Отиди на
Форум "Наука"

Проект за марсиански справочник търси финансиране в Indiegogo!


Recommended Posts

 • Модератор Космически науки

Здравейте,

Тези, които са гледали централната емисия на bTV снощи са почувствали дистърбънс ин дъ форс ... :) Шегата настрана, идеята ми е да разработя богат на илюстрации и снимки справочник за планетата Марс с актуални научни открития от съвременните роботизирани апарати. Целта на кампанията не е просто да бъде издадена книга, но искам да раздам безплатно копия на училищни библиотеки и астро клубове с цел популяризиране на космическите изследвания.

Повече на проекта на този линк:

http://igg.me/at/reference-book-mars/x/10912272

Всеки, който спомогне финансово за проекта, може да се възползва и от бонусите, които предлагам - електронни и хартиени копия на книжката, след като бъде издадена, фейсбук корици, имената ви ще бъдат записани в книгата, както и на сайта КОСМОС БГ като "патрони на науката" и още много, много други.

Новината, с която представих проекта по bTV :

http://btvnovinite.bg/article/lifestyle/technology/mlad-uchen-podgotvja-parvija-balgarski-spravochnik-za-mars.html

Link to post
Share on other sites
 • Модератор Космически науки

Борислав Лазаров е много печен, обади ми се специално да ме пусне по новините :)

Сега след толкова реклами се надявам да бъде финансиран проектът до етап, до който да бъде реализиран!

Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
 • Подобни теми

  • Guest
   От Guest
   Знаем, звучи невероятно, но смятаме,  че е напълно възможно България да се нареди, в рамките на десетина години, в челната десетка на най-развитите Аерокосмически Държави и Икономики въобще, ако престане да се занимава с глупости, и заложи на непосредствено приложими високи технологии и иновации.
   Например, производство на 150 тона Водород на час с вода от Дунава и нощна енергия на АЕЦ Козлодуй (и в бъдеще - на АЕЦ Белене). 
   Ориентировъчно, по цени на дребно на водорода ($10/kg в САЩ, GBP12/kg в UK ), това би ни носило минимум по 1,5 милиона долара НА ЧАС  бруто приход от Експорт, само от Козлодуй.
   Да произвеждаш гориво с помощта на нискоенергийна електролиза на вода (LPWE) е 50 пъти по-рентабилно от това да произвеждаш ел.енергия.
   Не очаквайте обаче чиновникът (а още по-малко - политикът), да разбира това. Пробвали сме.
   Ще напълним на 100% националната ни Газопреносна Мрежа и хранилището в с.Чирен, със 100% висококалорично чисто и възобновяемо Водород-Хибридно Гориво (МОН Gas) .
   Имайки евтин водород налице, чрез екстракция на СO2 от въздуха (www.climeworks.com), и синтез на Фишер-Тропш, бихме могли да произвеждаме също така супер-евтин дизел, бензин, метан, метанол, етилен, пропилен, формалдехид, торове, препарати, лекарства, влакна и текстил, бои, и десетки други видове въглеводороди.
   С помощта на водород-хибридни горива (SOH, MOH) ще стартираме производство и експорт на Базалто-фибърни композити (БФК) и материали, с еко-добив на евтин Базалт от огромните находища Болярка и Свищовски Могили. https://basalt.alle.bg 
   В рамките на 5-10 години ще спрем целия внос на фосилни горива и ще започнем собствено масово производство и износ за стотици милиарди евро, на чисти горива, и системи, задвижвани с тях. 
   В същия този срок минималната заплата у нас би могла да стане 2500 евро, а минималната пенсия - 1000 евро, плюс 500 евро Базов Доход и 100% безплатно здравеопазване, средно и висше образование, социален Патронаж, Ваучери за храна, безлихвени и държавно-обезпечени Кредити за малки и средни предприятия,  държавно-платено участие на всяка българска фирма на Международни Панаири, и т.н.
   Ще привлечем обратно в родината повечето българи-емигранти, плюс множество висококвалифицирани чуждестранни специалисти.
   Твърди закони за циганите и скитниците (учиш и работиш - оставаш, иначе - чао.)
   Ще създадем модерни нови Учебни Центрове, ще построим изцяло нови градове и села с модерна инфраструктура, по най-високите европейски строителни стандарти.
   До 2030 г. населението на България ще стане 10 милиона човека.
   Ще изградим от нулата авангардна, високотехнологична и иновативна индустрия за масово производство на изключително търсени и бързоликвидни :
   - Чисти горива (водород, МОН) - https://fuels.alle.bg 
   - Двигатели, турбини, генератори, 
   - Газо-Електромобили, - https://watercar.alle.bg 
   - Летящи Газо-електромобили - https://flycar.alle.bg 
   - Водородни Топлоелектрически Централи,
   - Инсталации за БФК и сглобяеми модули за къщи, фабрики, ферми, пътища, тръбопроводи и др. - https://basalt.alle.bg 
   - Плаващи БФК Платформи, Магистрали, изкуствени Острови и Архипелази за усвояване на Икономическата Акватория на България - https://shelf.alle.bg 
   - Технологии за Проучване и Усвояване на Територии и Акватории в Антарктида и развиване на индустрии - https://antarcticbg.alle.bg 
   - Летателни апарати - Дронове, Самолети, Ракети, 
   - Летящи Транспортни Системи и Мрежи - HyTube - https://hytube.alle.bg  , Hyperloop.
   - Стратосферни Геостационарни Аеростатни и Орбитални Космически Сателитни Станции - https://spaceship.alle.bg , https://orbit.alle.bg 
   - Системи за генериране на вода от Въздуха и за борба с обезлесяването, - https://desert.alle.bg 
   - Системи за Интелигентно Фермерство чрез Роботизирани Дронове, - https://zero-hunger.alle.bg 
   - БФК резервоари за водород и МОН, 
   - Водородни Горивни Клетки,
   - Графенови Ултракондензаторни Батерии за Електромобили, и др.
    
   София, 02.05.2019 г.
   Грейнис ООД Водород България
   grainis@abv.bg
   https://btp.alle.bg - Българска Технологическа Партия (Проект)
   https://btp.alle.bg/българия-водеща-космическа-сила/
   https://fuels.alle.bg 
   https://basalt.alle.bg 
   https://watercar.alle.bg 
   https://smartcity.alle.bg 
    
    
    
    
    
    

  • От ISTORIK
   ХX-ти Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“
   Краен срок - 24 май 2018 г.   І. Цел на конкурса
   Конкурсът „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“ е специфична форма за насочване и насърчаване на ученическото творчество към проблеми и дейности, свързани с изследване и използване на космическото пространство за мирни цели, за търсене на нови области на приложение на космическите изследвания, за разширяване на възможностите за технологичен космически трансфер. Той се провежда под патронажа на първия български космонавт генерал Георги Иванов.
   ІІ. Основни задачи
   – Да популяризира успехите на световната наука и техника в изследването и усвояването на Космоса;
   – Да запознае децата и младите хора с постиженията на българската наука и техника за космически изследвания и наблюдения и тяхното приложение в практиката;
   – Да съдейства за развитието на фантазията, творческата активност и интерес към изучаването на естествените и технически науки и да развива интелектуалните способности на учениците;
   – Да задълбочава обществено-полезната насоченост на дейността на младите математици, физици, астрономи, химици и биолози и да формира у тях умения за самостоятелна творческа работа;
   – Да съдейства за създаване на условия за многостранното развитие на младите хора чрез интегриране на знания, умения и способности в областта на науката и техниката.
   ІІІ. Организация и провеждане на конкурса
   Конкурсът се организира от Фондация „ЕВРИКА“ в партньорство със звената за извънкласни дейности по наука и техника сред учащите се, научни и неправителствени организации, редакции. В него могат да участват ученици от 8 до 18 години в следните направления:
   1. Идеи за научни и технически експерименти (за ученици от 14 до 18 години)
   Идеите могат да бъдат свързани с научни експерименти в областите: физика на Космоса, астрофизика, химия, биология, медицина и др., пряко свързани с изследването и изучаването на Космоса. Техническите идеи трябва да са свързани със създаването и разработването на нови космически прибори, системи за космически връзки, за космически транспорт, за дистанционни изследвания и др.
   2. Модели и макети на космически обекти (за ученици от 10 до 18 години)
   3. Графични произведения, създадени с помощта на компютър ( за ученици от 10 до 18 години) – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други
   4. Литературни творби на космическа тема (за ученици от 8 до 18 години)
   5. Рисунки на тема „Човекът и Космосът“ (за ученици от 8 до 18 години)
   Рисунките са във формат А3 или А4.
   Конкурсните работи се придружават от формуляр на участника по образец, приложен към настоящия регламент.
   Конкурсните работи не се връщат, а след приключването на конкурса се предават в специализирания фонд на Националния политехнически музей (освен ако не е постигната предварително специална договореност с организаторите).
   Организаторите имат право да предоставят рисунки и литературни творби за отпечатване в специализирани издания или свои информационни материали.
   ІV. Отчитане на резултатите от конкурса и награди
   Конкурсът е само задочен в направленията: графични произведения, създадени с помощта на компютър; модели и макети на космически обекти; рисунки; литературни творби.
   В раздела за научни и технически идеи се прави селекция от журито и до защита в заключителния етап се допускат до 5 участника във всяка група.
   Командировките на участниците в защитата са за сметка на организаторите. След защитата се прави окончателно класиране на конкурсните работи.
   Резултатите във всичките направления на конкурса ще бъдат обявени на официалния сайт на Фондация „Еврика“ ( www.evrika.org ) през месец юли 2018 г.
   Официалното награждаване на лауреатите от конкурса ще се проведе в Деня на народните будители – 1 ноември.
   Наградите в конкурса са диплом и предметни награди, както следва:
   а) За идеи за научни и технически експерименти:
   – първа награда на стойност 100 лева;
   – втора награда на стойност 80 лева;
   – трета награда на стойност 50 лева.
   б) За космически модели и макети:
   – първа награда на стойност 100 лева;
   – втора награда на стойност 80 лева;
   – трета награда на стойност 50 лева.
   в) За графични произведения, създадени с помощта на компютър – рисунки, компютърни игри, анимации, уеб-базирани творби и други:
   – първа награда на стойност 100 лева;
   – втора награда на стойност 80 лева;
   – трета награда на стойност 50 лева.
   г) За литературни творби:
   – първа награда на стойност 80 лева;
   – втора награда на стойност 60 лева;
   – трета награда на стойност 40 лева.
   д) За рисунки – в две самостоятелни групи – за български и чуждестранни участници:
   – първа награда на стойност 80 лева;
   – втора награда на стойност 60 лева;
   – трета награда на стойност 40 лева.
   Допълнително могат да бъдат учредени и специални награди на други организации и институции, от спонсори и лични награди от участници в космически полети и изследвания, учени и космонавти.
   На научните ръководители на класираните от първо до трето място във всичките направления на конкурса се връчват дипломи.
   Наградените участници могат да бъдат изпращани от организаторите за участие в международни прояви, когато конкурсните работи отговарят на изискванията за участие в тях.
   Конкурсът се провежда само на национално ниво. Участниците в него изпращат своите разработки до 24 май 2018 година на адрес: София 1000, бул. „Патриарх Евтимий“ № 1, Фондация „ЕВРИКА“ – за конкурса „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“.
   Приложен е регистрационен формуляр.
   REGISTRACIONEN-FORMULYAR.doc
  • От Joro-01
   От fishki.net
   http://fishki.net/1916756-chego-nelzja-delat-v-kosmose.html

    
   1. Да ходите,стоите и лежите. Ако сте на борда на МКС - заради липсата на притегляне движението такова с каквото сме свикнали на тук на земята е нвзможно;

    
   2. Да се полюбувате на блещукането (трепкането) на звездите. Причината са колебанията на слоевете на въздуха. Следователно... ;

    
   3. Да си напишем нещо с обикновена химикалка със съчма. Обяснимо - липсата на притегляне, което кара мастилото да се придвижва към съчмата в писеца. Моливите са забранени заради опасност, които могат да предизвикат там графитени частици, поради което космонавтите използват маслени пастели (поправяйте ако греша в превода) и флумастери. Разработената от американците химкалка използваша сгъстен азот Space Pen струва милион долара (предполагам разработката, а не единична бройка);

    
   4. Да кипнете вода в чайник. Пак заради безтегловността. Няма конвекция.. Използва се най-къпия самовар за такива цели. Съвсем сериозно се замислям за центробежен ако ще надуваем модул, дали няма да свие разходите.

    
   5. Да узнаете точното време. Препратка към теорията на относителността. Въпреки, че за времето, което космонавтите рекарват на борда ефектът е незабалажим. За GPS системата стана дума.

    
   6. Да използвате добре парфюм. Обонянието в космоса се увеличава. Едно обяснение е, че е заради по-високия приток на кръв към носа и горните органи въобще. В резултат парфюмът може да се окаже твърде натрапчив;

    
   7. Да тренирате. Пак липсата нс притегляне. Резултат - обичайните ежедневни действия се извършват с пъти по-малко натоварване, което  води до атрофия на муслулите.

    
   9. Безнаказано да кихнете. В условията на безтегловност, силно кихане може да доведе до непредсказуемо преместване на тялото в непредсказуема посока и удар в повърхност. Силата с която изсрелвате въздух ще ви отхърли в обратната страна.

    
   10. Да се полюбувате на красиво горяща свещ. Отново - липсата на притегляне води до липсата на конвекция. Затова виждаме не стренящ се нагоре пламък, а балон около фитила, койото бързо изгазва като изгори въздуха наблизо.

    

  • От SAlexandrov
   Годишнина: преди 60 години СССР изненада света с първия изкуствен спътник

   "Спутник 1" - общ вид
   2 октомври 2017 г. 18:05 ч.
   Светослав Александров. На 4-ти октомври отбелязваме цели шест десетилетия от изстрелването на първия изкуствен спътник в човешката история. Изстрелването е осъществено от стартовия комплекс Тюратам (по-късно известен като космодрума Байконур) с помощта на ракета "Спутник", която е модифициран вариант на междуконтиненталната балистична ракета Р-7 "Семьорка". Датата 4-ти октомври 1957 година маркира неофициално началото на космическата епоха, макар и "Спутник 1" да не е първият построен от човешка ръка апарат, достигнал до космическото пространство. Още дълги години преди това са провеждани суборбитални космически полети. Ракетата на Вернер фон Браун "Фау 2" е първата човешка машина, достигнала космоса още през 1944 година по време на изпитателен полет. През 1947 година САЩ успява да изстреля винени мушици с "Фау 2" от площадката Уайт Сандс (първите животни в космоса), а през 1949 година Алберт 2 се превръща първата маймуна, достигнала космическото пространство след изстрелване с "Фау 2".
   Но "Спутник 1" е първата машина, която достига до орбита - изстрелването му маркира момента, в който човечеството окончателно придобива способност да се откъсне от гравитационното привличане на Земята. Днес, след цели шест десетилетия космонавтика, бихме могли да заключим следното: бяха постигнати невероятни неща за това време. Вярно е, не беше това развитие, което очаквахме. Уви, напредъкът е винаги по-бавен, отколкото ни се иска. Човешки крак все още не е стъпил на Марс. Туристическите полети в космоса са все още мираж. Но развитието на самата спътникова технология беше главоломно. Благодарение на миниатюризацията в електрониката спътниците станаха достъпни за малки фирми и организации, дори за ентусиасти, разполагащи с малко повече средства. За разработката и изстрелването на малък изкуствен спътник са необходими само хиляди, а не милиарди долари, както беше само допреди 15-тина години. Настъпи епохата на CubeSat-ите - една революция, която малцина очакваха.
   Ето накратко ранната история на космическата надпревара.
   "Спутник 1" е доста невзрачен сателит. Със своя диаметър от 58 сантиметра, стартово тегло от 83.6 килограма, четири радио антени и практически липсата на каквито и да е научни инструменти, той не би следвало да ни впечатлява. Възможностите на "Спутник 1" се свеждат само до излъчването на радиосигнали. Тогавашният президент на САЩ, републиканецът Дуайт Айзенхауер, омаловажава старта на СССР, но не успява да предвиди реакцията на обществеността. Спътникът може да не е забележителен, но е първи в историята и е постигнат от държава с неясни намерения спрямо Запада. Според космическия експерт Роджър Лейниъс (източник) изстрелването на "Спутник 1" има върху обществеността ефект, сравним с този на нападението над Пърл Харбър. Това е шок за американците и дните след полета влизат в историята под израза "Кризата Спутник". За жителите на САЩ нощта на 4-ти срещу 5-ти октомври 1957 година може да се опише само с една дума - истерия. Последвалите постъпки на СССР не позволяват на американците да се съвсемат от шока и да свикнат с настъпилата историческа промяна - на 3-ти ноември, по-малко от месец след старта на първия спътник, е изстрелян още един - "Спутник 2" с кучето Лайка на борда.
   Лейниъс разказва, че след фурора около "Спутник 1" и "Спутник 2" много хора почват да обвиняват администрацията на Айзенхауер заради това, че е позволила на СССР да напредне в космическата надпревара. Съществувало е популярно схващане, че Айзенхауер е некомпетентен човек, който само се усмихва без да прави нищо. От това се възползва Демократическата партия на САЩ. Линдън Джонсън, демократ от Тексас и лидер на Демократическата партия в Сената, осъзнава, че трябва да бъдат взети мерки. Благодарение на иницииран от него подкомитет на 25-ти ноември 1957 година излиза наяве, че финансирането на космическите дейности в САЩ е недостатъчно, а организацията - хаотична. Джордж Рийди, помощник на Джонсън, казва следното: "Простичък факт е, че вече не можем да считаме руснаците за изоставащи в технологично отношение. Отнело им е четири години, за да наваксат по отношение на атомната бомба и девет месеца, за да наваксат по отношение на водородната бомба. Сега ние сме тези, които трябва да наваксаме с техния спътник".
   Политическият климат по времето на "Кризата Спутник" е следният: републиканците най-накрая са дошли на власт, след като през ранните години от Студената война управляват демократи. Преди това президентът-демократ Хари Труман поема големи негативи върху себе си след оглавяването на Китай през 1949 година от Мао Дзедун и след инвазията на Южна Корея от комунистическите въоръжени сили през 1950 година. Републиканците използват събитията, за да обвинят демократите в меко отношение към комунизма, което довело до неговия разцвет в големи части от света. Разочарованието на американците от демократичните политики води до това през 1952 година Айзенхауер да поеме президентския пост. Но през 1957 година, с успешния полет на "Спутник 1" и последващото изстрелване на кучето Лайка имаме обрат: републиканците са тези, които са на власт, а демократите ги обвиняват в бездействие по отношение на СССР и Студената война.
   Администрацията на Айзенхауер предприема бързи мерки, за да възстанови доверието на американските граждани в способностите на САЩ. Още преди полета на "Спутник 1" американците са работили по проект за свой спътник. Ходът на този проект с име "Вангард" бил даден още през 1955 година, като целта била извеждането на малък спътник в рамките на Международната геофизична година (изстрелването трябвало да стане в периода между 1-ви юли 1957 и 31-ви декември 1958 г.). Американското правителство продължава да разчита на "Вангард" дори след полета на "Спутник 1", но първото американско изстрелване е катастрофално. На 6-ти декември 1957 година ракетата-носител рухва на стартовата площадка.

   Аварията на ракета "Вангард" с първия изкуствен спътник на САЩ на 6-ти декември 1957 година. Photo credit : NASA
   Накрая армията е тази, която спасява положението. Още през 1952 година Вернер фон Браун и неговият екип от немски емигранти оглавили армейските ракетни разработки и благодарение на тях се развил главоломно проектът "Редстоун", който довел до появата модерните за времето ракети "Юпитер-С". Причината, поради която американското правителство се е доверило към средата на 50-те години на проекта "Вангард", а не на концепциите на фон Браун, е неговото минало като член на нацистката партия и есесовец (биографична справка: НАСА).
   След настъпването на "Кризата Спутник", когато ножът опира до кокала, вече няма как - дадена е зелена светлина на екипа на фон Браун да възобнови отдавна зарязания проект за спътник "Експлорър" и в рамките на изключително кратко време е организирано изстрелване. На 31-ви януари 1958 година ракета "Юнона 1" (вариант на "Юпитер-С") извежда благополуно първия американски спътник в орбита - "Експлорър 1".
   Изстрелването на спътника само отчасти успокоява страстите в САЩ. Администрацията на Айзенхауер решава да инициира дълбоки промени в начина, по който се работи по ракетните програми. През лятото на 1958 година Конгресът одобрява законопроект за създаването на специализирана космическа организация, а на 29-ти юли президентът го подписва. Новата организация, която трябва да оглави космонавтиката на САЩ, официално заработва на 1-ви октомври 1958 г. - по-малко от година след изстрелването на "Спутник 1". Тази организация е НАСА и до ден днешен тя ръководи основните космически проекти на Съединените щати.
   Нищо обаче не се случва бързо - поне през първите пет-шест години от надпреварата СССР са първи в почти всяка една космическа област. През 1959 година съветски апарат се разбива за пръв път в повърхността на Луната - "Луна 2". Същата тази година излита и автоматичната лунна станция "Луна 3", която за пръв път обикаля Луната и прави снимки на обратната й страна. През 1961 година е полетът на Юрий Гагарин, а през 1966 година "Луна 9" извършва първото меко кацане на Луната и изпраща снимки от нейната повърхност.
   Едва през втората половина на 60-те американците не само наваксват, но и изпреварват СССР. Първите роботизирани станции, които достигат Марс, са американски, първият човек, стъпил на Луната, е американец, а към 1970 година американските астронавти имат много повече летателни часове от руските си колеги.
   Днес времената са различни - НАСА и Русия вече не се надпреварват, а работят съвместно. Благодарение на това сътрудничество от 2000 година до ден днешен има постоянно присъствие на хора в космоса на борда на "Международната космическа станция". Руско-европейското сътрудничество роди проекта "ЕкзоМарс", а първата мисия от 70-те години насам, която ще търси следи от живот на Марс, вече работи в орбита около Червената планета - "ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър". Междувременно американски марсоходи пъплят по марсианската повърхност, а от няколко години насам пилотирана програма има и Китай. Бъдещето все пак изглежда да лежи в частното предприемачество, съдейки по големите успехи на СпейсЕкс в областта на възвращаемите ракетни технологии.
    
   http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1920-2017-60-years-sputnik-1-launch
  • От SAlexandrov
   Това е фундаментално научно откритие - за пръв път са открити метални йони в йоносферата на планета, различна от тази на Земята! Нещо повече - поведението на йоните в марсианската атмосфера е коренно различно от това на йоните в земната. Ето как в някои отношения Марс е твърде различен от Земята.
    
   http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1736-2017-maven-discovers-metals-atmosphere
    
   Текст на публикацията: НАСА оповести днес, че автоматичната междупланетна станция "Мейвън", която изучава Марс от 2014 г. до ден днешен, е направила фундаментално откритие за марсианската атмосфера. Оказва се, че тя съдържа йони на метали!
   "Мейвън е направила първото откритие на постоянно присъстващи метални йони в йоносферата на планета, различна от Земята", съобщава Джоузеф Гребовски от космическия център на НАСА Годард. "Понеже металните йони имат дълъг живот и могат да бъдат транспортирани далече от техния регион на възникване посредством неутрални ветрове и електрически полета, те биха могли да се използват за разгадаването на движението в йоносферата, по подобен начин, по който чрез вдигнатите листа разбираме в коя посока духа вятърът". Гребовски е водещ автор на научната статия, публикувана на 10-ти април 2017 г. в Geophysical Research Letters.
   Металите в атмосферата на Марс пристигат от мъничките микрометеороиди, които постоянно навлизат в нея. Когато високоскоростен микрометеороид удари марсианската атмосфера, той се изпарява. Металните атоми от опашката на метеороида губят част от електроните си поради сблъсъка с други заредени частички от йоносферата и така се превръщат в метални йони.
   През последните две години "Мейвън" е откривал желязо, магнезий и натрий под формата на йони в горните части на марсианската атмосфера. Две години са достатъчно дълъг период, за да се заключи, че металните йони са постоянна черта за атмосферата. Но йони, свързани с преходни събития, също са откривани. "Ние сме открили метални йони, асоциирани с близкото преминаване на кометата Сайдинг Спринг през 2014 година, но това беше уникално събитие и то не ни каза много за дълговременното присъствие на йони", смята Гребовски.
   Научният екип е на мнение, че понеже междупланетният прах в Слънчевата система, който причинява метеорните потоци, е повсеместен, напълно е възможно всички луни и планети, които притежават атмосфери, да приютяват в тях и метални йони.
   До този момент суборбитални ракети, радари и спътници са откривали метални йони в горните слоеве на атмосферата на Земята. За присъствието на метални йони около други планети също има сведения, но засега са индиректни. Например когато космически апарат, обикалящ около друга планета, се свърже със Земята, понякога настъпват смущения в радиосигнала, които могат да бъдат обяснени като причинени от електроните в чуждата йоносфера, а някои от тези електрони се считат за асоциирани с метални йони. "Мейвън" обаче предоставя първите преки доказателства за наличието на метални йони в друга планетарна атмосфера, различна от земната.
   Екипът също така е установил, че поведението на металните йони в атмосферата на Марс е коренно различно от поведението на йоните в земната атмосфера. Земята притежава глобално магнитно поле и то заедно с йоносферните ветрове събира йоните в пояси. Но Марс има само локално магнитно поле и пояси се наблюдават само в близост до него.
   Научното откритие има и други последствия за разбирането ни на Марс - например остава неясно дали металните йони участват в образуването или поведението на високите облаци. Освен това сравняването на различните характеристики между Земята и Марс дава на учените възможност да предсказват метеороидните удари в други, все още неизучени планетарни или спътникови атмосфери.
    
 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...