Отиди на
Форум "Наука"

Загадъчните бели наноси на Церера


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Роботизираната станция Доун засне загадъчните бели региони на Церера от разстояние 35 километра

 2018-dawn-new-orbit-occator.jpg

На 22-ри юни "Доун" засне тази драматична снимка на Цералия факула, един от белите региони на планетата-джудже Церера. Photo credits : NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

3 юли 2018 г. 17:00 ч.

Светослав Александров.  На 6-ти юни автоматичната междупланетна станция на НАСА "Доун" се премести в своята нова орбита около планетата-джудже Церера. Сега, на разстояние едва 35 километра от повърхността, станцията заснема разкошни снимки. Някои от най-интригуващите изображения са на кратера Окатор, в рамките на който се намират загадъчните бели региони на Церера. 

Спектрометрите на борда на "Доун" са установили, че ярките структури са изградени от натриев карбонат - материал, който често се среща на Земята там, където се изпарява вода. Горепосочената снимка показва региона Цералия факула - големия нанос от натриев карбонат, разположен точно в центъра на Окатор.

2018-dawn-new-orbit-occator-1.jpg

Регионът Виналия факула в рамките на кратера Окатор. Снимката е заснета на 14-ти юни. Photo credits : NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Научният екип смята, че новите снимки, както и данните от останалите прибори, ще помогнат в търсенето на отговорите на някои важни и ключови въпроси относно възникването на карбонатните наноси. Церера може да е малка планета, но въпреки това тези бели региони представляват най-големите открити наноси от карбонати, намиращи се в Слънчевата система, като изключим тези на Земята и вероятно Марс. Как точно са се оголили тези карбонати? Има две хипотези: едната включва дейността на плитки подповърхностни басейни с богата на минерални соли вода, а другата - дълбоки източници на солена вода, извираща през пукнатините.

Източник: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2278-2018-dawn-unique-photos-white-region-ceres

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Роботизираната сонда на НАСА Доун приключи работа след успешна мисия около Церера

1 ноември 2018 г. 19:00 ч. Днес НАСА оповести, че автоматичната междупланетна станция "Доун" е замлъкнала завинаги, след като е изразходила своите запаси от хидразин - горивото, нужно за нейната ориентация. Наземните екипи не са успели да се свържат с "Доун" вчера, на 31-ви октомври, както и днес, на 1-ви ноември. 

Напомням на читателите, че "Доун" бе изстреляна преди 11 години. През това време тя успя да посети Веста и Церера - двата най-големи обекта в астероидния пояс. Понастоящем роботизираната станция се намира в стабилна орбита около Церера, където ще остане в продължение на десетилетия.

И така, почитателите на астероидите губят една важна мисия днес, но нека не униват: новата роботизирана експедиция "Озирис-Рекс" вече наближава астероида Бену, а там колко много вълнуващи мигове предстоят! 

2018-dawn-new-orbit-occator.jpg

На 22-ри юни "Доун" засне тази драматична снимка на Цералия факула, един от белите региони на планетата-джудже Церера. Photo credits : NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2437-2018-dawn-mission-ends

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...