Отиди на
Форум "Наука"

Процесът в Либия


Recommended Posts

  • Потребител

Съдът в Триполи потвърди смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар.

На днешното 13-то заседание, проведено при безпрецедентни мерки за сигурност, българките чуха отново думата "смърт" по обвинение в причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази.

По всички останали обвинения - валутни престъпления, варене на алкохол и нарушаване морала на Великата социалистическа либийска джамахирия, петте и палестинецът са намерени за невинни.

Съдът постанови също така да се изплатят по 700 хиляди динара на починало, както и 350 хиляди динара за всяко заразено дете. Общата сума на присъдените компенсации възлиза на 30 млн. долара.

Веднага след това адв. Георги Гатев коментира пред "Дарик радио", че е изключително изненадан от произнесените присъди:

"Не мога да очаквам никакво правосъдие от либийския съд. Това се превръща вече в чисто политическо дело", заяви защитникът на медиците ни.

Адв. Владимир Шейтанов също бе категоричен: "Не ме интересуват либийските закони и либийското правосъдие. В Либия няма правосъдие, не може да се очаква такова."

До 30 дни всяка от страните в процеса разполага с право на последно обжалване пред Върховния касационен съд на Либия.

Ще обжалваме присъдата, категоричен беше главният адвокат на защитата Осман Бизанти. Ще проучим какви са мотивите за решението на съда, за да разберем дали има грешки или неразбиране на фактите, обясни той.

"Познавам обстоятелствата по делото и отлично зная, че няма нито един факт, въз основа на който може да се отправи обвинение към българските медици. Затова казвам, че решението няма нищо с правото", коментира е главният прокурор Борис Велчев.

Окончателно бе сложен край на едно двуличие - че можем да очакваме справедлив процес и присъди, подчерта обвинител №1.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви, че е потресен от решението на съда в Либия.

Имам сериозна надежда, че България, заедно с подкрепата на международната общност и с целия ресурс, с който разполага, ще намери друго решение, което е положително за нашите момичета, добави той.

На българските медицински сестри в момента им трябва подкрепа и реални действия от страна на българската държава, нашите партньори от ЕС и САЩ, каза още Петков.

Потресени сме от решението на съда, категорично осъждаме и решително отхвърляме потвърдените смъртни присъди, каза в изявление от името на парламента председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Той съобщи, че на извънредния председателски съвет тази сутрин е било споделено мнение каква трябва да бъде реакцията на парламента в различните възможни случаи на изход от днешното заседание на наказателния съд в Триполи.

Изразяваме дълбокото си убеждение, че подобни присъди не могат и не бива да бъдат изпълнени и се обръщаме към либийските институции с настоятелния призив да не допуснат това, каза в изявлението си Пирински.

Апелираме към цялата международна общност категорично да осъди решението на съда и да се присъедини към призива либийските власти незабавно да освободят несправедливо осъдените български медици и палестински лекар.

Това съдебно решение е резултат от политика, коментираха пред българските медии представителите на международната правозащитна организация "Адвокати без граници" (ASF.be) след произнасянето смъртните присъди.

От правозащитната организация смятат, че процесът е воден в разрез с международните правни норми, което създава основания за ново обжалване пред Върховния касационен съд.

Решението за смъртните присъди беше взето на процес, който не беше нито справедлив, нито безпристрастен, заяви френският адвокат на българките Еманюел Алтит, цитиран от Франс прес.

Нито едно от доказателствата за невинността на медицинските сестри не беше взето под внимание, посочи юристът пред журналисти в Париж.

"Това не е провал на адвокатите, а провал за либийската система. Най-вероятно либийските ръководители си мислят, че са постигнали успех и са показали твърдост. Но за цялото световно обществено мнение това очевидно показва само едно: процесът не беше нито справедлив, нито безпристрастен", подчерта Алтит.

Европейската комисия и нейният председател Жозе Мануел Барозу са шокирани от потвърждаването на смъртната присъда срещу българските медицински сестри и палестинския лекар и осъждат тази присъда, заяви говорителят на ЕК Йоханес Лайтенбергер.

Той добави, че освен другите възражения на Комисията срещу присъдата, не трябва да се забравя, че ЕС отхвърля по принцип смъртната присъда като съдебно решение.

Говорителят на Барозу добави, че ЕК е изцяло ангажирана с търсенето на положително и справедливо решение по случая.

В момента Комисията води консултации с Европейския съвет и страните членки, за да се реши какви стъпки да бъдат предприети в интерес на българските медицински сестри, обясни Лайтенбергер.

"Не мога да приема подобна присъда и очаквам този проблем да бъде прехвърлен към по-висока инстанция.

Твърдо вярвам, че ще бъде проявена снизходителност по отношение на арестуваните медици, в духа на взаимно уважение и човешко състрадание, които характеризираха интензивните дискусии на ЕС със семействата на заразените в Бенгази деца," заяви еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Комисарят по правосъдието, сигурността и вътрешния ред Франко Фратини призова Триполи да преразгледа смъртните присъди.

"Първата ми реакция е на голямо разочарование. Шокиран съм от подобно решение. Твърдо се надявам, че либийските власти ще намерят начин да преразгледат това решение. Питам се дали има конкретна възможност да се анулира това решение, взето от съда", посочи Фратини.

"В противен случай това би било пречка за нашето сътрудничество. Това е отрицателно послание за ЕС. Не мога да си представя, че смъртните присъди могат да бъдат изпълнени", подчерта европейският комисар.

Днешното решение на либийския съд по СПИН делото бе напълно предвидимо от политическа гледна точка и няма нищо общо с фактите по процеса, заяви експертът по Северна Африка от Кеймбриджския университет Жорж Жофе, цитиран от Ройтерс.

"Не съм изненадан. Мисля, че сега ще започнат истинските преговори, които да намерят изход - или за обезщетения, или за помилване на сестрите", смята Жофе.

По думите му за това има две причини. Първо, либийският лидер Муамар Кадафи ще разполага с повече възможности да форсира преговорите за компенсации и второ - това е начин да бъдат успокоени роднините на заболелите деца в Бенгази.

"Трябва да бъде платена цена. Зависи какво е готова да плати международната общност. Но това още не е ясно. Почти сигурно е, че то ще бъде под формата на хуманитарна помощ", смята Жофе.

Съдът не взе предвид доказателствата, които бяха налице и бяха публично достояние, особено научните доказателства, че заразата със СПИН е съществувала в болницата и преди, коментира генералният секретар на Световната медицинска асоциация (WMA.net) д-р Отмар Клойбер, чиято организация представлява над 8 млн. лекари по света.

Доктор Виторио Колици, който бе сред авторите на анализ в сп. "Нейчър" в защита на медиците в Либия, каза, че единственият медицински доклад, който е бил разгледан от съда, е бил изготвен от петима либийски лекари.

В този документ обаче няма научни данни, отбеляза д-р Колици.

Правозащитната организация "Амнести интернашънъл" (Amnesty.org) заклейми смъртните присъди и призова либийските власти да ги оттеглят.

"Ние имахме сериозни опасения както за този, така и за първия процес и сме обезпокоени, че шестимата медици са в затвора може би единствено заради своята националност и са използвани като изкупителни жертви в този трагичен случай", каза говорителят на "Амнести" Филип Лутър.

Българките Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова са обвиняеми за умишлено предизвикване на епидемията по поръчка на лица от трети страни, за което са получили лични облаги.

Съгласно Наказателно-процесуалният кодекс на Либия, подобно закононарушение се смята за масово убийство чрез отравяне и се наказва със смърт.

По същото обвинение е подсъдим и палестинецът д-р Ашраф ал Хаджудж.

Съпругът на Кристияна Вълчева - д-р Здравко Георгиев, както и Нася Ненова, са обвинени за нарушаване на валутните закони на Джамахирията.

Георгиев е осъден единствено по това обвинение в процеса в Бенгази през 2004 г. и се смята, че е изтърпял своето наказание. Според законите в Либия настоящата инстанция не може да присъди спрямо него по-голямо наказание от това, което той вече е получил.

Кристияна Вълчева е обвинена още в производство на алкохол, който споделяла с либийски граждани, както и с подсъдимия Ашраф ал Хаджудж.

Към сестрите бяха предявени и обвинения в прелюбодеяние, които се наказват с лишаване от свобода. На 29 август прокуратурата поиска смъртни присъди за подсъдимите.

Адвокатите на заразените деца настояха за обезщетение по около 10 млн. щатски долара за всяка от над 400-те жертви на епидемията.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Аз пуснах една тема но тя не се зарадва на отговори , както и тази и поне едната да се възроди , ето какво написах в миналата тема :

Първо искам да успокоя всички ,че българите няма да бъдат разтреляни ! Защо ? Защото по този начин те ускверняват България . И колкото и да изглежда невероятно ...

1. България е военна сила . Не , не точно . България сама по себе си няма силна армия вече . Но има НАТО, има пазител , тя винаги е участвала активно във операцийте на НАТО и е един от най-активните участници . Също така дори БА е по-модернизирана от тази на Либия .

2. Либия не осъжда български граждани , а осъжда европейски граждани . Тя няма да ускверни една държава а 20 и нещо държави .

3. Освен една нещастна и заблудена държавица , по света няма друга държава , юрист и воабще човек който да не е убеден в невинноста на тези хора .

Какво искаше Либия :

1. Да обвини някой друг за СПИН кризата

2. Да си освободи терориста

Какво направи България по случая до сега :

Нищо ! Така и трябва , щом не сме виновни за СПИН кризата не е нужно да помагаме за справянето й , а пък още малко да правим подли пазарлъци . Преди години когато те поискаха размяната - САЩ реши да обсъди това с българския президент , но ние не пожелахме и за това да става дума .

Какво на прави Либия след като разбра че лесно нещата няма да станат :

Върховния Съд ги осъди на смърт .

България какво сега ще направи :

Отново нищо , освен че започна активно да настървява съюзниците си с/у Либия

Какво Либия може да предприеме :

1. Да разтреля медиците и

- СВЕТОВНА ИЗОЛАЦИЯ (или поне от Запада)

или

- ВОЙНА (от НАТО)

2. Да освободи медиците и всичко да и се размине . Освен как ще се обясни пред либийските граждани

Вариант да освободи терориста - НЯМА

Вариант да затвърди позицийте си че Българските медици са виновни за СПИН кризата - НЯМА

=> Уважаеми политици и бъдещи такива водете записки как не трябва да се прави ако имаш силни карти и след това влезеш в такава позиция че хем няма шанс да получиш това което си искал , хем няма шанс нещата да не станат по-зле .

Сега вариантите за Либия са два :

Злото - Да обеснява пред гражданите си защо е пуснала медиците

Фаталното - Изолация или Война със Запада

тоест нож с две остриета , но единия е по-затъпен от другия , а другия по остър и от диамант wink.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Добро разсъждение. :good:

Според мен цялата работа опира до парите, които така или иначе Либия има да дава, ама няма да даде.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...