Отиди на
Форум "Наука"

Хигиена на опорно - двигателната система


Polina

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

Моля да ми помогнете с един доклад по биология - "Хигиена на опорно - двигателната система".Ако може да ми дадете линк с инфо или само инфо.

Благодаря предварително! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребител

ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНА СИСТЕМА. УСТРОЙСТВО НА КОСТИ, СТАВИ. ЧЕРЕП.

Движението е основен начин на поведение при живите организми. Опорно-двигателната система осъществява движението на човека, като променя положението на главата, туловището и крайниците в пространството. Тя се състои от костите, свързванията между тях и мускулите. Опорно-двигателната система определя като цяло външната форма и размерите на тялото: глава, шия, горни и долни крайници. Тя има пасивна и активна част. Пасивната се изгражда от костите на скелета и свързванията между тях – стави и сраствания, а активната част са мускулите. Пасивната част освен че представлява опора за активната част, образува кухини: черепна кухина, в която се намира главния мозък; в очницата – окото; в гръбначния канал – гръбначния мозък; в гръдния кош – белите дробове и сърцето; в таза – редица органи на половата, отделителната и храносмилателната система. Мускулите, които са активната част на опорно-двигателната система, получават посредством нервите информация от главния и гръбначния мозък и със своето съкращаване и разпускане осъществяват движението на тялото.

Костите на 206 ба брой и са групирани и осев и добавъчен скелет. Осевият скелет дава централна опора на тялото и включва черепа, гръбначния стълб и гръдния кош/ Добавъчния скелет включва костите на тазовия и раменния пояс и костите на свободния долен и горен крайник. Поясите свързват крайниците към осевия скелет и осигуряват стабилност и широк размах на движенията.

Костите са изградени от плътна и гъбеста костна тъкан. Пластинките на плътната са наредени една до друга, а пластинките на гъбестата заграждат малки кухини, откъдето произлиза името им. Съществува строга закономерност в тяхното подреждане в зависимост от силите на натиск и опъване, които действат на костта.

В състава на костите влизат минерално соли, органични вещества и вода. Съотношението на минерализираните соли (калциев фосфат, калциев карбонат и др.) и органичните вещества зависи от възрастта.

С напредването на възрастта количеството на минералните соли в организма нараства, затова костите на възрастния човек са по-твърди от тези на детето. Процесът, при който се отлагат минерални соли се регулира от витамин Д. Органичните вещества от своя страна придават еластичност на костите. При малките индивиди поради по-голямото количество на органични вещества костите са по-малко чупливи в сравнение с възрастните хора.

Отвън костите са покрити с надкостница, в която се намират множество кръвоносни съдове, навлизащи в костта. При удар надкостницата е силно болезнена. Тя спомага за заздравяването на счупените кости. Повърхността на костите, които вземат участие в образуването на ставите, са покрити с хрущял.

В костите се намира два вида костен мозък: червен и жълт. В червения костен мозък се образуват кръвните клетки. При новороденото костния мозък е червен и с напредване на възрастта от него се превръща в жълт, който е неактивен – не произвежда кръвни клетки.

Според формата си костите се делят на къси, дълги и плоски кости и кости с неправилна форма.

Дългите кости се намират в крайниците. Те имат два края, които са изградени от гъбесто костно вещество, и средна част с цилиндрична форма, съставена от плътно костно вещество, обграждащо канал. В него и в гъбестото вещество на краищата на дългите кости има костен мозък.

Късите кости се намират в ръката, ходилото и в гръбначния стълб. Повърхността им е изградена от плътно, а вътрешността от гъбесто костно вещество. В тях има също костен мозък.

Плоските кости са костите на черепа, лопатките, ребрата, гръдната кост и част от тазовите кости. Те са съставени от тънки външни пластинки от пътно костно вещество, а вътрешността им представлява гъбесто костно вещество.

С неправилна форма са някои от костите в основата на черепа, както и част от тазовите кости.

Растежът на костите се регулира от някои хормони и витамини. По време на вътреутробното развитие повечето от костите са изградени от хрущял (хрущялен скелет), а някои от тях – от влакнеста съединителна тъкан. В черепния покрив на новороденото между костите има широки ивици от съединителна тъкан, които в последствие се заместват с костна тъкан. Това позволява известна подвижност на черепните кости по време на раждането. Още преди раждането в тях се появяват ядки на вкостяване, от които се образува костното вещество, постепенно заместващо хрущялната тъкан, докато достигне окончателния си ръст тялото на човека между средната част на дългите кости и техните краища остават хрущялни пластинки, от които костите нарастват на дължина. След сместването на тези пластинки с костна тъкан растежът престава. С помощта на надкостницата костите нарастват и на ширина. Тя образува надкостно вещество, отлагащо се на повърхността на костта,

post-6-015655900 1285332956_thumb.jpg

post-6-012199700 1285332973_thumb.jpg

post-6-085568000 1285332973_thumb.jpg

post-6-071104400 1285332974_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

не си чупи костите.

Пиши си домашното:)

Всъщност когато дадена кост се счупи, тя става по-здрава, поради натрупаването на повече минерали за възстановителния процес. Което далеч не означава "Чупи си костите".

Редактирано от Росен Лещарски
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност когато дадена кост се счупи, тя става по-здрава, поради натрупаването на повече минерали за възстановителния процес. Което далеч не означава "Чупи си костите".

по-скоро става по-твърда, но и по-крехка. Ето защо с напредването на възрастта костите стават по-чупливи - органичната материя се замества с минерална, която прави костта нееластична.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

по-скоро става по-твърда, но и по-крехка. Ето защо с напредването на възрастта костите стават по-чупливи - органичната материя се замества с минерална, която прави костта нееластична.

Това имах предвид. След счупване става по-твърда, но и губи от еластичността си.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това имах предвид. След счупване става по-твърда, но и губи от еластичността си.

и вероятността да се счупи на същото място се увеличава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Немога да го твърдя, според зависи.

Точно така е, както казва Романа. Дори при млади хора, които много се движат.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...