Отиди на
Форум "Наука"

Открит е първият протеин в метеорит


Recommended Posts

  • Администратор

Преди дни стана ясно, че е направено ЕПОХАЛНО откритие, което е добавка към огромния обем доказателства в подкрепа на "Абиогенезата".

Изследователите са открили първият протеин в метеорит - протеин с извънземен произход. Откритието е направено, чрез прецизна масспектрометрия.

Протеинът е по-скоро просто устроен и се е зародил спонтанно. Той не е и продукт на замърсяване от земната околна среда, а е с извънземен произход (потвърдено). Открит е в метеорита Acfer 086. Състои се от две вериги от 15 и 17 глицинови (аминокиселина) остатъка, които вериги са свързани помежду си антипаралелно. В допълнение към всеки край има и по три кислородни/железни групи. Структурата на този извънземен протеин е доста близка с наблюдаваните в земните протеини мотиви от типа бета листове. Протеинът е с големина от около 2.32 kDa и е с име Хемолитин.

Откритието е важно, защото е смятано, че в естествени условия е възможно спонтанно да се генерират аминокиселини, които да полимеризират чрез проста и реакция на кондензация, която не изисква енергия. А очевидно това е напълно възможно да се случи и извън нашата планета.

Източник: https://arxiv.org/abs/2002.11688

Цитирай

Метеоритът, който падна в Канада през 2000 г., се оказа гост от пояса на Кайпер.

Древното, изключително рядко небесно тяло е запазило доказателства за ранни и много драматични етапи от живота на Слънчевата система, информира в статия, публикувана в The Astronomical Journal, учен от Югозападния изследователски институт в Тексас Дейвид Несворни (David Nesvorny) и колегите му от Чехия. 

Повече по темата: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Otkrit-e-parviiat-meteorit-doletial-ot-kraia-na-Slanchevata-sistema_54666.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...