Отиди на
Форум "Наука"

Първи успешни опити при свързване в мрежа на човешки мозъци.


Recommended Posts

  • Потребител

https://it.dir.bg/nauka/svarzaha-v-mrezha-tri-choveshki-mozaka

it.dir.bg
 

Учени свързаха в мрежа три човешки мозъка

Стоян Гогов

Учени от университета "Вашингтон" в Сиатъл успяха да свържат в мрежа мозъците на трима доброволци, което е позволило те да си изпращат помежду си мисли и команди. Интерфейсът е наречен BrainNet, но технологията все още е в началната си фаза на разработка, съобщава сайтът Technology Review, цитиран от technews.bg

През последните години учените усилено разработват инструменти, които дават възможност за четене на мисли и прехвърлянето им в мозъка на друг човек. Засега подобни технологии имат ограничен ефект, но демонстрират фундаментална възможност за обмен на информация.

През 2015 г. изследователи от университета "Вашингтон" успяха да свържат мозъка на един участник в експеримента с мозъка на друг, използвайки електроенцефалография (EEG) за регистриране на електрическата активност на мозъка и транскраниална магнитна стимулация (TMS), за да предават информацията. По време на експеримента доброволците участваха в игра с въпроси.

Новият експеримент е проведен от същия екип, начело с Андреа Стоко, като участниците, изолирани един от друг, си изпращаха мисли, докато играят Тетрис.

Двама от участниците, с екипировка за EEG, виждат екрана напълно и могат да изпращат "команди" за завъртане на фигурките към третия участник, който вижда само горната част на екрана, където се появяват фигурките - за да ги обработва правилно, той получава команди с помощта на TMS.

За да предаде команда за ротация, например, съответният участник трябва да погледне светодиода на ръба на екрана, мигащ на честота 15Hz. Втори светодиод, мигащ с честота 17Hz, служи за предаване на команда за отхвърляне на завъртането.

Възприемайки мигането на светлината, мозъкът генерира импулси със същата честота, което се регистрира от EEG. При стимулиране на определени части от мозъка на тази честота с помощта на TMS, у човека възниква усещане за светкавица. След като получи сигнали от двамата партньори, "приемникът" изпълнява правилната команда.

Учени демонстрираха фундаменталната възможност за обмен на информация между човешки мозъци

Учени демонстрираха фундаменталната възможност за обмен на информация между човешки мозъци

Снимка: MIT Technology Review

За да усложнят експеримента, учените се опитват да променят произволно командите, изпращани към "приемника". Така те въвеждат елемент на грешка, присъстващ в истинската комуникация. Оказва се, че човек може да различи правилната информация от невярната, ако разполага с описания "протокол" за взаимодействие с партньорите.

Според изследователите, технологията може лесно да се мащабира - както по брой на участниците в мрежата, така и по разстоянията, които ги разделят.

Научният доклад от експеримента е публикуван в arXiv.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...