Отиди на
Форум "Наука"

Морски и въздушни граници


Recommended Posts

  • Потребители

Разглеждайки карти на въздушното пространство и ИИЗ на България, ми направи впечатление, че те не съвпадат и най-общо казано ИИЗ е по-голяма от въздушното пространство. Извинявам се, ако не формулирам правилно въпроса си, но на какво се дължи това? Как се определят различните видове граници и къде да прочета повече за това?

Ще съм благодарна, ако някой разбере обърканите ми писания и отговори :D

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ИИЗ не е териториални води, това са международни води, там обаче държавата има права върху използването на подводните ресурси, вкл. шелфа. Териториалните води са до 12 морски мили,  ИИЗ е 200 морски мили,. И в двата случая може и да е по-малко, ако това означава препокриване с територия / зона на друга държава.. 

Ако сравниш  въздушните граници с териториалните води,  би трябвало да съвпаднат.  

Уикипедия https://en.wikipedia.org/wiki/Exclusive_economic_zone дава основни идеи за разликите между териториали води и ИИЗ - права, суверинитет,  иначе за повече информация - конвенцията на ООН по морско право.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

 

 

 

mor_wodi.jpg

http://www.bluelink.net/dokumenti/morskite-prostranstva-na-republika-balgariya-v-cherno-more.html

Морските пространства на Република България са регламентирани от 1987 г. първоначално в Закона за морските пространства, а от 2000 г. в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата. Те са изцяло основани на духа и препоръките на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г., която България е подписала и ратифицирала. Според закона българските морски пространства са пет юридически категории: вътрешни морски води, териториално море, прилежаща зона, континентален шелф и изключителна икономическа зона.

Външните граници на последните четири морски пространства се отмерват от т.нар. изходни линии. България има по-съществени вътрешни морски води само в районите на Варненския и Бургаския залив, разбирани за нашата цел като ориентири. И в двата случая споменатите води са ограничени от морето към брега с прави отсечки. Във Варненския залив правите свързват нос Калиакра с нос Тузла, нос Тузла с нос Екрене и нос Св. Константин с нос Иланджик южно от Галата. В Бургаския залив вътрешните морски води са ограничени от правите, свързващи нос Емине с Маслен нос и Маслен нос с нос Рохи – северно от Царево. Посочените прави отсечки и бреговата ивица извън техния обхват са изходните линии, от които се измерват в посока към открито море останалите четири морски пространства.

Вътрешните морски води, териториалното море – 12 мили, както и въздушното пространство над тях, тяхното дъно и неговите недра са част от територията на Република България, върху които тя упражнява своя държавен суверенитет.

Териториалното море на Република България включва прилежащата към брега и вътрешните морски води морска ивица с широчина 12 морски мили, измервана от изходните линии.

Прилежащата зона на Република България е морската ивица, която се опира до териториалното море и се разпростира на разстояние 24 морски мили от изходните линии, от които се измерва ширината на териториалното море.

Изключителната икономическа зона (ИИЗ) е нов статут на морското право, въведен от Конвенцията по морско право на ООН. Всяка държава с излаз на море има право да регламентира своя ИИЗ в морското пространство до 200 мили (370 км) пред своите брегове. В тази зона държавата не упражнява суверенитет, а суверенни права. Според най-важното суверенно право на никого не се позволява да експлоатира живите богатства на морските пластове и морското дъно в чужда ИИЗ без специално разрешение от държавата собственик.

Поради ограничените размери и специфичната форма на Черно море нито една от черноморските държави не може да установи за себе си ИИЗ от 200 мили, без да ощети интересите на другите. В нашия закон е казано следното: „Изключителната икономическа зона на Република България се простира отвъд границите на териториалното море на разстояние до 200 морски мили от изходните линии, от които се измерва ширината на териториалното море.” Следва и пояснение: „Външните граници на изключителната икономическа зона се определят по споразумение със съседните прилежащи и срещулежащи държави в съответствие с международното право, за да се постигне справедливо решение.”

Става ясно, че въпреки конвенционалния регламент – 200 мили, българският законодател не фиксира право на страната ни да навлезе на двеста мили в пространството на морето, но настоява за справедливо разпределение. Южната граница на морските пространства на страната е определена от Споразумението между Република България и Република Турция за определяне на границата в района на устието на река Резовска / Мутлудере и разграничаване на морските пространства между двете държави в Черно море от 1999 г. Между България и Румъния се водят разговори за делимитиране на морската граница, но все още не е постигнато окончателно съгласие. Двете държави при влизането си в Европейския съюз са поели ангажимента да определят границата на морски си пространства на базата на консенсус. В най-източната си точка изключителната икономическа зона на страната се среща с водите около Крим на около 120 морски мили (220 км) от българския бряг (или от нос Шабла).

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...