Отиди на
Форум "Наука"

"Уроците на миналото"


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

Тази интересна на и поучтелна  история от статията е актуална за България, но смятам  би могло да се  да се разсъждава и по "принцип", защото във всяка  една страна,  в определелен момент може да се появят  политици, правещи политики,без оглед на тези " уроци" .  Могат да се намерят примери, в страни с различна от  нашата  политическа  и  и икономическа "народопсихология"

 

 

 

Това е историята:

Забележка: Разбира се,  членството в ЕС и договора за функциниране на ЕС донякъде ни  предпазват от точно сценарий днес, защото ограничават  пряката държавна  помощ, но в същото време допускат и по-лош сценарии - ако същата история днес  се повтрори, държавата е възможно да бъде санкционирана, заради нарушение по чл 107 и 108 от ДФЕС.
"Донякъде" , защото чл - 107 и 108 допускат държавна помощ в много случаи (изключвам случаите,  който касаят евросредства) -  - например, годишната бюджетна  субсидия за 190 милиона лева за БДЖ Пътнически  превози е легална и позволена от правилата на ЕС.

 

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2008/05/23/500276_urocite_na_minaloto/

 

Много често нещо, което смятаме за ново и модерно, вече е било реализирано в миналото. Икономически провали могат да се избягнат, ако опитът на минали провали се вземе под внимание. Познаването на историята е безкрайно полезно при подготовката и реализацията на публичните политики.
Разбира се, когато говорим за публични политики и извеждането на поуки от тях, се интересуваме от стопанската история. При това най-вече ни интересува стопанска история, която не просто описва, но и анализира съответните политики. Книгата на Румен Аврамов "Комуналният капитализъм"** предоставя именно тази гледна точка на читателя.
Румен Аврамов се занимава с всички основни политики на българската държава след Освобождението, както и с техните последствия. Парична и фискална политика, данъци и държавна намеса, платежен баланс и ръст на икономиката са само малка част от разглежданите теми. Всеки, който има амбиции да се занимава с икономическа политика, би спечелил много от познаването на тази книга.

Мегаломанските проекти от миналото

 

Във втория том на "Комуналния капитализъм" се разглежда осъществяването на един мегаломански за времето си проект - водноелектрическата централа "Въча". Развитието на проекта е много поучително с оглед на съвременни проекти, които изглежда вървят в подобна насока.
Планирането на ВЕЦ "Въча" започва през 1921 г., а строителството започва през 1923 г., за да завърши едва 15 години по-късно. Целта на проекта е да произвежда по-евтина електроенергия, както и да насърчи държавно-кооперативния принцип в икономиката (в противовес на "комерсиалните" частни компании).
Още в началото проектът започва да показва типични черти за държавните проекти в България. Не е извършена достатъчно подготовка и първоначалният план е претупан с много грешки, които по-късно струват скъпо. В същото време, строителството се възлага на предприемач без търг. Инженерното ръководство на проекта се опитва да закупи голямо количество техника, което австрийските експерти определят като завишено.
Според първоначалните оценки пълната стойност на електроцентралата възлиза на 107 млн. лв. В крайна сметка сумата набъбва до колосалните 570 млн. лв. Сумата е толкова голяма, че дори самото ръководство признава, че ако са знаели, че ще излезе толкова скъпо, биха намалили значително мащаба на начинанието. След като веднъж е започнало прахосването на пари обаче, е много трудно то да бъде спряно. Инвестираните до момента суми са аргумент да се искат още и още, за да не се губи вложеният капитал. Критиките се отхвърлят с аргумента, че начинанието е важно и трябва да се финансира на всяка цена (дори на цена 5-6 пъти по-висока от първоначалните планове).

Държавата е лош инвеститор

Разбира се, подобно нещо може да направи само държавата, която разполага с ресурс от чужди средства. Недържавните инвеститори въобще не са възхитени от възможността да инвестират в грандомански проект, който от ден на ден става все по-неизгоден икономически. От внесения капитал в този поначало кооперативен проект става ясно, че всъщност държавата е основен инвеститор, като прякото държавно участие е около 70%. То само ще расте с времето поради наливането на все повече и повече средства от бюджета, БНБ и държавните банки. Дори фондът, събиран за построяване на сграда на Министерството на финансите, се хвърля за завършване на начинанието. Въпреки нейните възражения правителството принуждава и БНБ да продължи участието си в проекта.
ВЕЦ "Въча". Последният заедно с други подобни начинания тежи изключително много на финансите през 20-те и 30-те години, допринасяйки за големите бюджетни дефицити и натрупването на държавен дълг. По-късно се стига и до неплатежоспособност на българската държава, която не е в състояние да обслужва дълговете си. Желанието за производство на евтин ток струва скъпо - не само от гледна точка на преките разходи за бюджета и данъкоплатците, но и заради поредната макроикономическа криза, която стопанството трябва да понесе.

 

Продължава:

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2008/05/23/500276_urocite_na_minaloto/

 

 

 

 

 

Апропо

Монографията на Румен Аврамов, един от признатите изследователи на стопанската история на България е интересна книга, не само заради стила на автора,  най-вече защото позволява  да се правят различни паралели  и връзки с днешния момент на икономическо   битие и развитие на България.  Изречението " Много често нещо, което смятаме за ново и модерно, вече е било реализирано в миналото" се отнася за  множество ситуации

https://www.academia.edu/30315558/КОМУНАЛНИЯТ_КАПИТАЛИЗЪМ_Из_българското_стопанско_минало._I_Communal_capitalism_I

 

 

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, nik1 said:

един мегаломански за времето си проект - водноелектрическата централа "Въча".

Примерът с "Въча" препратка с днешният проект за "зелена" енергия и промишленост ли е?

 

П.П.

Терминът "комунален капитализъм" ме отказа да чета автора... Комунален капитализъм е оксиморон и нонсенс също като "държавен капитализъм" - термин с който Тодор Живков се опитваше да заблуждава (незнайно с каква цел!),канцлера Хелмут Кол при срещите си с него.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За държавен капитализъм през настоящия век се говори във връзка със следните държави: Китай, Сингапур, Тайван и Норвегия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...