Отиди на
Форум "Наука"

Икономиките на страните от "Вишеградката четворка"


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

Темата от поредицата, в която се дискутират и представят  икономиките на дадени страни или региони.

 

https://www.dw.com/bg/вишеградската-група-новият-икономически-мотор-на-европа/a-49496886

 

Вишеградската група: новият икономически мотор на Европа?

Ще могат ли страните от Вишеградската четворка скоро да конкурират други регионални блокове в ЕС и да се наложат като икономически мотор на Европа? - Засега "не". Тези страни обаче много биха искали това да се промени.

    

 

Symbolbild Flaggen Visegrad Gruppe (picture-alliance/AA/O. Marques)

 

Възможно ли е държавите от т. нар. Вишеградска четворка скоро да конкурират други регионални блокове в ЕС и да се борят за надмощие в Брюксел? Отговорът засега е отрицателен, смятат европейските дипломати. Полша, Чехия, Словакия и Унгария обаче много биха искали това да се промени. 

Във връзка с осъществяването на европейските цели, свързани с изменението на климата и произтичащите от тях икономически промени, неотдавна три от държавите от Вишеградската група поискаха по-големи финансови компенсации, които да бъдат предвидени в следващия седемгодишен бюджет на ЕС, известен като Многогодишна финансова рамка (МФР). Европейските наблюдатели обаче често споменават Вишеградската четворка като “две плюс две”, визирайки по този начин различното им отношение към европейската интеграция. Словакия и Чешката република са относително проевропейски настроени, докато Унгария и Полша са много по-евроскептични. Словакия е единствената страна, която принадлежи към еврозоната.

Колко голяма е икономическата мощ на Четворката?

Ако се разглеждаше като единна национална държава, Вишеградската четворка би била петата по големина икономика в Европа и 12-тата в световен мащаб. С 64 милионна население тя би заемала 22-ро място в света и 4-то място в Европа.

Общата икономиката на Европейския съюз се очаква да отбележи ръст от 1.4% през 2019 г. , а за страните от еврозоната той се очаква да достигне 1.2%. Докато забавеният икономически растеж на Германия остава основната причина за безпокойство, перспективите на други европейски държави също не изглеждат особено обещаващи. На фона на тези прогнози страните от централна Европа се оказват с най-бързо развиващи се икономики в съюза.

Полша

Полша определено догонва Западна Европа - между 1992 и 2019 г. икономическото развитие на страната е в непрекъснат подем и понастоящем възлиза на $ 525 (€ 475) милиарда. Полската икономика е вече седмата по големина в ЕС. С население от 38 милиона души, страната престава да бъде определяна като нововъзникващ пазар за инвеститорите през 2018 г.. Една от най-важните характеристики на полската икономика е големият ѝ вътрешен потребителски пазар, който съставлява 61% от Брутния вътрешен продукт (БВП) и надвишава средните стойности за ЕС. Това означава, че зависимостта от германската икономика намалява, въпреки че по-голямата западна съседка е все още най-значителният търговски партньор на Полша. По отношение на инвестициите в инфраструктура Полша е най-големият получател на средства от ЕС - 102 милиарда евро за периода от 2007 г. до 2013 г. и 106 милиарда евро от 2014 г. до 2020 г..

Рейтинговата агенция Moody's наскоро отбеляза, че въпреки икономическия подем, Полша управлява един от най-големите фискални дефицити в Източна Европа, който намалява ефектите от икономическите цикли с 2% от БВП. Съществува и риск от по-ниски финансови постъпления от бюджета на ЕС, които могат да бъдат намалени допълнително във фискалния план за периода след 2020 г., ако блокът реши да постави условия за отпускането на средства въз основа на зачитането на демократичните ценности.

Polen Warschau Libeskind Hochhaus (L) (Getty Images/AFP/S. Loeb)

Полската икономика е вече седмата по големина в ЕС

Агенцията съобщава, че недостигът на работна ръка вече се усеща сред повечето полски компании. Съществуват и демографски тенденции, които включват изселването на работоспособни граждани към по-богатите страни от ЕС, както и ниската раждаемост в страната.

Чехия

Страната, в която живеят  10, 6 милиона души, показва най-разочароващи резултати сред икономиките на Вишеградската група - ръстът достига едва 2,6% през 2019 г. и 2,4% през 2020 година. Чешката република, която е член на Европейския съюз от 1 май 2004 г., е и част от Шенгенската зона за свободно придвижване, но се противопоставя на въвеждането на еврото за сметка на собствената си крона. Силно зависима от производството на автомобили и износа за еврозоната, чешката икономика се възстанови от дълга криза през 2013 г. и сега се гордее с най-ниската безработица в ЕС - 2,2%.

Кристин Лагард посочи Чехия като пример, когато предупреди за опасностите от американските тарифи за европейските продукти. Според нея, въпреки че прекият износ на автомобилни части от Чешката република към САЩ е много нисък, това не означава, че Чехия ще бъде имунизирана срещу последиците от подобно събитие.

Словакия

Въпреки че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) класира Словакия като най-бързо растящата развита икономика в света, страната се нарежда непосредствено след Полша, с прогнозен ръст на БВП от 3.8% през 2019 г. и 3.4% през следващата година - в сравнение с 4.1% през 2018 година.

Безработицата също се очаква да спадне до 5,9% през 2019 г. в сравнение с 6,5% през миналата година. Конкуренцията от по-евтините пазари в Югоизточна Европа, преминаването към електрически превозни средства и напрежението в световната търговия са сред водещите предизвикателства, които имат отражение върху Словакия.

Автомобилната индустрия представлява 44% от промишленото производство и 40% от износа. В края на 2017 г. словашкият клон на Фолксваген нае 13 700 души, за да произвеждат Touareg SUV, Audi Q7 и Porsche Cayenne за американския пазар.

Тази година Фолксваген намали производството в Братислава и върна работниците, взети назаем от унгарското предприятие Audi през 2016 година. Междувременно германският автомобилен концерн предвижда изграждането на нов завод в Източна Европа, като засега най-вероятните локации остават България, Сърбия и Турция.

Унгария

С ръст от 3,7% през 2019 г., според прогнозите на Европейската комисия, Унгария се нарежда на пето място сред най-бързо развиващите се икономики в ЕС. Унгария е на второ място след Румъния по размер на инфлацията - 3,2%, която е два пъти по-голяма от средната за съюза. Очаква се безработицата да се стабилизира на около 3,5%. Страната би била значително засегната от световна търговска война, заради зависимостта ѝ от външната търговия.

Въпреки проблемите, вишеградските държави продължават да играят основна роля поне за германските износители. Според Центъра за европейски реформи, Полша, Словакия, Чешката република и Унгария се превърнаха в най-важния търговски партньор на Германия през 2017 г., по-значим дори от Китай и Съединените щати, поради интегрирането им във веригата за доставки в целия ЕС.

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Като прегледах бегло икономическите им показатели за последните години, обединяващото и за четирите страни е тясната обвързаност на икономиките им с германската. Няма да е пресилено, ако се каже, че външната им търговия е функция на германската икономика - процентът на внос-износ само с Германия е над 22-25 процента от целия  и за четирите и Германия е доминиращ външнотърговски партньор, тоест пазар. И тъй като и при четирите външната търговия формира над 100 процента от БВП /както и България, където обаче Германия е с по-малък процент като партньор/, тези четири държави ще гравитират около Германия и в политически план, според мен.

Авторите ги разделят на 2+2, Чехия и Словакия про-европейски либерални, и Полша и Унгария, авторитарни и националистични, но това, според мен, е донякъде условно, защото обвързаността и на Полша и Унгария с германския пазар и икономика е почти толкова голяма, колкото тези на Чехия и Словакия. Така че Четворката ще продължава да гравитира около Германия по мое мнение.

Унгария е уникална с размера на външните си инвестиции, те като процент надхвърлят БВП, както и с размера на унгарски външни инвестиции зад граница, които също надхвърлят БВП, което за мен е малка загадка. Изпитвам подозрение, че е "транзитна страна" за чужди инвестиции, но това е трудно да се провери по статистически данни в Интернет.

GDP (official exchange rate): $139.2 billion (2017 est.)

Stock of direct foreign investment - at home

$290 billion (31 December 2017 est.)

$298.2 billion (31 December 2016 est.)

country comparison to the world: 22

Stock of direct foreign investment - abroad:

$212 billion (31 December 2017 est.)

$222.6 billion (31 December 2016 est.)

country comparison to the world: 27

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
  • Потребители

Продължавам с  класации , свързани с икономическата  среда и икономиката

 

http://www3.weforum.org/docs/WEF_TheGlobalCompetitivenessReport2019.pdf

 

https://cohesiondata.ec.europa.eu/stories/s/Regional-Competitiveness-Index-2019/363v-4uq6/

 

https://worldjusticeproject.org/sites/default/files/documents/WJP_RuleofLawIndex_2019_Website_reduced.pdf

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Една сравнителна таблица на основните икономически показатели на страните от Вишеградската четворка и България, данните за която съм извадил оттук:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ez.html

2093856897_Untitled2.thumb.jpg.d5fb79c5b78fade4a5a09ee0de953543.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

От тази доста схематична таблица бих коментирал няколко неща:

И при четирите държави от Вишеградската четворка външнотърговския оборот надхвърля БВП; и при четирите салдото е положително; и при четирите основният им партньор и за внос и за износ е Германия и то със средно 25 процента; и при четирите държави вторият им по значение търговски партньор са останалите три държави от четворката, с процентите на Германия и Австрия, около 50 процента от цялата им външна търговия всъщност е между тях самите, плюс Германия и Австрия. Тоест те са формирали един малък Общ пазар в тази общност вътре в ЕС.

Второ - инвестициите на Германия и в четирите са доминиращи, което тук не е отразено, но може да се проследи. При това Унгария на Орбан се е превърнала в нещо като Люксембург по отношение на така наречените "фантомни инвестиции", предполагам предимно германски:

307824807_Untitled1.jpg.31437ea7090761d7e915a6c79a43e54e.jpg

https://www.ft.com/content/37aa9d06-d0c8-11e9-99a4-b5ded7a7fe3f

От тази схема се вижда, че около 200 млрд. долара чужди инвестиции в Унгария са "фантомни", тоест преминават по кухи схеми за изпиране на данъци. Орбан не се гнуси явно от такива дейности, и може би затова го раздава толкова ексцентричен "бунтар" срещу бюрокрацията в ЕС.

И в четирите страни социалните мрежи за подпомагане са силни /по-малко в Полша и Унгария, повече в Чехия и много в Словакия/, в резултат на което процентът на изпадналите под чертата на бедността е сравнително ниско число, коефициентът Джини също, имущественото разслоение между горните 10 процента и долните десет процента балансирано; в това отношение картината в България е взривоопасна

Всяка от четирите държави, според мен, провежда своя самостоятелна ориентация в геополитиката и едва ли техния блок се възприема много сериозно от големите играчи - САЩ, Китай и Русия.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...