Отиди на
Форум "Наука"

Цената на веселието


Recommended Posts

  • Администратор

 "Цената на веселието" от Доля Пипилева от "Дивите животни": 

Коледните и Новогодишни празници са може би едни от най-нетърпеливо чаканите дни в годината. За нас, хората, те са възможност да си отпочинем, да се съберем със семействата си, да празнуваме с приятели и да гледаме със затаен дъх безбройните цветове и форми на празничната заря.

А тя с всяка година става все по-пищна, все по-шумна, все по-продължителна...

Фойерверките са използвани с „естетически и развлекателни цели“ и се смятат за „ключов момент при празнуването“, кулминацията на тържеството. Вече почти няма събитие, по време на което да не се ползва празнична заря. Дори има Световно първенство по фойерверки, което се провежда в Панагюрище за трета поредна година. Организира се в началото или средата на май и продължава цели три дни! А през май вече е започнал размножителният сезон - дивите животни формират брачни двойки и подготвят местата за отглеждане на своите малки. Както се досещате, това първенство по фойерверки е причина за огромен стрес у тях, а дори в Закона за биологичното разнообразие е упоменато, че в размножителния период е забранено да се безпокоят животните. Всъщност е редно да не ги безпокоим и през останалото време от годината, но това е друга тема.

Това разбира се не е проблем само на дивите животни. Всеки, който споделя живота си с домашен любимец знае, че коледните и новогодишни празненства, и съпътстващите ги гърмежи, предизвикват истински ужас в нашите космати и пернати приятели. Въпреки това употребата на такива “развлекателни средства” не само че не намалява, ами и нараства. И не стига това, ами някои стопани, прибягват до успокоителни, за да “помогнат” на своите любимци да преживеят по-леко огромния стрес!

Можете ли да си представите как се отразява всичко това на дивите животни, които са навън абсолютно незащитени, без скривалище, без успокоителни...

Унесени в празнично веселие забравяме, че около нас има и други същества, и че градът е дом на десетки животински видове през цялата година - таралежи, катерици, дневни и нощни грабливи птици, пойни и вранови птици, гълъби и много други.

1451143709_4_559x*.jpg

Тази посевна врана е една от десетките пострадали в новогодишната нощ птици, с които град Плевен осъмна през 2013-та година. Една снимка може да каже много повече от всякакви думи и тази снимка е точно такава. Целият ужас, страх и безпомощност личат в погледа на враната. Снимка: Велизара Нашкова

1451143834_0_559x*.jpg

Това е друга от намерените в Плевен врани. Докато ние празнуваме и се веселим, някъде там умират създания, които по никакъв начин не могат да се защитят от това, което им причиняваме. Снимка: Велизара Нашкова

Какво всъщност се случва?

Фойерверките и пиратките предизвикват както у домашните, така и у дивите животни:

- Много голям стрес.
- Пристъпи на безпокойство и паника.
- Много домашни животни в стремежа си да избягат от ужаса се губят по време на разходка.
- В паниката си и дивите и домашните животни могат да станат жертва на пътния трафик.
- Животни, които са били в близост до пиратки или фойеверки при избухването им, може да страдат от временна загуба на слуха, наранявания и травми по тялото, изгаряния, включително и на очите.
- Животни като катериците могат да умрат от ярката светлина и неочаквани гърмежи.
- Диви животни могат да изоставят малките си по време на такива събития.
- Риби и водолюбиви птици умират от поглъщане на остатъци от заря и пиратки паднали във водата.
- Не само животни на лечение, а и напълно здрави, могат да умрат от стреса.

Дневно активните птици, които спят нощем, изпадат в паника от гърмежите и се разлитат на всички посоки, без да виждат в тъмното. В резултат на това се блъскат в предмети от заобикалящата ги среда – коли, сгради или една в друга. Всички сме виждали ято птици как лети - изглеждат толкова близо една до друга, толкова нагъсто летят, но никога дори не се докосват. Представяте ли си, за да се блъснат една в друга за какъв ужас става въпрос! В най-добрия случай след сблъсъка следва бърза и безболезнена смърт, но за съжаление има и много животни, които остават тежко ранени и агонизиращи на земята в очакване на своя край.

Не си мислете обаче, че стресът за нощно активните птици и бозайници е по-малък, напротив. Въпреки че виждат нощем те също изпитват истински ужас от гърмежите и светлините и ще направят всичко възможно да избягат на мига. За съжаление и при тях нерядко последиците са фатални.

1451143843_4_559x*.jpg

Този таралеж е пострадал от избухнала в близост заря. Снимката е от Англия, но това спокойно можеше да се е случило и тук.
Източник: http://thehedgehog.co.uk/

В Италия през 2012 е направена петиция, с която природозащитни организации и стотици хора се обединяват в искането си да се забрани със закон използването на фойерверки, пиратки и други подобни през цялата година. Ежегодно се правят кампании, с които се призовават хората да помислят за животните и да им спестят ужаса.

В България на този етап е немислимо такова нещо, най-малкото защото много хора дори не знаят, че такъв проблем съществува. Едно от нещата, които можем да направим е да бъдем по-съзнателни когато празнуваме. По-често да си спомняме, че около нас има и други същества, независимо дали диви или домашни, които страдат от начина, по който празнуваме, а на някои това коства и живота. Също така да говорим за това - с близките и приятелите си, много хора не знаят, че вредят.

Друго, което можем да направим е да търсим, да се оглеждаме за пострадали диви и домашни животни в дните непосредствено след Нова година, но и след всякакви големи тържества през цялата година, които се откриват/закриват с фойерверки.

Ако някой намери пострадало животно - нека да се свърже с нас - Дивите Животни - 098 879 7986.

Автор: Доля Пипилева,  "Цената на веселието", "Дивите животни"

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...