Отиди на
Форум "Наука"

Въпрос за твърденията /логика/


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте!
Понеже съм си поръчал някои книжки, но все още не са пристигнали, а мен ме "чоплят" някои въпроси, реших да се обърна към вас. Преди време се зачетох по разни статии, разглеждащи въпросите около твърденията и ми стана интересно. /Правя уточнението, че преди 14-15 години, може би, съм учил логика в училище, но то е било съвсем повърхностно и не си спомням нищо. /

Доколкото разбирам твърденията са декларативни изречения, които притежават истинна стойност - истина или неистина. Може ли да се изведе по пътя на логиката твърдение от изречение, което само по себе си не е твърдение? Ще дам пример - изречението е " Обвинявам Иван, че е изял ябълката на Петър". Може ли да се каже, че това изречение съдържа в своя смисъл твърдението "Иван е изял ябълката на Петър"? Особено ако е изречено в контекста на някакви действия, които съм предприел, за да поискам от Иван да възстанови на Петър ябълката, която му се е полагала?
В уикипедия пише, че според някои течения във логиката/философията твърдения могат да се съдържат и в действия или дори знаци:
Some philosophers argue that some (or all) kinds of speech or actions besides the declarative ones also have propositional content. For example, yes–no questions present propositions, being inquiries into the truth value of them. On the other hand, some signs can be declarative assertions of propositions without forming a sentence nor even being linguistic, e.g. traffic signs convey definite meaning which is either true or false.
 

Редактирано от ge0rgi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 41 минути, ge0rgi said:

" Обвинявам Иван, че е изял ябълката на Петър". Може ли да се каже, че това изречение съдържа в своя смисъл твърдението "Иван е изял ябълката на Петър"?

Самото изречение не съдържа това,но с него може да ВНУШИТЕ на други хора,че "Иван е изял ябълката на Петър",ако притежавате харизматично излъчване. Тоест,важно е не толкова какво казваме,а как го казваме.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...