Отиди на
Форум "Наука"

Фолкън 9 - 22 февруари 2018 - опит за връщане на обтекател


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Успех: Ракета Фолкън 9 излетя със спътници на борда. Частичен успех при първия опит за връщане на обтекател, върна се благополучно, но в океана!

2018-22-feb-falcon-9-launches.png

Кадър от днешното изстрелване на ракета "Фолкън 9". Photo credit : SpaceX

22 февруари 2018 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Днес в 16:17 ч. българско време от стартовата площадка във Ванденберг, Калифорния, излетя успешно космическата ракета "Фолкън 9". Първоначално стартът беше предвиден за вчера по същото време, но поради силни ветрове се наложи 24-часово отлагане.

Днес нямаше никакви проблеми при полета на "Фолкън 9" и основният спътник, испански "Паз", беше въведен благополучно в орбита. Освен това на борда на ракетата пътуваха два микроспътника "МикроСат-2А" и "МикроСат-2Б". Това са първите демонстрационни сателити на СпейсЕкс за развитието на Интернет. Планира се създаване на цяла групировка "Старлинк", която ще се състои от 12 000 спътника и ще трябва да осигурява Интернет до всяка точка от Земята. 

По време на днешния полет не се предвиждаше завръщане на първа степен на ракетата. Но СпейсЕкс този път опита нещо ново - завръщане на обтекател! Оказва се, че обтекателят, макар и да не притежава каквито и да е сложни системи и само предпазва спътниците при полета на ракетата, е изненадващо скъп - до $6 милиона долара. Хубаво е тези пари да могат да се спестят. 

Поради това след като двете половини на обтекателя се отделиха от ракетата-носител, беше направен опит те да се върнат успешно. За тази цел двете части бяха екипирани с парашути. Парашутите успешно се разгърнаха, а минути по-късно частите на обтекателя извършиха приводняване в океана. Според Илон Мъск те са абсолютно невредими.

Но не това беше първоначалният план. Компания СпейсЕкс планираше да ги улови още във въздуха, с помощта на кораб, екипиран с мрежа:

fairing-ship.png

Photo credit : SpaceX

Е, това за съжаление не се случи. Корабът не успя да догони половините на обтекателя. По думите на Мъск ако те бъдат екипирани с по-големи парашути, скоростта им ще се забави достатъчно, за да позволи лесното им захващане. 

Да уловите обтекатели с гигантска мрежа звучи като щура идея. Но възвръщаемостта на ракетната технология е трудна задача, а пък връщането на обтекателите се оказа много по-трудна, отколкото се считаше първоначално. Едно е сигурно - Илон Мъск не е човек, който ще се откаже. Може би още няколко опита и ще се стигне до пълен успех. 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2099-2018-22-feb-falcon-9-launch-success

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...