доказателства, че има вероятност наистина да не става въпрос за случайност, а за сериозни и злоумишлени действия в една компания, която доставя алуминий за НАСА.

Новината беше съобщена от авторитетния сайт НАСАУоч (източник), които се позовават на The Oregonian (източник). НАСА разследва авариите от 2011-та до ден днешен. Миналата седмица случаят доби неочакван обрат, след като ръководител на фирмата Sapa lab се призна за виновен. Дени Бейлиъс потвърди, че в продължение на 13 години е фалшифицирал лабораторни резултати от изследвания на продукти на Sapa и също така е давал заповеди на работници да постъпват по същия начин.

Sapa е световен доставчик за алуминий. Печалбата за 2016-та година възлиза на $6.7 милиарда и осигурява работа за над 22 000 души в 40 държави. Компанията е основана в Осло, но стъпва на американския пазар през 2000 година, когато закупува бившата корпорация Anodizing Inc. Бейлиъс по това време работи в Anodizing, а след това преминава на щат в Sapa, като от 2002 година влиза в лабораторията за изпитанията на продукти.

Съгласно съдебните документи скоро след това Бейлиъс получава инструкции от шефовете си как да манипулира резултатите от изпитанията. През следващата година той самият става шеф на лабораторията. И оттам насетне в продължение на цели 12 години Бейлиъс институционализира практиката да прикрива лошите резултати и да ги заменя с неточните числа. По принцип алуминият, който не премине изпитанията, трябва да бъде предаден за скрап.

Но сега Бейлиъс призна, че тази практика не се е спазвала. Ако съдът го обяви за виновен, той може да лежи 20 години в затвора.

Според The Oregonian грубите нарушения в Sapa никога нямало да бъдат открити, ако не е бил провалът на климатичната мисия на НАСА Glory през 2011 година. Разследващият Уейд Крийгър от директората на НАСА за инспекции започнал да притиска Sapa за отговори, след като открил манипулациите с числата.

Ръководството на НАСА е било шокирано да научи, че съществува вероятност да има връзка между провалените полети и мошеничеството. "Бих бил много ядосан да разбера това", призна Брайън Фофоул, полетен директор на Glory. "Хората в НАСА бяха съкрушени. Те са вложили живота си в тези мисии".

Въпреки че това е неприятна история, не е задължително да има мащабна конспирация, както някои хора биха си помислили. Може би ситуацията е сходна със загубата на руската мисия до Марс "Фобос-Грунт" през 2011 година, когато разследването разкри, че са използвани конвенционални електронни компоненти, които не са сертифицирани за космически полети.

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1863-2017-nasa-climate-missions-sabotage

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...