Отиди на
Форум "Наука"

Защо каубоите въртят револвера и духат в цевта?


Recommended Posts

  • Потребител

В каубойските филми често можете да видите как героите знаменито въртят револвера в ръката си, а след изстрел също така показно духат в цевта и едва след това поставят оръжието си в кобура или в колана си. Някога чудили ли сте се защо правят това?

На първо място, нека си припомним разликата между револвер и пистолет. Револверът е оборудван с въртящ се барабан, а пистолетът - с пълнител; цевта на модерния револвер е с затвор покрит с подвижен метален корпус. При по-късни модели револвери цевта може да бъде скрита и в корпуса.

Въпреки това, револверите от класически тип, да речем, много известният „каубойски“ револвер „Колт Миротворец“ от 1873 г., са оборудвани с голи дула, точно като пушките или карабините.

По време на изстрела оръжието се нагрява много, като след няколко изстрела с мощен револвер върху цевта му може буквално да си изпържиш яйца. Ако цевта е покрита с корпус, тогава това не е страшно, но ако не е защитена...

Опитай се веднага да прибереш револвер с непокрита цев в кобура или колана си и можеш да се изгориш силно. Ето защо, след като стрелят, каубоите духат в цевта - точно както духаме в чаша с много горещ чай!

По-късно стрелците открили идеята да охлаждат цевта с бързо въртене - американците наричат тази техника „гънспининг“ (gunspinning). При тази техника въздухът обтича цевта и понижава температурата ѝ. Обърнете внимание: абсолютно няма нужда да въртите по този начин модерен пистолет, тъй като ако той не е поставен на предпазител, а в патронника има патрон, може случайно да възникне изстрел в неизвестна посока. Старинния револвер с еднодействащ спусков механизъм (тоест, при който петлето се задейства с ръка), може да въртите колкото искате - няма да стреля.

В допълнение към охлаждането на цевта, въртенето на револвера играе и друга роля - за да се научите как да въртите показно оръжието, трябва много време. Завъртайки любимия си Колт, мъжът сякаш показва - "Това не е първият път, когато държа в ръцете си револвер. Умея да се справям с него. Аз съм опитен стрелец!" Накратко, това е още един предупредителен сигнал „пази се!“, който подсказва на противника да не се включва в битка, а да реши въпроса мирно.

 

 

 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Напиши докторат. Гарантирана нобелова награда, ако успееш да докажеш, че от стартрек или какви други глупости защо го правят същото с лазеровите пищофи......

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...