Отиди на
Форум "Наука"

Нов начин за оценка интелигентността на хоминидите дава предимство на кръвният поток


boyko

Recommended Posts

  • Потребител

В нова публикация се поставя под съмнение размера на мозъка като мярка за интелекта. Оказва се, че определено има връзка между обема на кръвния поток и размера на артерията, като тази връзка е установена в поне 50 изследвания, включващи ултразвуково или магнитно-резонансно изображение на бозайници. А размерът на артериите може да се разбере чрез измерване на размера на дупките, които ги пропускат в основата на черепа. Всичко това позволява да се разбере обема на кръвта, използвана от черепите на древните. Резултатите са интересни. Например излиза, че от Ardipithecus (4.4 млн. год) до ХС мозъците са станали почти 5 пъти по-големи, но обема на кръвния поток е нараснал повече от 9 пъти! Това показва, че мозъка на ХС използва почти 2 пъти повече енергия, отколкото на прародителя ни и според авторите това е истинският показател за по-висок интелект

file-20200124-162190-178mlnh.jpg?ixlib=rb-1.1.0&q=45&auto=format&w=754&fit=clip

https://theconversation.com/how-smart-were-our-ancestors-turns-out-the-answer-isnt-in-brain-size-but-blood-flow-130387

 

Редактирано от boyko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И един ден ще се сбъдне мечтата на еволюцонните хуманисти, че с прецизен детектор накръвоносният съд към пипито и добър алгоритъм, в момента на раждането може да се определи колоко си заслужава да се инвестицизира в бебето от страната на обществото и от страната на родителите.....Ако не.....Тайгетос.  Или нещо подобно....

Dekdua bildo.- En falanstero Adamo kaj Lucifero diskutas kun scienculo kiu defendas sciencon kaj kemion dum tiuj defendas arton, senton. Okazas asembleo dum kiu oni punetas gravulojn kiel Lutero, Kasjo, Platono kaj Mikelanĝelo.

   :butcher:                        

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...