Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

 • Глобален Модератор

ХX-ти Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“

 • Краен срок - 24 май 2018 г.
 •  

  І. Цел на конкурса
  Конкурсът „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“ е специфична форма за насочване и насърчаване на ученическото творчество към проблеми и дейности, свързани с изследване и използване на космическото пространство за мирни цели, за търсене на нови области на приложение на космическите изследвания, за разширяване на възможностите за технологичен космически трансфер. Той се провежда под патронажа на първия български космонавт генерал Георги Иванов.

  ІІ. Основни задачи
  – Да популяризира успехите на световната наука и техника в изследването и усвояването на Космоса;
  – Да запознае децата и младите хора с постиженията на българската наука и техника за космически изследвания и наблюдения и тяхното приложение в практиката;
  – Да съдейства за развитието на фантазията, творческата активност и интерес към изучаването на естествените и технически науки и да развива интелектуалните способности на учениците;
  – Да задълбочава обществено-полезната насоченост на дейността на младите математици, физици, астрономи, химици и биолози и да формира у тях умения за самостоятелна творческа работа;
  – Да съдейства за създаване на условия за многостранното развитие на младите хора чрез интегриране на знания, умения и способности в областта на науката и техниката.

  ІІІ. Организация и провеждане на конкурса
  Конкурсът се организира от Фондация „ЕВРИКА“ в партньорство със звената за извънкласни дейности по наука и техника сред учащите се, научни и неправителствени организации, редакции. В него могат да участват ученици от 8 до 18 години в следните направления:

  1. Идеи за научни и технически експерименти (за ученици от 14 до 18 години)
  Идеите могат да бъдат свързани с научни експерименти в областите: физика на Космоса, астрофизика, химия, биология, медицина и др., пряко свързани с изследването и изучаването на Космоса. Техническите идеи трябва да са свързани със създаването и разработването на нови космически прибори, системи за космически връзки, за космически транспорт, за дистанционни изследвания и др.

  2. Модели и макети на космически обекти (за ученици от 10 до 18 години)

  3. Графични произведения, създадени с помощта на компютър ( за ученици от 10 до 18 години) – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други

  4. Литературни творби на космическа тема (за ученици от 8 до 18 години)

  5. Рисунки на тема „Човекът и Космосът“ (за ученици от 8 до 18 години)
  Рисунките са във формат А3 или А4.
  Конкурсните работи се придружават от формуляр на участника по образец, приложен към настоящия регламент.
  Конкурсните работи не се връщат, а след приключването на конкурса се предават в специализирания фонд на Националния политехнически музей (освен ако не е постигната предварително специална договореност с организаторите).

  Организаторите имат право да предоставят рисунки и литературни творби за отпечатване в специализирани издания или свои информационни материали.

  ІV. Отчитане на резултатите от конкурса и награди
  Конкурсът е само задочен в направленията: графични произведения, създадени с помощта на компютър; модели и макети на космически обекти; рисунки; литературни творби.
  В раздела за научни и технически идеи се прави селекция от журито и до защита в заключителния етап се допускат до 5 участника във всяка група.
  Командировките на участниците в защитата са за сметка на организаторите. След защитата се прави окончателно класиране на конкурсните работи.
  Резултатите във всичките направления на конкурса ще бъдат обявени на официалния сайт на Фондация „Еврика“ ( www.evrika.org ) през месец юли 2018 г.
  Официалното награждаване на лауреатите от конкурса ще се проведе в Деня на народните будители – 1 ноември.

  Наградите в конкурса са диплом и предметни награди, както следва:
  а) За идеи за научни и технически експерименти:
  – първа награда на стойност 100 лева;
  – втора награда на стойност 80 лева;
  – трета награда на стойност 50 лева.

  б) За космически модели и макети:
  – първа награда на стойност 100 лева;
  – втора награда на стойност 80 лева;
  – трета награда на стойност 50 лева.

  в) За графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други:
  – първа награда на стойност 100 лева;
  – втора награда на стойност 80 лева;
  – трета награда на стойност 50 лева.

  г) За литературни творби:
  – първа награда на стойност 80 лева;
  – втора награда на стойност 60 лева;
  – трета награда на стойност 40 лева.

  д) За рисунки – в две самостоятелни групи – за български и чуждестранни участници:
  – първа награда на стойност 80 лева;
  – втора награда на стойност 60 лева;
  – трета награда на стойност 40 лева.

  Допълнително могат да бъдат учредени и специални награди на други организации и институции, от спонсори и лични награди от участници в космически полети и изследвания, учени и космонавти.

  На научните ръководители на класираните от първо до трето място във всичките направления на конкурса се връчват дипломи.

  Наградените участници могат да бъдат изпращани от организаторите за участие в международни прояви, когато конкурсните работи отговарят на изискванията за участие в тях.

  Конкурсът се провежда само на национално ниво. Участниците в него изпращат своите разработки до 24 май 2018 година на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий“ № 1, Фондация „ЕВРИКА“ – за конкурса „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“.

  Приложен е регистрационен формуляр.

REGISTRACIONEN-FORMULYAR.doc

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
 • Дарение

 • Подобни теми

  • От SAlexandrov
   Извън всякакво съмнение е, че следващата голяма космическа станция ще бъде построена от Китай. Поради редица (главно политически) проблеми китайците никога не бяха допуснати до Международната космическа станция, затова те ще построят своя собствена. Ако Международната космическа станция бъде демонтирана през 2024 г., китайската станция може да остане единственият орбитален дом на човечеството.
   Общ вид на станцията:

   Илюстрация: CNSA
   Структура:
   Tianhe - Основен модул.
   Wentian - първи експериментален модул
   Mengtian - втори експериментален модул
   Обслужващи космически кораби:
   Shenzhou - пилотиран космически кораб, ще извежда астронавти.
   Tianzhou - товарен космически кораб, за превоз на провизии.
   Новата космическа станция ще има една шеста от масата на МКС и размерът ще е наполовина този на изведената от орбита стара руска станция Мир. Китайската станция ще тежи общо около 60-70 тона.
  • Guest
   От Guest
   Знаем, звучи невероятно, но смятаме,  че е напълно възможно България да се нареди, в рамките на десетина години, в челната десетка на най-развитите Аерокосмически Държави и Икономики въобще, ако престане да се занимава с глупости, и заложи на непосредствено приложими високи технологии и иновации.
   Например, производство на 150 тона Водород на час с вода от Дунава и нощна енергия на АЕЦ Козлодуй (и в бъдеще - на АЕЦ Белене). 
   Ориентировъчно, по цени на дребно на водорода ($10/kg в САЩ, GBP12/kg в UK ), това би ни носило минимум по 1,5 милиона долара НА ЧАС  бруто приход от Експорт, само от Козлодуй.
   Да произвеждаш гориво с помощта на нискоенергийна електролиза на вода (LPWE) е 50 пъти по-рентабилно от това да произвеждаш ел.енергия.
   Не очаквайте обаче чиновникът (а още по-малко - политикът), да разбира това. Пробвали сме.
   Ще напълним на 100% националната ни Газопреносна Мрежа и хранилището в с.Чирен, със 100% висококалорично чисто и възобновяемо Водород-Хибридно Гориво (МОН Gas) .
   Имайки евтин водород налице, чрез екстракция на СO2 от въздуха (www.climeworks.com), и синтез на Фишер-Тропш, бихме могли да произвеждаме също така супер-евтин дизел, бензин, метан, метанол, етилен, пропилен, формалдехид, торове, препарати, лекарства, влакна и текстил, бои, и десетки други видове въглеводороди.
   С помощта на водород-хибридни горива (SOH, MOH) ще стартираме производство и експорт на Базалто-фибърни композити (БФК) и материали, с еко-добив на евтин Базалт от огромните находища Болярка и Свищовски Могили. https://basalt.alle.bg 
   В рамките на 5-10 години ще спрем целия внос на фосилни горива и ще започнем собствено масово производство и износ за стотици милиарди евро, на чисти горива, и системи, задвижвани с тях. 
   В същия този срок минималната заплата у нас би могла да стане 2500 евро, а минималната пенсия - 1000 евро, плюс 500 евро Базов Доход и 100% безплатно здравеопазване, средно и висше образование, социален Патронаж, Ваучери за храна, безлихвени и държавно-обезпечени Кредити за малки и средни предприятия,  държавно-платено участие на всяка българска фирма на Международни Панаири, и т.н.
   Ще привлечем обратно в родината повечето българи-емигранти, плюс множество висококвалифицирани чуждестранни специалисти.
   Твърди закони за циганите и скитниците (учиш и работиш - оставаш, иначе - чао.)
   Ще създадем модерни нови Учебни Центрове, ще построим изцяло нови градове и села с модерна инфраструктура, по най-високите европейски строителни стандарти.
   До 2030 г. населението на България ще стане 10 милиона човека.
   Ще изградим от нулата авангардна, високотехнологична и иновативна индустрия за масово производство на изключително търсени и бързоликвидни :
   - Чисти горива (водород, МОН) - https://fuels.alle.bg 
   - Двигатели, турбини, генератори, 
   - Газо-Електромобили, - https://watercar.alle.bg 
   - Летящи Газо-електромобили - https://flycar.alle.bg 
   - Водородни Топлоелектрически Централи,
   - Инсталации за БФК и сглобяеми модули за къщи, фабрики, ферми, пътища, тръбопроводи и др. - https://basalt.alle.bg 
   - Плаващи БФК Платформи, Магистрали, изкуствени Острови и Архипелази за усвояване на Икономическата Акватория на България - https://shelf.alle.bg 
   - Технологии за Проучване и Усвояване на Територии и Акватории в Антарктида и развиване на индустрии - https://antarcticbg.alle.bg 
   - Летателни апарати - Дронове, Самолети, Ракети, 
   - Летящи Транспортни Системи и Мрежи - HyTube - https://hytube.alle.bg  , Hyperloop.
   - Стратосферни Геостационарни Аеростатни и Орбитални Космически Сателитни Станции - https://spaceship.alle.bg , https://orbit.alle.bg 
   - Системи за генериране на вода от Въздуха и за борба с обезлесяването, - https://desert.alle.bg 
   - Системи за Интелигентно Фермерство чрез Роботизирани Дронове, - https://zero-hunger.alle.bg 
   - БФК резервоари за водород и МОН, 
   - Водородни Горивни Клетки,
   - Графенови Ултракондензаторни Батерии за Електромобили, и др.
    
   София, 02.05.2019 г.
   Грейнис ООД Водород България
   grainis@abv.bg
   https://btp.alle.bg - Българска Технологическа Партия (Проект)
   https://btp.alle.bg/българия-водеща-космическа-сила/
   https://fuels.alle.bg 
   https://basalt.alle.bg 
   https://watercar.alle.bg 
   https://smartcity.alle.bg 
    
    
    
    
    
    

  • От Joro-01
   От fishki.net
   http://fishki.net/1916756-chego-nelzja-delat-v-kosmose.html

    
   1. Да ходите,стоите и лежите. Ако сте на борда на МКС - заради липсата на притегляне движението такова с каквото сме свикнали на тук на земята е нвзможно;

    
   2. Да се полюбувате на блещукането (трепкането) на звездите. Причината са колебанията на слоевете на въздуха. Следователно... ;

    
   3. Да си напишем нещо с обикновена химикалка със съчма. Обяснимо - липсата на притегляне, което кара мастилото да се придвижва към съчмата в писеца. Моливите са забранени заради опасност, които могат да предизвикат там графитени частици, поради което космонавтите използват маслени пастели (поправяйте ако греша в превода) и флумастери. Разработената от американците химкалка използваша сгъстен азот Space Pen струва милион долара (предполагам разработката, а не единична бройка);

    
   4. Да кипнете вода в чайник. Пак заради безтегловността. Няма конвекция.. Използва се най-къпия самовар за такива цели. Съвсем сериозно се замислям за центробежен ако ще надуваем модул, дали няма да свие разходите.

    
   5. Да узнаете точното време. Препратка към теорията на относителността. Въпреки, че за времето, което космонавтите рекарват на борда ефектът е незабалажим. За GPS системата стана дума.

    
   6. Да използвате добре парфюм. Обонянието в космоса се увеличава. Едно обяснение е, че е заради по-високия приток на кръв към носа и горните органи въобще. В резултат парфюмът може да се окаже твърде натрапчив;

    
   7. Да тренирате. Пак липсата нс притегляне. Резултат - обичайните ежедневни действия се извършват с пъти по-малко натоварване, което  води до атрофия на муслулите.

    
   9. Безнаказано да кихнете. В условията на безтегловност, силно кихане може да доведе до непредсказуемо преместване на тялото в непредсказуема посока и удар в повърхност. Силата с която изсрелвате въздух ще ви отхърли в обратната страна.

    
   10. Да се полюбувате на красиво горяща свещ. Отново - липсата на притегляне води до липсата на конвекция. Затова виждаме не стренящ се нагоре пламък, а балон около фитила, койото бързо изгазва като изгори въздуха наблизо.

    

  • От SAlexandrov
   Здравейте,

   Тези, които са гледали централната емисия на bTV снощи са почувствали дистърбънс ин дъ форс ... Шегата настрана, идеята ми е да разработя богат на илюстрации и снимки справочник за планетата Марс с актуални научни открития от съвременните роботизирани апарати. Целта на кампанията не е просто да бъде издадена книга, но искам да раздам безплатно копия на училищни библиотеки и астро клубове с цел популяризиране на космическите изследвания.

   Повече на проекта на този линк:

   http://igg.me/at/reference-book-mars/x/10912272

   Всеки, който спомогне финансово за проекта, може да се възползва и от бонусите, които предлагам - електронни и хартиени копия на книжката, след като бъде издадена, фейсбук корици, имената ви ще бъдат записани в книгата, както и на сайта КОСМОС БГ като "патрони на науката" и още много, много други.

   Новината, с която представих проекта по bTV :

   http://btvnovinite.bg/article/lifestyle/technology/mlad-uchen-podgotvja-parvija-balgarski-spravochnik-za-mars.html
 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...