Отиди на
Форум "Наука"

Масивен астероид е унищожил динозаврите


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Един-единствен голям астероид се е блъснал в Земята преди 65 милиона години и е обрекъл на гибел динозаврите и много други видове животни, твърдят учени от университета на Колумбия-Мисури, САЩ, цитирани от Ройтерс.

Новото изследване оборва разпространените в последно време теории, според които нееднократни сблъсъци на астероиди със Земята са причина за изчезването на динозаврите.

Анализът на скални седименти, извлечени от пет места на дъното на Атлантическия океан, показва, че масовото унищожение се дължи на един-единствен масивен астероид, обяснява геологът Кен Маклауд, ръководител на изследователския екип. Учените вярват, че преди 65 милиона години, в края на периода креда, 10-километров астероид е ударил Земята и е паднал на мястото, където сега се намира полуостров Юкатан, издълбавайки прочутия кратер Чиксулуб.

След сблъсъка е настъпила повсеместна екологична катастрофа и планетата е потънала в дългогодишен мрак. Не само динозаврите, властвали над Земята цели 160 милиона години, били унищожени.

Същата съдба сполетяла и огромните морски влечуги като мозазаврите и плезиозаврите, летящите птерозаври, амонитите, обитавали моретата, както и много видове морски планктон.

Птиците и бозайниците обаче оцелели. Доказателствата, че един-единствен астероид е виновник за масовото унищожение, се съдържат в скали, датиращи отпреди 65 милиона години.

Преди 26 години учени открили висока концентрация на редкия елемент иридий в скалния пласт, чието наличие според тях се дължи на сблъсък с метеорит.

Група учени от университета на Принстън, под ръководството на Герта Келер, са предложили конкурентна теория, според която сблъсъкът с астероид, довел до образуването на кратера Чиксулуб, се е случил 300 000 години по-рано и не е причина за масовото унищожение на динозаврите. Келер и колегите й твърдят, че още един или повече сблъсъци са причина за гибелта им, но досега не са намерени кратери, които да свидетелстват в подкрепа на това твърдение.

Екипът на Кен Маклауд изследвал скали, извлечени дълбоко под морската повърхност на около 4500 километра от мястото на сблъсъка на полуостров Юкатан. Учените обясняват, че съставът на скалите, намиращи се прекалено близо до кратера, може да е променен от събития, случили се непосредствено след сблъсъка. Прекалено отдалечените скали пък не съдържат достатъчно доказателства за удара.

Изследваните от Маклауд и колегите му скални седименти съдържат пласт, който "разказва историята на сблъсъка", но под него и над него няма никакви други следи. Това според специалистите означава, че преди 65 милиона години само един астероид е ударил Земята.

http://science.actualno.com/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Ми, че то тази теория отдавна си е известна и решително се е наложила над останалите. Само че мястото където е паднал метеорита не е на самия Юкатан, а в Мексиканския залив, въпросният кратер днес е под водата. Също и за флората и фауната от преди динозаврите основната теория е, че и тя е била унищожена от сблъсък на Земята с метеорит, което е унищожило голяма част от живота и е дало старт на света на динозаврите преди повече от 200 млн. години.

А иначе динозаврите не са измрели напълно - днешните птици също са динозаври ;) колкото и странно да звучи.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...