Отиди на
Форум "Наука"

БАН и пет университета стартират Национален център по мехатроника и чисти технологии


Recommended Posts

  • Администратор
 
На 30 май 2018 г. в сградата на Българската академия на науките ул. „15 ноември“ №1 ще бъде обявено стартирането на проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“.

Програмата включва:

  1. Пресконфернция от 12:00 часа в зала 207, в която ще участват координаторът и членовете на Управителния съвет на проекта.
  2. Представяне на проекта от 12:30 часа в Големия салон:

„Центърът за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии – сериозен шанс за подем на научно базираните иновации в България“

Проектът BG05M2OP001-1.001-0008-С01 „Национален център по мехатроника и чисти технологии“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, процедура BG05M2OP001-1.001 „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“ стартира на 28.02.2018. Той е на стойност 69 184 529.81 лв., от които 58 806 850.34 лв. са европейско и 10 377 679.47 лв. национално съфинансиране, като то продължава за период от 70 месеца.

В проекта участват 17 научни организации, включително 5 висши училища и 12 института на Българската академия на науките. Водеща организация е Институтът по обща и неорганична химия, а неговият директор – проф. Пламен Стефанов – координатор.

Основната цел на проекта е изграждане на модерен национален Център, който ще осигури качествено ново ниво на познанието в няколко взаимно припокриващи се области: механика, роботика, енергийна ефективност, устойчиво използване на суровини и ресурси и редуциране на парникови емисии. Изпълнението на проекта ще допринесе за реализирането на програмата за устойчив и интелигентен икономически растеж на Република България.

Източник: http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/BAN-i-pet-universiteta startirat-Natcionalen-tcentar-po-mehatronika-i_108609.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...